2018-12-10 11:03


Cum se șicanează parlamentarii. Din culisele respingerii și aprobării proiectelor de lege

 |  18:07
Cum se șicanează parlamentarii. Din culisele respingerii și aprobării proiectelor de lege
Marius Florian

Parlamentul României funcționează după principiul „doi încarcă – trei descarcă”. Doi parlamentari, ambii constănțeni, și-au mutat răfuielile personale în cadrul comisiilor parlamentare, iar vâltoarea actuală din politică s-a revărsat și asupra votului din plen.

Florin Gheorghe este deputatul UNPR (fost PDL și fost PMP) care susține că, marți, i-a fost respins un proiect de lege referitor la eliminarea taxei de primă înmatriculare și introducerea timbrului verde pentru autoturisme. Proiectul de lege e lucrat  în concordanță cu legislația europeană, pe principiul: poluatorul plătește. Principiul e unul simplu: toate autoturismele care circulau pe drumurile din România, indiferent de țara unde erau înmatriculate, trebuie să plătească împreună cu rovinieta și timbrul verde. Astfel, 70% din taxă ar fi mers către programele de înnoire a parcului auto, iar 30% către programele de protecție a mediului.

Socoteala de acasă a lui Gheorghe s-a prăbușit în plen.

„Astăzi am trăit o mare dezamăgire în plenul Parlamentului. Un proiect de lege la care am muncit mult și de care România avea nevoie a picat la votul final. (…) Din păcate, bătăile pe umăr și cuvintele frumoase pe care le-am primit din partea unor parlamentari de la PNL și de la PSD nu au rezolvat problema. Nu știu ce să mai cred. Muncești ca prostul zile întregi să faci ceva bun, să schimbi ceva în bine în România, și rezultatul este acesta”, a spus, marți, Gheorghe.

„Un deputat celebru a vrut să i-o tragă”

Se pare că proiectul deputatului a căzut din cauza unui alt deputat constănțean, Mihai Lupu (PNL), președintele comisiei de transport și infrastructură din cadrul Camerei Deputaților. Conform surselor noastre, Lupu „a vrut să i-o tragă” lui Florin Gheorghe și s-a prevalat, în acest scop, de procedură, interpretată convenabil.

„În Parlament, USL trăiește. Băieții ăștia au convenit o regulă în toate comisiile: dacă inițiatorul nu este prezent în comisie să își susțină proiectul nu se mai discută și se dă aviz negativ! Problema este că nu te anunță nimeni din partea comisiei că ai un proiect de lege în dezbatere săptămâna următoare sau mâine sau peste o oră. Înainte te sunau de la secretariatul comisiilor și te informau că în ședința din data respectivă ai un proiect supus dezbaterii și dacă poți veni. Acum, ca să poată să respingă proiectele care nu le convin, tac din gură și dau aviz negativ fără să-l mai discute. (…) Proiectul acesta cu timbrul verde a fost apreciat inclusiv de Guvern. M-a sunat Adi Gearap să-mi spună că este foarte bun proiectul, ca a vorbit și cu Ponta, dar o să-i dea aviz negativ (Guvernul) și că o să-l preia în totalitate într-o nouă lege cu care va veni Guvernul anul acesta. Încă nu au venit cu proiectul. Acesta ar fi al treilea proiect de lege pe care mi-l resping și pe care-l preia Guvernul, îi schimbă două virgule și îl promovează după aceea”, se plânge Florin Gheorghe.

Lupu: „Habar nu are ce caută în Parlament”

În replică, liberalul susține că inițiativa lui Gheorghe se contrazice cu un alt proiect și că, din contră, colegul său din UNPR a fost anunțat să participe la comisie, dar a refuzat!

„E o prostie! E inițiativa unui om care habar nu are despre ce vorbește! Ar fi bine să se uite pe legislație. Există un alt proiect care, practic, vine să reglementeze acest timbru. PNL are o inițiativă prin care se elimină total această taxă de timbru. Pe principiul că poluatorul plătește, nu că trebuie să facem campanie pentru șoferi. Am spus de la bun început și sunt date exacte, sunt peste 400.000 de mașini înscrise în Bulgaria... și care este avantajul pentru România? Nici impozite, nici asigurări, nimic. Atunci, colegul meu din Tulcea, deputatul Octavian Popa, a propus să fie eliminată taxa total! Dumnealui (Florin Gheorghe – n.r.) venise cu niște artificii: plătești atât, plătești atât, diferențiat. Există deja o ordonanță și o reglementare, el venea cu o suprareglementare. Ce treabă are cu mine? Putea să vină să își susțină proiectul! De ce nu s-a dus? (...) Eu, la comisie, categoric sunt invitați, obligat sunt invitați inițiatorii! Dacă Florin Gheorghe vine cu prostii de genul ăsta, trebuie să le și explice! Nu cu aberații de genul ăsta. Aruncă, așa, praf și nu e corect. Nu vreau să intru în polemică cu Florin Gheorghe, care habar n-are despre ce vorbește în contextul acesta. Ar fi bine să se informeze înainte să facă inițiative legislative și să discute în propriul său partid, care o mai fi ăla, habar nu am și dacă este la putere de ce partidul nu l-a susținut? De ce dă vina pe opoziție? Măcar putea să îmi dea telefon să mă întrebe și îi spuneam să vină la comisie! O prostie, e de la colțul străzii, nu a înțeles nimic omul ăsta de ce e în Parlament, dar e treaba lui...”, a declarat Mihai Lupu, pentru PUTEREA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

TAGURI: parlamentari, florin gheorghe, mihai lupu, proiecte, lege
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...