2017-01-18 06:06

POLITICA


Criza globală întăreşte legitimitatea Forumului Social Mondial

 |  18:54
Criza globală întăreşte legitimitatea Forumului Social Mondial
Lucrările Forumului Social Mondial (FSM), omişcare neguvernamentală care pledează împotriva globalizării neoliberale, aufost deschise duminică, printr-un marş de zeci de mii de persoane, în capitalaSenegalului.La Dakar, participanţii vor dezbate pânăvineri mijloacele de a pune capăt opacităţii financiare, acaparării terenurilorşi furtului de minerale.

Legitimitatea cerinţelor membrilor FSM nu se întemeiază doarpe sprijinul masiv de care se bucură din partea oamenilor simpli, ci şi peaprobarea guvernelor, care nu cu mult timp în urmă au fost suporteriiglobalizării neoliberale. FSM, care are loc anual imediat după Forumuleconomic mondial de la Davos, se prezintă ca fiind opusul reuniunii organizateîn Elveţia. "Aprobareade către guvernele europene a cererilor noastre de bază, cum ar fi impozitul petranzacţii, constituie o mare satisfacţie”, a spus Hugo Braun, şeful Asociaţieipentru impozitarea tranzacţiilor financiare pentru ajutorul cetăţenilor(ATTAC). "Dar guvernele europene trebuie să realizeze că crizaglobală nu poate fi rezolvată pur şi simplu cu declaraţii de intenţii. Sistemulnu poate fi reparat, sistemul trebuie să fie înlocuit de un altul", a spusBraun. "Avem nevoie de un control strict al pieţelor financiare, odemocratizare a economiei, un transfer de bogăţiede la partea de sus a societăţii la clasele de jos, la nivel global", aadăugat el. Potrivit acestuia, trebuie căutate caracteristicileunei societăţi postcapitaliste.

Impozitul pe tranzacţiile financiare este una din cerinţelecele mai emblematice ale ONG-urilor europene spre deosebire de neoliberalism.Ideea - care solicită o mică taxă pe toate tranzacţiile financiare speculativesă plătească pentru proiectele de dezvoltare din Asia, Africa, America Latină -se bazează pe propunerea laureatului Premiului Nobel în Economie, James Tobin.În 1997, taxa a fost pilonul fondator al grupului ATTAC în Franţa.

La o tribunăconstruită pe o plajă, preşedintele Boliviei, Evo Morales, a denunţat"neoliberalismul şi neocolonialismul", subliniind că serviciile debază nu ar trebui privatizate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image