2017-01-17 02:56

POLITICA


Cum era să fie dat afară Ponta din PSD în 2007

 |  21:00
Cum era să fie dat afară Ponta din PSD în 2007

Mircea Geoană riscă să fie exclus din PSD. O decizie finală în acest sens va fi luată săptămâna viitoare la Comitetul Executiv al PSD. Victor Ponta a declarat aseară la postul B1 TV că este, practic, imposibil ca partidul să ia o altă decizie în afară de cea a excluderii lui Geoană. Situaţia actuală din PSD aduce aminte de un episod din 2007, atunci când Victor Ponta a fost la un pas de excluderea din partidul condus pe atunci de Mircea Geoană.

Încurcate sunt iţele în PSD, şi asta de ani buni. Duminică,  Victor Ponta l-a mandatat  pe  Dan Şova să analizeze cazul Geoană. Şova a analizat şi a propus: excludere! În urmă cu patru ani, adică în 2007, Mircea Geoană, pe atunci preşedinte PSD, îi dăduse un mandat similar lui Marian Vangelie, anume să îl excludă pe Victor Ponta din partid. Totul a pornit în 2007 de la declaraţiile „rebele“ ale lui Victor Ponta, care, alături de  Vasile Dâncu, a criticat conducerea PSD, şi în special pe Mircea Geoană, pentru linia politică greşită şi pentru  modul în care PSD a gestionat referendumul de demitere a lui Traian Băsescu. Mircea Geoană - spuneau atunci Ponta şi Dâncu - trebuie să-şi asume răspunderea şi să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte PSD. Era momentul în care pe fir intra Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti şi unul dintre principalii susţinători ai lui Geoană în PSD. „Nici Victor Ponta, nici Vasile Dâncu nu au respectat deciziile şi interesele partidului“, declara în iunie 2007 Marian Vanghelie. El anunţa în acea zi că în şedinţa Comitetului Executiv al PSD Bucureşti s-a votat în unanimitate ca Victor Ponta să fie exclus din PSD. La fel ca Mircea Geoană în aceste zile, Victor Ponta reacţiona cu nerv în 2007, sub ameninţarea excluderii din partid:„Eu am atacat PD mai mult decât toată organizaţia PSD Bucureşti la un loc. Eu mă lupt cu PNL şi cu PD, iar Vanghelie se luptă cu mine. Asta e, toată lumea ştie că Vanghelie nu mă suportă. Ei, şi ce?”.

Geoană: Nu vom tolera!

Ca preşedinte al PSD, Mircea Geoană declara în 2007 că disputele dintre liderii partidului nu sunt şi nu vor fi tolerate. „Am luat o a doua decizie şi e o decizie formală adoptată de BPN, nu vom permite şi nu vom tolera sub nici o formă continuarea discuţiei în contradictoriu în presă pe acest subiect până când Comitetul Executiv Naţional se va pronunţa asupra acestor teme. Nu vom ezita să luăm măsuri extrem de drastice la adresa oricărui coleg care nu înţelege că avem alte lucruri mai importante de făcut şi că lumea aşteaptă de la principalul partid de opoziţie teme pozitive şi constructive pentru ţară“, spunea Geoană în urmă cu patru ani, făcând trimitere la declaraţiile nervoase ale lui Ponta. Practic, Geoană îl ameninţa atunci indirect pe Ponta că-l dă afară din partid. Ca o dovadă a faptului că Vanghelie făcea jocurile lui Geoană, un comunicat de presă al PSD Bucureşti informa în acele zile din 2007 că „doar acţiunea solidară a tuturor membrilor şi respectul faţă de conducerea centrală a partidului, lăsarea deoparte a intereselor personale şi a aspiraţiilor de mărire care ocolesc munca de partidsunt singurele soluţii pentru a readuce partidul acolo unde a fost, şi anume la conducerea României“.

În definitiv, de aceleaşi lucruri este acuzat astăzi Mircea Geoană: aspiraţii de mărire, lipsă de respect faţă de conducerea partidului, urmărirea intereselor personale. Conflictul dintre Geoană şi Ponta din 2007 nu a avut urmări. Victor Ponta nu a mai fost exclus din partid (nici Vasile Dâncu), ba, mai mult, el a fost numit în poziţia de purtător de cuvânt al candidatului PSD la prezidenţiale, Mircea Geoană. Patru ani mai târziu, Geoană rămâne cu un regret. „Eu l-am făcut om pe Victor Ponta, împotriva voinţei partidului“. Între timp, mai exact după ce Victor Ponta a devenit preşedinte al PSD (februarie 2010), Marian Vanghelie a fost înlăturat de la şefia PSD Bucureşti. S-a întâmplat în iunie 2011, atunci când la capătul unei şedinţe conduse de Victor Ponta, acesta s-a autointitulat preşedinte interimar al organizaţiei lui Vanghelie. „Ne vom trezi toţi excluşi din partid“, comenta cu amărăciune Marian Vanghelie acum câteva zile, după ce Mircea Geoană a fost propus pentru excludere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-25

TAGURI: victor ponta, psd, mircea geoanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image