2017-01-17 05:03

POLITICA


Cum apără europarlamentarii PDL proiectul de la Roşia Montană

 |  19:15
Cum apără europarlamentarii PDL proiectul de la Roşia Montană

Proiectul de la Roşia Montană e invocat tot mai insistent în ultima perioadă de către Traian Băsescu, drept soluţie salvatoare de ieşire din criză, fie pentru rezervele BNR, fie datorită locurile de muncă pe care le-ar crea. La nivel European, discuţiile se poartă, însă, în contradictoriu.

În urmă cu un an Parlamentul European a adoptat chiar o rezoluţie împotriva folosirii cianurilor, însă ea nu a fost transformată până acum în lege de Comisia Europeană.

Atunci, singurul europarlamentar PDL care a votat împotriva acestui gen de minerit, a fost Monica Macovei. Ea şi-a păstrat părerea, şi prin postări pe blog şi declaraţii repetate, cere ca procedurile în care este angajată compania Roşia Montană Gold Corporation să fie oprite, până la finalizarea unor dezbateri deschise privind costurile pe termen lung privind protecţia mediului şi raportul costuri-beneficii ale afacerii

"Nu cred că este un proiect util României. Este unul care aduce numai pagubă în toate domeniile! Trebuie să se calculeze efectiv în costuri, în bani costurile de mediu, riscul de accidente, cu costurile asupra sănătăţii şi mediului şi comparativ cu cât ne-ar aduce apropo de discuţiile cu rezerva de aur. De asemenea, e foarte important, trebuie să vedem licenţa de exploatare dată acum mulţi ani şi toate documentele trebuie desecretizate, pentru a se face o dezbatere reală", declara la RFI Macovei, care nu se lasă înfluenţată de atacurile primarului din Roşia Montană, nici de poziţia colegilor din democrat-liberali. "Îmi susţin punctul de vedere şi îmi susţin lucrurile în care cred, indiferent de ce spun colegii mei. Asta este important, să nu fim aşa uşor influenţabili de partid sau de alte organisme din care facem parte", sublinia ea.

Ne-au explicat decizia lor şi câţiva dintre europarlamentarii care au votat împotriva interzicerii mineritului cu cianuri, şi care văd în mod diferit proiectul de la Roşia Montană.

Theodor Stolojan: “E absurd să votezi împotriva unei tehnologii. Trebuie stabilite standarde de protecţie a mediului, de protecţie a oamenilor, apoi tehnologia răspunde sau nu acelor standarde. Altfel, ar trebui să interzicem şi laserul pentru că poate face rău. Noi trebuie să dăm standardele respective, iar dacă ele sunt îndeplinite proiectul trebuie să meargă. E o investiţie pe capitalul firmei respective, iar ei au băgat deja bani acolo, pe baza unor avize intermediare de mediu, aşa că am putea avea probleme juridice din cauza asta. Se poate discuta şi redevenţa cuvenită statului român, dar mai întâi contractul trebuie făcut public.”

Sebastian Bodu: “Există o directivă europeană, la care Comisia Europeană a afirmat zilele trecute că nu renunţă. Eu nu sunt chemist şi dacă specialiştii Comisiei au creat-o, înseamnă că e în regulă. Când am avut accidentul de la Baia Mare nu eram membri UE şi nu aveam de respectat legislaţia europeană, dar acum, dacă se exploatează în conformitate cu directive, sunt de acord. Habar n-am ce e în contract, e doar o poziţie de principiu. Ca să nu fie discuţii, ar trebui să se vadă, în toate ţările unde sunt astfel de exploatări, cât este redevenţa, apoi trebuie renegociată în funcţie de asta. Contractul nu trebuie să fie secret, dar despre asta întrebaţi-l pe Radu Vasile, că el l-a secretizat”.

Traian Răzvan Ungureanu: “Pentru acel proiect am argumente economice şi raţionale. Când ai norocul să ai în ţară o valoare, care devine importantă mai ales acum în contextul crizei, de ce nu am folosi-o? Partea economică e treaba firmelor care implicate. Chiar dacă spuneţi că acel contract e secret, performanţa activităţii de minerit aur pretudindeni în lume nu e secretă. Nu spun că acest proiect ne scoate din criză, dar în criză trebuie să te ajuţi de tot ce îţi aduce beneficii economice şi financiare”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image