2018-12-17 04:48


Cu susținerea PSD, anunțată de Liviu Dragnea, Guvernul Cioloș e ca și investit

 |  21:01
Cu susținerea PSD, anunțată de Liviu Dragnea, Guvernul Cioloș e ca și investit

Fără a opera vreo modificare în structura Guvernului, premierul desemnat, Daniel Cioloș, a închegat un cabinet cu 22 de miniștri, inclusiv miniștri delegați, șeful cancelariei primului ministru și 2 vicepremieri - unul dintre aceștia fiind Vasile Dâncu, nume vehiculat ca favorizat de PSD pentru postul de premier, după demisia lui Victor Ponta. Deși a purtat două runde de negocieri cu partidele, Cioloș pretinde că toți miniștrii au fost aleși de el, din rândul specialiștilor nemembri de partid (tehnocrați), niciunul nefiind impus de politicieni. „Profesioniști, integri, deschiși spre dialog”, sunt caracteristici comune ale celor 22, conform premierului desemnat. Negocierile cu partidele au fost încununate de succes, doar ALDE anunțând că va vota împotriva Executivului Cioloș, deși printre miniștri se numără și foști colaboratori apropiați ai fostului premier Tăriceanu. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că parlamentarii social-democrați au fost mandatați să voteze, marți, în favoarea investirii Guvernului Cioloș, în măsura în care miniștrii vor trece cu succes de votul de luni, din comisiile de specialitate. PNL și-a anunțat susținerea, cu Alina Gorghiu și Vasile Blaga de-a dreapta și de-a stânga lui Daniel Cioloș. Iar UNPR, se știe, votează în „interes național”. Așadar, dacă nu vor fi surprize la comisii (nu este exclus să apară la miniștri precum Cristina Guseth, căreia i-a fost încredințat portofoliul Justiției, deși nu are pregătire de specialitate), restul ar trebui să fie o simplă formalitate. Mai grea va fi continuarea. Pe Daniel Cioloș îl așteaptă un an 2016 foarte greu, cu un buget încropit de PSD pe ideea că ANAF va stoarce mai aprig o „lămâie” mai mică. Avem reduceri de taxe și creșteri de cheltuieli. Salariile ar trebui majorate chiar de la 1 decembrie 2015, Cioloș anunțând că va aplica măsura, dacă din analizele efectuate va rezulta că se va putea încadra în ținta de deficit bugetar de 3%. Înainte de problemele economice, Cioloș se va confrunta cu cele mai acute, internaționale. Se aude că președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, cu care Cioloș s-a văzut sâmbătă, i-au cerut deja să accepte o majorare a cotei de migranți. Dacă va accepta, Cioloș se va expune, de la bun început, oprobiului public. Și chestiunea aceasta delicată este însoțită de un alt „cartof fierbinte” lăsat de Guvernul Ponta: RADET și problema încălzirii Bucureștiului.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a prezentat lista de miniștri pe care o va propune Parlamentului  luni, dar deja sursele spun că l-ar fi rertras pe cel pe care îl alesese pentru Ministerul Sănătății, un tânăr de 29 de ani. În cursul serii, Dacian Cioloș s-a întâlnit cu cei pe care i-a propus ca miniștri la Vila Lac 1, pentru discuții, înainte de audierea lor, luni, în comisiile parlamentare.

Prim-ministrul desemnat a declarat că și-a ales oamenii fără a avea nicio negociere cu vreun partid. Mai mult, pentru a nu naște suspiciuni că ar fi existat o astfel de negociere, nu i-a păstrat în echipa propusă pe Aurescu și pe Cîmpeanu, deși ar fi vrut.

„Am urmărit să aleg oameni cu competenţe şi experienţă (...) sau chiar români care lucrează în administraţia europeană, oameni care activează în organizaţii din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei şi experienţă în management”, a spus Cioloș, care s-a lăudat cu faptul că o treime din propuneri sunt femei.

Premierul a dat o explicație pentru alegerea lui Vasile Dâncu: „Este fost membru al PSD, dar nu pentru această calitate l-am ales, cât pentru experienţa şi viziunea pe care le are dânsul pe domeniul pe care l-am propus, în domeniul administraţiei publice, al dezvoltării regionale. Mai ales pe domeniul administraţiei publice vreau să venim cu un proiect de îmbunătăţire a activităţii acolo, pentru mai multă transparenţă, eficienţă. Pe de altă parte, dânsul, prin activitatea profesională pe care o are, cunoaşte bine societatea românească, iar legătura dintre guvern şi societatea românească mi se pare importantă. Deci, cred că va avea un aport semnificativ din acest punct de vedere în Guvern".

Cioloș s-a referit și la majorările salariale, susținând că nu are intenția să taie propunerile făcute în ultimul timp de Parlament, printre care și majorarea de 10% pentru bugetari, dar a lăsat să se înțeleagă că va ține cont și de o analiză bugetară. „Nu pot să spun acum, până când nu am o analiză a situaţiei bugetului. Ceea ce pot să spun - am spus-o şi partidelor - nu am intenţia să vin şi să tai din buget sau diferitele propuneri, decizii care au fost luate deja de Parlament. În schimb, nici nu vreau să pun în pericol credibilitatea României prin propunerea unui buget care să nu aibă suficientă consistenţă şi soliditate. Deci, în măsura în care construcţia bugetului o va permite, vreau să mergem cu acele măsuri care au fost decise de Parlament care au rolul de a îmbunătăţi atât mediul economic, cât şi nivelul de trai al salariaţilor", a spus el.

Întrebat dacă va prelua proiectul Legii Salarizării bugetarilor elaborat de Guvernul Ponta, el a declarat că dorește să preia ce este bun din ce lasă cabinetul care pleacă, dar vor exista și modificări sau adaptări, dar toate pe baza unor consultări și dezbateri.

El a dezmințit acuzațiile că ar fi pus de Bruxelles și a precizat că Iohannis l-a abordat doar cu două zile înainte de a-l desemna oficial.

Întâlnirile cu partidele, pe listă

Premierul desemnat s-a întâlnit apoi cu liderii PSD, ocazie cu care Liviu Dragnea a declarat că în şedinţa CExN, social-democraţii au decis să recomande parlamentarilor partidului să voteze Cabinetul condus de Dacian Cioloş în Parlament, dacă miniştrii săi vor avea o prestaţie bună la audierile din comisii.

Dar după învestire, sprijinul va fi doar punctual, a mai spus Dragnea. Acesta a precizat că nu PSD l-a propus pe Dâncu, dar că îl bucură prezența acestuia pe listă. Dragnea a precizat că, în urma votului, 68 de lideri PSD s-au exprimat în favoarea susţinerii Guvernului, fiind înregistrate doar două abţineri şi un vot împotrivă. Șeful PSD a mai spus că social-democraţii şi-au condiţionat sprijinul de respectarea anumitor angajamente din partea Guvernului, cum ar fi păstrarea măsurilor bune ale Executivului condus de Victor Ponta, dar şi menţinerea ritmului de creştere economică.

Cioloș a mers apoi la PNL. Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au declarat, în conferinţa de presă de la finalul întâlnirii că liberalii vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş.

"Partidul Naţional Liberal va vota la învestitură echipa domnului prim-ministru desemnat Dacian Cioloş şi va sprijini în continuare proiectele, atât timp cât avem convingerea că ele sunt în folosul oamenilor şi corespund aşteptărilor populaţiei, pentru că populaţia are aşteptări foarte mari şi s-a şi ajuns, de altfel, în această situaţie cu un guvern de tehnocraţi", a declarat Blaga. Gorghiu a întărit că PNL va susține „orice proiect care este spre binele României".

Alina Gorghiu consideră, referitor la lista cu miniştri, că este "o echipă care promite multe" şi că şi-ar dori ca acest Guvern să fie un succes prin măsurile pe care le va impune şi prin echilibru.

"Ne-a prezentat un decalog, un set de priorităţi pe care Guvernul domniei sale îl are în vedere în anul care începe, se pare, de săptămâna viitoare, de la învestirea Guvernului. Ne bucurăm că acest set de priorităţi se suprapune peste programul de guvernare al Partidului Naţional Liberal, motiv pentru care n-avem nicio ezitare în a spune că parteneriatul dintre PNL, guvernul tehnocrat condus de premierul Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis este un proiect prioritar pentru PNL", a spus Gorghiu. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-15

TAGURI: psd, liviu dragnea, guvern, dacian ciolos,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...