2017-01-21 02:08

POLITICA


Criza economică loveşte în democraţie

 |  21:00
Criza economică loveşte în democraţie

Elita europeană poate fi considerată responsbilă pentru răsturnarea liderilor a două guverne din zona euro, în doar trei zile. Începând de astăzi, Grecia şi Italia sunt conduse de doi premieri care vor prelua portofoliile ocolind unul dintre principiile de bază ale democraţiei: votul direct.

Preşedinţii celor două state au încredinţat unor tehnocraţi sarcina de a conduce Executivul unor ţări care se zbat să rezolve o criză a datoriilor devenită contagioasă. Fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene Lucas Papademos va fi susţinut de majoritatea formaţiunilor parlamentare din Grecia, în timp ce preşedintele italiei, Giorgio Napolitano, negociază cu liderii politici din Italia crearea unui guvern sub bagheta ex-comisarului european Mario Monti. Nici unul dintre aceştia nu a fost ales pe listele unui partid, o situaţie care confirmă teoriile celor care susţin că elita europeană încearcă să dribleze sistemul democratic. Se discută tot mai mult despre cele două condiţii primordiale pe care Jean Monnet şi Arthur Slater, doi dintre fondatorii Ligii Naţiunilor, le-au subliniat când au creat proiectul premergător Uniunii Europene. Aceştia au sugerat crearea unui guvern european de tehnocraţi, în timp ce deciziile la nivel comunitar să fie luate fără ca vreun stat să aibă drept de veto, iar guvernele naţionale să nu consulte poporul în implementarea soluţiilor.

Pentru liderii tehnocraţi ai unor guverne care încearcă să salveze atât economiile naţionale, cât şi întreaga zonă euro, necesitatea unor coaliţii puternice care să-i susţină pe plan politic este decisivă. Fără a avea o experienţă în cadrul unor partide politice, atât pentru Papademos, cât şi pentru Monti, deblocarea impasului în care Grecia şi Italia se află ar fi greu de realizat. Susţinerea acestora de către aproape toate formaţiunile parlamentare într-o perioadă de criză fără precedent a Uniunii Europene se aseamănă cu soluţia aleasă de Senatul Romei, în Antichitate, atunci când un general era învestit drept „dictator” pentru şase luni. Potrivit analiştilor, rolul celor doi miniştri tehnocraţi va fi de a implementa pachetele de măsuri de austeritate prevăzute cu instituţiile europene, pregătind, în acelaşi timp, un calendar pentru alegeri parlamentare, la începutul lui 2012.

Ziua de astăzi se anunţă una extrem de importantă în desfăşurarea evenimentelor menite să salveze zona euro. Astfel, după ce Silvio Berlusconi şi-a anunţat demisia la capătul unei săptămâni în care rata dobânzii de împrumut a Italiei a atins valori-record, Banca Centrală Europeană este aşteptată să intervină pe pieţele financiare. Bursele aşteaptă o intervenţie a BCE pentru a stopa creşterea ratei dobânzii şi a putea astfel ajuta economia italiană să continue să se împrumute de pe pieţele financiare. Dacă BCE nu va hotărî să acţioneze, este foarte posibil ca bursele să reacţioneze negativ, iar creştere crizei pentru Italia să continue abrupt, în ciuda schimbărilor politice care au avut loc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-10-21

TAGURI: democratie, crizaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image