2017-01-22 03:53

POLITICA


''Cruciatul'' ultraconservator se dezlănţuie

 |  17:41
''Cruciatul'' ultraconservator se dezlănţuie

Autorulatentatelor de la sfârşitul săptămânii trecute din capitala Norvegiei a fostprins, însă ceea ce rămâne învăluit în mister este motivul pentru care amăcelărit peste 90 de conaţionali. Sursele mediatice s-au grăbit să creionezeun profil extremist lui Anders Behring Breivik: un tânăr de 32 de ani, membrual unei formaţiuni politice de extremă-dreapta, ultranaţionalist şi aprigcontestatar al musulmanilor.

Însă nu este atât de uşor de doveditcă fundamentalismul religios şi convingerile neo-naziste sunt cauza pentru careBreivik a gândit atacurile sângeroase. O întrebare justă ar fi de ce şi-aîndreptat Breivik ura împotriva conaţionalilor săi - majoritatea tineri lipsiţide orice apărare - în loc să-şi concentreze atacurile asupra comunităţiimusulmane, pe care a declarat că o urăşte?

Conform datelor statistice de pesite-ul ssb.no, 79% dintre norvegieni sunt adepţii creştinismuluiprotestant-luteran. Aceasta este o religie apărută ca o reformă faţă decatolicism şi a fost îmbrăţişată de populaţie, care s-a convertit în masă acumaproape 500 de ani. Totodată, aproape 15% dintre norvegieni se declară atei sauneaparţinând vreunei religii - unul dintre cele mai mari procente de acest felînregistrat într-un stat european, în timp ce rata de participare acredincioşilor la slujbele bisericii este de numai 5%. Conform Eurobarometruluisocial din 2005, doar 32% dintre norvegieni consideră că „există un Dumnezeu”,în timp ce 47% cred că există „o manifestare a unui spirit sau o fiinţăsupremă”, iar restul de 21% nu cred sau nu ştiu dacă există o entitate de acestfel. Norvegia nu este, aşadar, un bastion al creştinismului, dimpotrivă. Ocaracteristică de luat în calcul în creionarea portretului întregii societăţinorvegiene şi nu doar a ucigaşului Breivik ar trebui să fie profilul puternicconservator al populaţiilor nordice. Norvegia a decis să stea deoparte înprivinţa construcţiei europene în cadrul proiectului Uniunii Europene. Culmea,singurul stat care s-a retras până acum din UE este tot unul nordic - Islanda.Conservatorismul scandinav se manifestă şi prin menţinerea tradiţiei monarhiei,precum şi prin aplicarea unui sistem social „de stânga”, cu taxe mari pevenituri, pentru redistribuirea echitabilă a resurselor. Breivik declara pesite-urile de socializare că vede o ameninţare nu numai în islamism, ci şi înmulticulturalism.

Dacă în trecut vikingii şi-au apăratcu preţul vieţii valorile împotriva creştinismului, putem vorbi acum despre oreacţie a unui membru al societăţii norvegiene împotriva unei manifestăriculturale reprezentată de musulmani, o comunitate care „ameninţă” actualelevalori care au prins rădăcini de secole. Iar fundamentalismul creştin nu estedecât o modalitate pentru a justifica şi glorifica unele acţiuni condamnabile,realizate de „adevăraţii soldaţi ai lui Dumnezeu”. Până la urmă, şi cruciadeleau fost justificate la vremea lor...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image