2018-07-18 23:23


Criza se agravează în Europa

 |  13:57
Criza se agravează în Europa

În timp ce dobânzile la împrumuturile pentru Spania şi Italia cresc, Franţa şi Germaniaau poziţii diferite cu privire la ieşirea din criză. Premierul francez Jean-Marc Ayrault şi ministrul redresării producţiei Arnaud Montebourg o atacă deschis pe Angela Merkel, scrie Le Figaro în ediţia de vineri.

Înainte de alegerile de duminică din Grecia, agitaţia a cuprins pieţele financiare. Cresc dobânzile pentru Spania şi Italia, iar Europa este paralizată de poziţiile total opuse ale Parisului şi Berlinului.

Randamentul obligaţiunilor spaniole, la nivel istoric

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a urcat joi la nivelul istoric de 7%. Sceptice în legătură cu planul de ajutorare a băncilor spaniole, pieţele pariază pe o salvare care ar fi foarte costisitoare pentru Europa. Prin efectul contagiunii, în Italia, a treia economie a zonei euro, dobânzile au crescut la peste 6 %, un record în ultimele şase luni.

În faţa acestei situaţii, Europa nu are un răspuns comun care să calmeze pieţele, mai ales din cauza faptului că Franţa şi Germanianu mai sunt deloc pe aceeaşi lungime de undă. În timp ce François Hollande cere 'noi instrumente financiare', mai ales euro-obligaţiuni, pentru calmarea pieţelor, Germaniase opune categoric acestei variante. De asemenea, Germaniarefuză şi o uniune bancară, care ar transforma contribuabilul german într-un scut în faţa avalanşei de europeni doritori de creditare.

Angela Merkel :  Germanianu poate salva singură Europa

Pentru ca lucrurile să fie clare, Angela Merkel a pus la punct lucrurile într-un mod categoric, precizând că salvarea zonei euro nu va cădea doar pe umerii Germaniei, 'ale cărei resurse nu sunt nelimitate'. Ea a avertizat mai ales asupra soluţiilor 'uşoare' şi 'rapide', chiar 'mediocre', care ar aduce criza din Europa la punctul de unde a pornit. Dovadă a existenţei unei mari tensiuni între Parisşi Berlin, premierul francez Jean-Marc Ayrault a invitat-o imediat să 'nu se lase pradă formulelor simpliste'. Într-un interviu pentru săptămânalul francez economic 'L'Usine nouvelle', ministrul redresării producţiei, Arnaud Montebourg, i-a reproşat cancelarului Angela Merkel 'orbirea ideologică'.

Acele soluţii 'uşoare' denunţate de cancelarul german - euro-obligaţiunile şi uniunea bancară - nu pot fi decât rezultatul unui proces de integrare, potrivit Berlinului. 'Noi nu facem politică pentru pieţe, ci pentru viitorul oamenilor', a spus Angela Merkel, amintind că 'mecanismele de mutualizare a datoriei nu sunt numai anticonstituţionale (conform legii fundamentale a Germaniei), dar şi contraproductive'.

Berlinul consideră că adevărata soluţie pentru ieşirea din criză constă în eliminarea cauzelor profunde ale acesteia: îndatorarea şi 'lipsa de competitivitate', cu care se confruntă şi Franţa şi Italia. Nu vor exista transferuri bugetare, nici euro-obligaţiuni, fără o adevărată uniune politică în Europa, care necesită transferuri majore de suveranitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-30

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova