2018-12-13 11:49


Cum a uitat Guvernul Boc de remaniere

 |  21:00
Cum a uitat Guvernul Boc de remaniere

Nici premierul Boc, nici preşedintele Băsescu şi nici membrii Executivului nu mai par preocupaţi în acest moment de o remaniere după criteriul absorbţiei fondurilor europene. La începutul lunii iunie, şeful statului tuna că „miniştrii care nu au atras investiţii şi fonduri europene să se gândească dacă mai rămân în Guvern!”. Au trecut patru luni de atunci, rata de absorbţie a banilor de la UE a ajuns la un îngrijorător 3%, iar cu toate acestea, nici un ministru nu a fost schimbat din acest motiv.

Miniştrii Cabinetului Boc nu se arată deloc îngrijoraţi că gradul mic al absorbţiei fondurilor europene le-ar putea aduce demiterea din Guvern. Ion Ariton, ministrul economiei, pare extrem de relaxat, în ciuda faptului că, recent, proaspătul numit ministru al fondurilor europene, Leonard Orban, afirma că cea mai precară situaţie privind atragerea banilor comunitari se află tocmai la nivelul instituţiei conduse de Ariton. „Întotdeauna e loc de mai bine. Sunt mulţumit nu doar la ministerul meu, ci la toate ministerele”, a declarat ministrul economiei pentru „Puterea”, întrebat cât de satisfăcut e de fondurile europene atrase de ministerul său.

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, declară că subiectul remanierii nu-l interesează. „Nu mă interesează în momentul ăsta de remaniere. Eu discut de agricultură”, susţine el. Anca Boagiu, ministrul transporturilor, şi Daniel Funeriu, cel al învăţământului, fug de un răspuns la întrebarea: „La ce procent se situează în acest moment gradul de absorbţie a fondurilor europene de la ministerul pe care îl conduceţi?”. „Vă rog să mă contactaţi prin intermediul Biroului de Presă. Eu nu dau interviuri pe scări”, s-a eschivat Boagiu atunci când a auzit întrebarea noastră.

Chiar dacă admite că „orice ministru e remaniabil în orice moment”, Traian Igaş, deţinătorul portofoliului administraţiei şi internelor, lasă de înţeles că nu se simte unul dintre cei care ar putea fi demis. „Eu sunt în graficul pe care mi l-am stabilit împreună cu primul-ministru atunci când am venit în minister”, declară Igaş pentru „Puterea”. El recunoaşte însă că gradul de absorbţie a fondurilor europene la nivelul ministerului său nu este unul satisfăcător. „Nu sunt mulţumit. Au fost perioade în care lucrurile nu s-au mişcat aproape deloc şi, practic, plătim lipsa unor decizii de implicare la momentul potrivit. Dar am început să recuperăm, iar acesta este un lucru bun”, afirmă Igaş. Întrebat de „Puterea” care este procentul de absorbţie la ministerul său, Igaş nu a ştiut să dea un răspuns. „În momentul de faţă nu pot să vă dau un procent exact, dar cu siguranţă îl avem şi vi-l pot transmite electronic dacă îl doriţi”, s-a scuzat el. Cu toate acestea, el susţine că procentul „a crescut cu peste 150 comparativ cu începutul anului 2011”.

Băsescu s-a sucit

Declaraţiile lui Traian Băsescu legat de remanierea guvernamentală denotă o schimbare de optică. „Miniştrii care nu au atras investiţii şi fonduri europene să se gândească dacă mai rămân în Guvern!”, afirma el pe 8 iunie 2011. „Remaniere, la momentul potrivit se va face. Cu certitudine trebuie făcută o remaniere”, spunea Băsescu pe 22 septembrie 2011. „Să treacă Fondul şi pe urmă mai discutăm”, este cea mai recentă declaraţie a sa, din 27 octombrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17

TAGURI: Emil Boc, remaniere, guvern
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LOAN
01 Noi 2011

Houses are not very cheap and not everyone is able to buy it. However, loan are invented to help different people in such kind of situations.
Random imageUltimele stiri


loading...