2018-12-12 16:21


Criza euro se extinde şi pune în pericol economia mondială

 |  16:18

Germania şi Franţa s-au întâlnit din nou duminică la masa negocierilor în încercarea de a cădea de acord asupra unei soluţii pentru criza din zona euro care pune în pericol economia mondială. Reuniunea a venit şi pe fondul riscului de faliment al grupului franco-belgian Dexia, prima victimă a crizei, din cauza expunerii mari la datoriile ţărilor periferice din zona euro, în special la cele ale Greciei. Mulţi economişti consideră că aceste întâlniri nu mai pot produce surprize şi cred ca zona euro în ansamblu este deja scufundată în recesiune.

Liderii din Germania şi Franţa sunt divizaţi în privinţa modalităţii de recapitalizare a băncilor europene, în timp ce presiunile intrenaţionale asupra ţărilor pentru rezolvarea crizei au crescut. Potrivit Irlandei, băncile din Europa ar putea avea nevoie de peste 100 de miliarde de euro pentru a rezista crizei datoriilor suverane, în timp ce FMI estimează necesarul de fonduri suplimentare la 200 de miliarde de euro. Parisul vrea ca pentru recapitalizare să fie folosit Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), iar Berlinul susţine ca fondul să fie ultima soluţie. O altă dispută vizează achiziţiile EFSF de obligaţiuni suverane pentru prevenirea extinderii crizei, esenţiale dacă Grecia nu va primi următoarea tranşă de ajutor. Franţa nu vrea stabilirea unor linii directoare în această problemă, dar Germania insistă pentru stabilirea sumelor folosite de fiecare stat membru şi a unei limite de timp pentru achiziţiile de obligaţiuni.Pe lângă disputele celor două părţi, mulţi specialişti cred că EFSF este mult prea mic pentru a salva Italia sau Spania, în cazul în care vor avea nevoie, sau pentru a umple gaura din bilanţurile băncilor din Europa, în cazul în care datoriile din Grecia vor trebui şterse în proporţie de 50%.

Lanţul negativismului

Europa ar putea să se prăbuşească în două săptămâni, iar economia lumii se va confrunta cu un colaps mai mare decât cel din 2008, a avertizat un proeminent consilier FMI, Rober Shapiro.  “Cred că în două-trei săptămâni vom avea o prăbuşire a datoriei suverane. Vorbim despre cele mai mari bănci din lume, din Germania, din Franţa. Va ajunge în Regatul Unit, parţial şi din cauza problemei datoriei suverane a Irlandei, se va întinde peste tot pentru că sistemul financiar global este interconectat. Toate aceste bănci sunt contrapărţi la fiecare bancă semnificativă din  Statele Unite,  Marea Britanie, Japonia şi din întreaga lume", a declarat Shapiro. Comentariile acestuia au venit după ce guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King,a declarat că lumea ar putea fi în mijlocul celei mai grave crize financiare din istorie. Banca Angliei a tipărit 75 miliarde de lire sterline pentru a proteja economia de criza datoriilor din zona euro.Totodată, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, a avertizat că "există un risc ridicat ca această criză să escaladeze şi să se extindă”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-22
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...