2018-12-19 07:35


Criza jucată de marii actori globali

 |  15:14
Criza jucată de marii actori globali

Bursa americană s-a prăbuşit joi la un nivel nemaiatins de aproape trei ani, în contextul scepticismului legat de revenirea economică a SUA şi al temerilor cu privire la criza datoriilor suverane din zona euro. Şi bursele europene au închis în scădere. Încrederea investitorilor a fost lovită după ce preşedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Baroso a declarat că problema crizei datoriilor din zona euro se extinde dincolo de periferia zonei euro.

Investitorii au preferat să se îndrepte către siguranţa aurului, al cărui preţ a atins un nou record, de 1.677 de dolari uncia. Acest lucru sugerează faptul că investitorii sunt acum atât de speriaţi, încât sunt dispuşi să sacrifice un profit din investiţia lor să deţină cât mai puţine obligaţiuni riscante în Europa.

Răzbunarea trecutului

Răspunsul guvernelor din întreaga lume la criza financiară şi recesiunea a fost de a păstra sau chiar de a creşte cheltuielile publice pentru a compensa prăbuşirea consumului casnic şi investiţiile sectorului privat. Astfel s-a ajuns la deficite de 10% sau mai mult din PIB în Marea Britanie, SUA şi alte părţi ale zonei euro pentru a preveni ca o recesiune globală să devină o depresiune globală. În acest sens, se poate spune că recentele creşteri ale datoriei publice la multe dintre economiile dezvoltate este consecinţa în mare parte a deciziilor luate în 2007 şi 2008 pentru a nu permite colapsul băncilor şi a sistemului financiar. Se poate argumenta că problemele băncilor, contracţiile din  bilanţurile lor, au fost luate în braţe de stat. Altfel spus, volumul total de îndatorare în economie a fost transferat din sectorul financiar către sectorul public.

Semnalul lui Brarroso

Criza datoriilor suverane în zona euro se extinde dincolo de periferia zonei euro, avertizează preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care le-a trimis guvernelor europene o scrisoare în care le cere să-şi intensifice eforturile pentru a împiedica o asemenea situaţie. Potrivit acestuia, evoluţiile în ceea ce priveşte piaţa obligaţiunilor pentru Spania şi Italia sunt "un motiv de mare îngrijorare". Barroso le cere guvernelor UE să acorde "un sprijin deplin" zonei euro. În opinia preşedintelui CE, guvernele trebuie să reevalueze Fondul European pentru Stabilitate Financiară, ca să reducă riscul contagiunii în zona euro. Acordul privind Fondul European pentru Stabilitate a intervenit la 21 iulie, ca răspuns la criza din Grecia, dar nu a fost ratificat încă de statele membre. FESF va avea posibilitatea de a cumpăra la preţuri reduse obligaţiunile guvernelor lovite de criză, să le ofere linii de credit pe termen scurt şi lichidităţi pentru a ajuta la recapitalizarea băncilor suferinde şi la stabilizarea pieţelor.

Cum joacă FMI

Pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa care ameninţă Italia şi Spania, FMI se întreabă dacă o implicare mai adâncă va periclita banii şi credibilitatea FMI, se arată într-o analizată realizată de Financial Times. Dacă instituţia va menţine cota de finanţare de o treime oferită la pachetele de asistenţă financiară pentru Irlanda şi Portugalia, pentru resursele limitate ale FMI Spania va reprezenta un effort, iar Italia este în afară de orice discuţie. Cu toate acestea, zona euro ar avea nevoie de credibilitate, care ar putea fi asigurată de implicarea FMI, instituţia cu sediul la Washington ar putea prelua rolul de lider în impunerea condiţiilor statelor care solicită asistenţă financiară ,deşi şi-ar reduce cota de finanţare, potrivit FT. Paulo Nogueira Batista, reprezentantul Braziliei la FMI, a declarat că reprezentanţii Europei riscă fondurile şi credibilitatea FMI prin implicarea în programe de asistenţă financiară, cum a fost cel pentru Grecia, cu o probabilitate scăzută de succes.

China şi Japonia cer discuţii globale

Chinaşi Japonia au cerut astăzi demararea unor discuţii pentru cooperarea globală după zvonurile privind adâncirea crizei datoriilor din Europa şi a temerilor reintrării în recesiune a economiei Statelor Unite. Ministrul de finanţe japonez, Yoshihiko Noda, a precizat că liderii politici globali trebuie să ofere soluţii în urma confruntărilor cu criza monedelor şi a datoriilor, precum şi zvonurile pesimiste legate de evoluţia economiei americane. La rândul său, ministrul de externe al Chinei, Yang Jeishi, a avertizat asupra extinderii crizei din SUA şi a cerut ca restul statelor să accelereze procesul de cooperare privind reducerea riscurilor asupra economiei globale. Jiechi a cerut autorităţilor americane să adopte o „politică monetară responsabilă” şi să protejeze investiţiile în dolari ale altor state.

Impactul psihologic asupra pieţelor

Comportamentul volatil al pieţelor din ultimele zile ar putea fi explicat şi în termeni psihologici, nu doar economici, notează Reuters.Pe lângă semnalele negative date de marile economii, unele zvonuri care par că au alimentat temerile burselor sunt legate de raportul pe luna iulie privind şomajul în Statele Unite. Este de aşteptat ca numărul de joburi nou-create în ultima lună să înregistreze o creştere mult prea mică faţă de nevoile economiei, fapt care va fi interpretat negativ de pieţe. Zvonurile sunt doar o componentă care afectează comportamentul jucătorilor pe burse, iar contextul global pesimist contribuie din punct de vedere psihologic la accelerarea unor scăderi care sunt mai degrabă artificiale, cel puţin în prezent.

Un aspect subliniat de Reuters este că valorile brute ale indicilor se situează la cote mult peste cele din perioada de criză acută din 2009. Drept exemplu, indicele S&P a scăzut la 1.120 de puncte, faţă de 1.350 acum câteva săptămâni, însă valoarea sa este mult peste minimul de 735 de puncte înregistrat în 2009. Concluzia analizei Reuters este că, dacă sunt analizate strict valorile indicilor, pe termen lung nu ar exista probleme, însă, dacă un eventual nou val de recesiune va cuprinde întregul mapamond, atunci scăderile vor căpăta o turnură mult mai dramatică decât am putut asista în ultimele zile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


O PARERE
06 Aug 2011

Banii pot fi si o Binecuvintare dac sunt obtinuti in mod cinstit,dar si un Blestem daca sunt obtinuti in mod fraudulos.
GEORGE
06 Aug 2011

Foarte interesant, mai ales sfarsitul articolului. Isteria si ingrijorarea pot face mult mai rau decat ne putem imagina !
Random imageUltimele stiri


loading...