2017-01-24 03:07


Cum decid agenţiile de rating soarta lumii

 |  17:15
Cum decid agenţiile de rating soarta lumii

Fitch, Standard&Poor's (S&P) şi Moody's sunt cele trei mari agenţii de rating din lume care ridică sau doboară prin evaluări orice, de la ţări la corporaţii. Sunt unii dintre cei mai puternici protagonişti din lumea finanţelor. Prin evaluările lor dau investitorilor o idee privind care investiţii sunt cel mai sigur de făcut, scrie “The Guardian”.

AAA este cel mai mare rating acordat de Moody's. Apoi vine AA1 şi scara se duce în jos până la C. Orice aflat la sau sub BBB este cunoscut sub numele de “junk”-gunoi. Cu cât perspectivele acordate de ele sunt mai reduse, cu atât cred mai mult agenţiile de creditare că un guvern este în incapacitate de plată a datoriilor sale. Creditorii care rămân vor fi mai nervoşi cu privire la perspectivele de a obţine banii înapoi - şi astfel vor percepe rate mai ridicate ale dobânzii. Cu cât sunt mai mari ratele dobânzilor, cu atât sunt mai abrupte rambursările datoriei guvernului şi cu atât este mai probabil de a intra în incapacitate de plată.

Nu mulţi sunt cei care cred că agenţiile de rating joacă un rol mult prea puternic. Cât sunt ele de credibile? În 2009, Moody's a emis un raport cu privire la proasta amplasare a lichidităţii guvernului grec. În termen de şase luni, ţara era în căutarea unui plan de salvare. Între timp, echipa S&P privind datoriile suverane a calculat greşit datoria SUA de 2 trilioane de dolari atunci când a retrogradat ratingul de credit al SUA. Nu este de mirare că presa l-a numit pe şeful de atunci al echipei “cel mai puternic om din lume despre care nu aţi auzit niciodată”. Sunt exemple care evidenţiază puterea celor ''Trei Mari'', care evaluează colectiv aproximativ 95% din datorie. Au construit o astfel de franciză încât este dificil, dacă nu imposibil, să faci ceva împotriva ei.

”Soluţia evidentă ar fi să se ia acest serviciu public în mâini publice”, susţine “The Guardian”. “Să existe o agenţie de rating condusă de ONU, finanţată de contribuţiile cumulate de la creditori şi debitori. Să facem din afacerea de rating o utilitate, mai degrabă decât un semi-cartel care intimidează politicienii aleşi şi adună profituri în exces. Este timpul să se anihileze această agresiune”, conchide cotidianul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-09

TAGURI: agenţii, rating, evaluare, risc, datorii, Fitch, Standard&Poor's (S&P), Moody's, putere, finanţeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image