2017-01-22 20:34


Criza financiară face încă două victime

 |  16:21
Criza financiară face încă două victime

Situaţia economică a Greciei a ţinut prim-planul agendei economice în marea parte a anului trecut, înainte ca atenţia să se mute asupra altor economii europene, precum Italia sau Spania. Pentru prima dată, în ultimele zile, o economie din afara zonei euro este luată în discuţie, din cauza temerilor privind un potenţial faliment de stat.

Politica dezordonată a guvernului de la Budapesta, creşterea datoriei publice la 82% din PUB şi împrumuturile contractate cu două treimi din creditele ipotecare în valută străină au făcut din Ungaria un stat vulnerabil în contextul crizei financiare a Europei, scrie „Financial Times”. Deprecierea forintului cu 20%, faţă de valoarea de vara trecută a determinat creşterea creditelor ipotecare contractate în valută străină, fapt care a determinat guvernul condus de controversatul Viktor Orban să reia discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional. Intrarea în vigoare a constituţiei cu valenţe naţionaliste nu mai constituie astfel principalul subiect de discuţie legat de Ungaria în ultimele zile, în contextul în care tot mai multe voci avertizează asupra situaţiei economice dificile şi, chiar, asupra unui potenţial faliment al statului maghiar.

Între timp, populaţia maghiară a alimentat panica de pe pieţele financiare, prin transferarea economiilor deţinute în bănci cu sediul în estul Austriei. Agenţiile de rating au redus recent ratingul de credit suveran la „junk”, în timp ce Moody’s a retrogradat ratingul de ţară al ţării. Toate temerile aduc un val de îngrijorare asupra zonei economiilor din Europa de Est, ferită până acum de evenimente neplăcute majore. O altă veste proastă a fost dată de eşecul parlamentului de la Ljubljana de a învesti un guvern. Premierul de centru-stânga desemnat, Zoran Jankovic, nu a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare în Slovenia, fapt care a alimentat perspectivele pesimiste privind această ţară. Creşterea datoriei externe, retrogradarea ratingului de ţară de la A1 la Aa3, de către Moody’s, în luna decembrie, precum şi rata de peste 7% la care se împrumută acum Slovenia, au determinat analiştii să privească circumspect evoluţia situaţiei din prima fostă ţară a blocului comunist care a adoptat moneda euro, în 2007.

Riscul răspândirii crizei financiare în rândul economiilor estice şi din afara zonei euro pare tot mai crescut, în acest context. Slovenia s-a confruntat cu o scădere dramatică a economiei naţionale în 2009, de circa 8%. În prezent, atât Slovenia, cât şi Ungaria, încep să îşi îndrepte speranţele spre instituţiile financiare de la care să se împrumute. FMI şi Banca Centrală Europeană, în cazul Sloveniei, ar putea fi colacul de salvare al unor economii în derivă pe un ocean tot mai învolburat de criza prelungită prin care trece vechiul continent.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-03

TAGURI: criza financiara, criza Ungaria, criza Slovenia, faliment Ungaria, agentii rating, imprumut FMIComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image