2017-01-23 18:58


Culisele atacurilor din 9/11

 |  17:12
Culisele atacurilor din 9/11

Cu zece ani în urmă prea puţini americani auziseră de al-Qaida, iar guvernul federal ignora semnalele clare ale unui atac. O investigaţie realizată de ABC relevă etapele de planificare a atacurilor de către grupul responsabil pentru evenimentele de la 11 septembrie. În timp ce o parte a comunităţii de informaţii avertiza, Casa Albă dormita, iar CIA nu făcea schimb de informaţii cu FBI despre călătoriile teroriştilor. Datele din lunile august şi septembrie arată cum teroriştii au luat cursuri de zbor, cum şi-au cumpărat bilete de avion pentru 11 septembrie şi cuţite.

  Ruptura dintre agenţiile de informaţii

Pe teritoriul SUA, în luna august, FBI desfăşura investigaţii ample referitoare la Osama bin Laden, dar nici una dintre ele nu a vizat pe nici unul dintre cei 19 terorişti care vor deturna avioanele de pasageri din septembrie 11.Agenţii se sesizează în legătură cu militantul Zacarias Moussaoui, care atrage atenţia unor instructori de la Academia de Zboruri Internaţionale Pan Am după ce afirmă că, deşi intenţionează să înveţe să piloteze un Boeing 747, nu are de gând să-şi obţină licenţa de pilot. El este arestat şi FBI încearcă să facă conexiuni cu al-Qaida, dar CIA nu reuşeşte să informeze Biroul Federal de agenţii operativi ai reţelei teroriste în SUA. Directorul CIA, George Tenet, primeşte o informare despre Zacarias, dar nici o conexiune nu se face cu ameninţarea unui posibil atac al-Qaida, deşi militantul era descris în dosarele CIA ca atentator sinucigaş. CIA nu a notificat FBI de sosirea în SUA a doi cunoscuţi colaboratori ai al-Qaida, Khalid al-Mihdhar şi Nawaf al-Hazmi, în luna ianuarie. Pe de altă parte, un iordanian aflat în închisoare pentru legături suspecte de terorism spune agenţilor FBI despre un atac iminent împotriva clădirilor din New York şi Washington DC, indicând că „ceva se va întâmpla”, dar credibilitatea lui este pusă la îndoială pentru că nu a putut oferi detalii cu privire la perioadă şi ţinte.   Fostul consilier pe probleme de securitate naţională, Richard Clarke, a sugerat recent că CIA nu a informat autorităţile despre mişcările teroriştilor pentru că a încercat să-i recruteze pe unii dintre piraţii aerului care au doborât turnurile WTC pe 9/11 şi agenţia a încercat să-şi acopere faptele. Fostul consilier susţine că CIA a ascuns în mod intenţionat informaţia conform căreia Nawaf al-Hazmi şi Khalid al-Mihdhar, deveniţi ulterior piraţii aerului în atentatele de la 11 septembrie, se aflau pe teritoriul american la doar câteva zile după ce au participat la o reuniune teroristă în Malaezia, monitorizată de către CIA. În faţa Comisiei de investigaţii privind evenimentele din 11 septembrie, agenţia a susţinut că nu ştia zona exactă în care se aflau teroriştii. CIA a ascuns informaţiile pentru că a încercat să îi convingă să se infiltreze în reţeaua al-Qaida. Demersul a eşuat şi oficialii CIA au preferat să nu spună nimic despre acesta celor de la Casa Albă, de teamă că ar putea fi acuzaţi de „abuz de putere şi ilegalitate”.

Numărătoarea inversă a teroriştilor

Cu o lună înainte de cele mai grave atentate de pe teritoriul Statelor Unite, actorii principali ai atacurilor teroriste de la 11 septembrie îşi desfăşurau activitatea nestingheriţi. Pe 11 august, toţi cei 19 terorişti obţinuseră vize pentru Statele Unite.

În zilele rămase până la deturnarea avioanelor, teroriştii au făcut antrenamente. Liderul acestora, Mohamed Atta, s-a deplasat pe 13 august, împreună cu alţi doi militanţi, spre Las Vegas. Un alt terorist, Marwan al-Shehhi, achiziţiona două cuţite de la un magazin de sport din Florida. Acum 10 ani, regulile din aeroporturi permiteau posedarea a maximum două instrumente ascuţite cu lungimea de cel mult patru inci.

Cea de-a doua jumătate a lunii august este marcată de antrenamentele intense ale teroriştilor, cei mai solicitaţi fiind cei care aveau să preia controlul asupra avioanelor pe care le-au deturnat spre Turnurile Gemene. Pe 16 august, Hani Hanjour, cel care a pilotat aeronava American Airlines care efectua zborul 77, urmează o lecţie de 1,3 ore de zbor în Maryland. O zi mai târziu, Ziad Jarrah efectuează o serie de tehnici de pilotaj cu un instructor de zbor, în Fort Lauderdale. El avea să devină pilotul avionului deturnat care trebuia să se prăbuşească în zona Casei Albe din Washington, dar care a căzut în Pennsylvania ca urmare a revoltei pasagerilor asupra teroriştilor. Trei zile mai târziu, pilotul-terorist al zborului 77, Hani Hanjour, atrage atenţia unui instructor de zbor care-l bănuieşte că a urmat antrenament militar de pilotare a unei aeronave după ce constată că acesta poate pilota un avion fără radar, ajutat doar de sistemul de recunoaştere a terenului. Teroriştii iau hotărârea finală asupra datei atacurilor cu trei săptămâni înaintea acestora. Pe 24 august, aceştia achiziţionează primele bilete pentru zborurile pe care intenţionează să le deturneze.

         

Primele zile de septembrie, ultimele zile de viaţă

Primele zile din luna septembrie au echivalat cu încheierea conturilor pentru terorişti. La propriu şi la figurat. Aceştia încep să-şi închidă conturile bancare deţinute pe teritoriul Statelor Unite, trimiţând surplusul de bani înapoi în conturile deţinute de alţi membri ai reţelei al-Qaeda. Ultimele zile înaintea atentatelor şi totodată ultimele din viaţa celor 19 terorişti sunt petrecute de aceştia în moteluri şi hoteluri. Waleed al-Shehri îşi cumpără o bluză de mătase şi o pereche de pantaloni kaki de la un magazin din Pompano Beach, Florida. Toţi teroriştii se urcă la bordul avioanelor pe care aveau să le deturneze în haine occidentale. Pe 5 septembrie, Hani Hanjour şi Majed Moqed sunt fotografiaţi în timp ce retrag bani de la un bancomat aparţinând First Union National Bank, din Laurel, Maryland. În ziua următoare, mai mulţi terorişti zboară de la Florida la Boston şi se cazează la hotelul Park Inn. Cu doar cinci zile înainte de data atacurilor, Osama bin Laden este înştiinţat că acestea vor avea loc marţi, 11 septembrie. Numărătoarea finală începe...

... ultimele veşti despre teroriştii al-Qaeda: pe 6 septembrie, Mohand al-Shehri vorbeşte cu reprezentanţii United Airlines pentru a informa că numele său a fost scris greşit pe rezervarea făcută pentru data de 11 septembrie. A doua zi, Abdulaziz al-Omari şi Satam al-Suqami, cazaţi la Park Inn din Boston, angajează două escorte de sex feminin. Atacatorii care au preluat zborul 93 al United Airlines zboară de la Florida spre Newark, New Jersey, apoi se cazează la hotelul Marriott, unde rămân până în dimineaţa zilei de 11 septembrie. Pe 8 septembrie, mai mulţi membri ai echipei care avea să deturneze zborul 77 al American Airlines îşi golesc conturile bancare şi îi trimit banii liderului Mohamed Atta. Ultimele pregătiri au intrat în linie dreaptă. Americanii îşi continuă viaţa obişnuită de zi cu zi, în timp ce 19 terorişti se pregătesc să schimbe istoria lumii în doar câteva ore...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-27

TAGURI: 9/11, atac, teroristi, World Trade Center, CIAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image