2017-01-18 17:06

POLITICA


Criza zonei euro? Agenţiile ameninţă Grecia cu incapacitatea de plată

 |  18:23
Criza zonei euro? Agenţiile ameninţă Grecia cu incapacitatea de plată
Grecia a devenit luniţara cu cel mai mic rating de credit din lume după ce Standard&Poor's aretrogradat-o cu trei trepte, afirmând că agenţia ar putea lua în considerare orestructurare a datoriilor ca pe o incapacitate de plată. Decizia alimentează temerile în legăturăcu criza datoriilor din zona euro, în condiţiile în care degradarea obligă investitorii să vândă în conformitatecu normele prudenţei şi duce la scăderea valoarii obligaţiunilor. Rezultatuleste că teama pieţei de o prăbuşire a datoriei poate deveni o realitate. Agenţiile urmeazăde cele mai multe ori temerile pieţei, dar le şi anticipează.

Grecia este acum evaluată mai jos de Ecuador, Jamaica, Pakistan şiGrenada. O restructurare a datoriei Greciei - fie cu un swap cuobligaţiuni sau prin extinderea scadenţei pe obligaţiunile existente - pare totmai probabil a fi impusă de factorii de decizie europeni ca un mijloc de aîmpărţi povara crizei Greciei cu sectorul privat, a declarat S&P într-uncomunicat. O tranzacţie swap reprezintă cumpărarea şi vânzarea simultană a unoractive de referinţă sau a unor obigaţiuni de o valoare echivalentă care, prinschimburile reciproce de aranjamente financiare, conferă ambelor părţiimplicate în tranzacţie condiţii mai favorabile faţă de cele cu care ar puteasă se confrunte dacă nu ar apela la acest tip de tranzacţie. "În opinia noastră, orice astfel detranzacţii ar putea fi în condiţii mai puţin favorabile decât ca datoria să fierefinanţată, şi noi, la rândul nostru, le vom vedea ca pe un de facto default/incapacitate de plată în conformitatecu criteriile publicate de Standard&Poor's", a adăugat agenţia. Într-unastfel de caz, adaugă S&P, ratingul de credit al Greciei ar putea ficoborât la "selective default", sau SD, în timp ce ratingurileprivind instrumentele de credit ale ţării ar fi tăiate la D. S&P a tăiatratingul suveran de credit pe termen lung al Greciei la CCC, doar la patrutrepte de default, de la B. Cu toate acestea, perspectiva de rating pe termenlung rămâne negativă, un semn că o altă retrogradare este probabilă înurmătoarele 12 până la 18 luni. O degradare a unei ţări din zona euro afecteazăautomat solvabilitatea tuturor statelor monedei euro pentru că e o piaţă adatoriilor foarte integrată, avertizează analiştii.

Uniunea Europeană, FMI şiBanca Centrală Europeană lucrează la un nou acord de finanţare pentru Grecia. Uneleţări europene, cum ar fi Germania, se opun să dea mai mulţi bani pentru Grecia,fără asistenţa creditorilor privaţi. Altfel spus, Germania apropus o participare voluntară a instituţiilor financiare private (bănci,fonduri de investiţii, de asigurări) la salvarea acestei ţări. Participarea băncilor ar fi partea unui plan de salvare de aproximativ 120 de miliarde de euro care ar acordaAtenei mai mult timp pentru a aborda povarea datoriei de 340 miliarde de euro,în ipoteza că nu va putea să împrumute de pe pieţele internaţionale în acest ansau în viitor. Mai multe bănci au ieşit public şi au fost de acord săpartcipe la o astfel de soluţie care ar salva Grecia de un faliment pe careagenţiile s-au grăbit să-l estimeze.

După eşecul de a îndepliniobiectivele fiscale în conformitate cu primul acord de salvare, Guvernul a decis să mărească taxele şi să reducăcheltuielile mai mult decât a fost planificat în acest an pentru a evitacolapsul. Perspectiva unei austerităţi şi mai mari şi creşterea şomajului aalimentat în ultimele 20 de zile protestele în centrul Atenei şi va culmina cu ogrevă generală mare planificată pentru azi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image