2017-01-17 11:09

POLITICA


Culisele relaţiei Putere-Opoziţie

 |  12:25
Culisele relaţiei Putere-Opoziţie

Liderii senatorilor PDL şi PSD au făcut mărturisiri cu privire la relaţia dintre cele două formaţiuni din sesiunea legislativă care tocmai a trecut. Deşi Senatul a adoptat legi importante, relaţia dintre reprezenţantii Puterii şi cei ai Opoziţiei nu a fost întotdeauna una uşoară şi din pricina majorităţii fragile, dar şi a unor evenimente care au intervenit pe parcursul sesiunii, ca schimbarea preşedintelui acestui for legislativ.

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat că de cele mai multe ori, în opinia sa, “guvernanţii împing lucrurile într-o direcţie şi Opoziţia vrea să convingă pe toată lumea că direcţia respectivă este greşită”.

“A fost un an bogat în ce priveşte proiectele care vizează reforma şi restructurarea sistemului public. S-au adoptat Codul penal, Codul civil, Codul muncii, Legea asistenţei sociale, Legea educaţiei. Au fost adoptate legi importante în ce priveşte funcţionarea Justiţiei şi evaluarea noastră în rapoartele de ţară prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cum ar fi promovarea şi verificarea magistraţilor, confiscarea extinsă.

Toate aceste lucruri au fost făcute la iniţiativa Guvernului, cu sprijinul parlamentarilor Coaliţiei. Dacă nu ar fi fost atâtea proceduri de asumare sunt convins că am fi stat şi acum cu jumătate din aceste proiecte în stadiu de dezbatere. Aş cita pentru relaţia dintre Putere şi Opoziţie pe cineva care spunea că încăpăţânarea este perseverenţa într-o direcţie pe care toţi ceilalţi o dezaprobă. Noi perseverăm într-o direcţie, iar ceilalţi ne spun că suntem doar încăpăţânaţi”, a spus acesta.

 Totodată, liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a susţinut la rândul său că majoritatea fragilă de la Senat a permis Opoziţiei să respingă anumite proiecte ale Puterii sau să grăbească adoptarea propriilor proiecte de legi atunci când prezenţa senatorilor Puterii la şedinţele de plen a fost una scăzută. ”Atunci când Puterea nu s-a mobilizat noi am putut ori să respingem anumite proiecte de lege care nu întruneau condiţiile minime necesare pentru a fi promovate sau ne putea promova şi proiectele noastre. Din acest punct de vedere trebuie să ne asumăm bărbăteşte situaţia în care suntem, în Opoziţie.

De obicei, Opoziţia nu poate să facă prea mult, fiindcă dacă ar putea să facă mai mult nu ar sta în Opoziţie şi ar fi la Putere. La Senat noi avem o majoritate care este în funcţie de prezenţă. E aşa de mică diferenţa că dacă noi suntem toţi prezenţi putem să câştigăm, iar dacă sunt ei toţi prezenţi, câştigă ei. Dar chiar şi în situaţia în care noi reuşim să promovăm anumite legi la Senat, prin acest joc al neprezenţei celor de la Putere, legea se duce la Cameră şi atunci orice succes al nostru aici, la Cameră se transformă în insucces”, a explicat Sârbu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-13

TAGURI: culise, relatie, putere, opozitieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image