2017-01-19 13:43

POLITICA


Cum folosesc politicienii spaţiul virtual. Clasa politică se mută încet, încet pe internet

 |  19:42
Cum folosesc politicienii spaţiul virtual. Clasa politică se mută încet, încet pe internet
Bloggingul, Facebookul, Twitterul şi alte forme desocializare online au reuşit să atragă clasa politică mai ceva decât ciolanulguvernării. Ziarul Puterea” vă prezintă cum se comportă politicienii noştri în mediulonline.

De la acuzaţii pe adresa adversarilor politici sau prezentareadiverselor proiecte personale până la opinii despre calitatea lobodei saudeclaraţii de dragoste pentru armele de foc, internetul este un instrument deexprimare pentru politicieni. Adrian Năstase, Elena Udrea, Victor Ponta,Cristian Preda, Ion Iliescu, Andreea Vass, Dan Ioan Popescu, Alina Gorghiu suntnumai câţiva dintre politicienii care au fost cuprinşi de febra internetului.Însă lista e mult mai lungă. Unii o fac din plăcere, alţii pentru că şi-au datseama că pot câştiga voturi. Sau notorietate. Unii sunt activi, scriind eiînşişi, alţii îşi lasă consilierii să scrie în locul lor.

Topul bloggerilor

În Zelist - o pagină de internet dedicată măsurării influenţeiblogurilor şi altor conturi de social-media - doar un singur politician e înprimii 100. Este vorba despre fostul premier Adrian Năstase, unul dintre ceimai vechi politicieni în blogosferă. El ocupă poziţia 35 în clasamentul Zelist.Topul este alcătuit nu în funcţie de numărul de cititori pe care îi are unblog, ci după o măsurătoare mai complicată care ia în calcul şi numărul delinkuri (citări, n.r.) pe care alţi bloggeri le fac către blogul tău.

Năstase posedă unblog actualizat, dar şi un cont pe cunoscuta reţea de socializare Facebook. Depuţin timp, Adrian Năstase activează şi în reţeaua Twitter. Activitatea lui pe Twittereste „urmărită” de 292 de persoane, printre care se află şi Robert Negoiţă. Ela spus într-un post că se află pe Twitter în calitate de blogger, dar şi în ceade deputat PSD. Într-unul dintre articolele de pe blogul său, preşedintele ConsiliuluiNaţional PSD răspunde la acuzaţiile pe care ministrul muncii, SebastianLăzăroiu, i le-a adus colegului său, Victor Ponta. El afirmă că Lăzăroiu este „nouaMama Omida a PDL” şi că este „cel trimis de la Cotroceni să introducăadrenalina în corpul obosit al partidului de guvernământ”.

Următorul întopul Zelist e Ion Iliescu, clasat pe poziţia 109. Apoi urmează eurodeputatulPDL Cristian Preda (136), Dan Voiculescu (150), liberala Alina Gorghiu (186),eurodeputata PSD Corina Creţu (200), purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu(292), Dan Mihalache, consilierul lui Crin Antonescu (391), deputata PNL DianaTuşa (440) şi deputatul democrat-liberal Iulian Urban. Deşi orice postare a sa pe blog este preluată imediat de întreaga presă,Elena Udrea se află în clasamentul general Zelist abia pe poziţia 859.

Nepricepuţii şi leneşii

Spre deosebire de Adrian Năstase, Cristian Preda, Victor Ponta, SeverVoinescu şi Alina Gorghiu, care scriu ei înşişi pe conturile de blog, Twittersau Facebook, există o serie de politicieni care încă nu au dezlegat enigmelefuncţionării internetului. Ei îşi expun gânduri şi impresii, însă textele sunturcate online de consilieri să posteze mesajele lor. Este cazul lui IonIliescu, al mogulului Voiculescu, al lui Crin Antonescu, al senatorului TrifonBelacurencu (PSD) etc. Alţii nu numai că nu postează personal textele, ci, maimult, nici nu îşi transcriu gândurile personale, preferând să folosească blogurilepentru „îndosarierea” intervenţiilorşi declaraţiilor lor de pe la televiziuni, sau din plenul Parlamentului. Demenţionat aici sunt Sulfina Barbu (deputat PDL) sau Relu Fenechiu (deputatPNL). Scriitura pe blogurile celor doi este la persoana a treia: „SulfinaBarbu la RFI despre reorganizarea administrativă a ţării”, sau „Fenechiuîi cere lui Boagiu anchetă la TAROM”.

O categorie aparte de politicieni prezenţi înonline este dată de cei care s-au folosit de bloguri şi de site-uri desocializare doar în campanii electorale, prezidenţiale, sau interne, de partid.Menţionăm aici pe Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu sau Miron Mitrea.

Băsescu, doar în campanie

Traian Băsescu a găsit de cuviinţă că mediul virtual e bun doar atuncicând aduce voturi. Preşedintele României şi-a făcut site personal şi cont de Twitterîn campaniaprezidenţială din 2009. Acide şi cu umor, ba chiar cu o doză bună deautoironie, în „stilul Băsescu”. Sauîn stilul Felix Tătaru, întrucât agenţialui de publicitate era cea care-i administra conturile pe site şi pe Twitter. Însăimediat după ce a câştigat alegerile, site-ul a dispărut. Contul de Twitter încă mai există. Dar ultimele postări sunt celedin timpul campaniei şi din perioada Sărbătorilor de iarnă. Actualmente,Băsescu este urmărit pe Twitter de 3.416 persoane şi este atentdoar la 14, printre care se regăseşte şi Robert Turcescu.

Tăriceanu, premier, Crin, preşedinte

Site-ul personal al lui Călin Popescu Tăriceanu pare a nu şti că acestanu mai e prim-ministru de ceva vreme. Pe pagina principală, Tăriceanu neîntâmpină cu următorul mesaj, scris cu galben pe fond albastru: „Vă mulţumesc! Am făcut istorie! Românii pot avea încredere în mine, încapacitatea mea şi a PNL de a conduce în continuare România pentru o viaţă maibună”. Mai mult, pagina de net a fostului premier încă mai face reclamă Guvernului:dând un clic pe un banner de sub poza lui Tăriceanu ajungem imediat la poza luiEmil Boc de pe pagina oficială de internet a Guvernului. Spre deosebire desite, blogul lui Tăriceanu e actualizat. Cam rar, ce-i drept, cu una sau douăpostări pe lună. Ultima e chiar foarte recentă, de pe 10 iulie, şi areurmătorul titlu: „Este clar că domnul Boc îşi va încheia mandatul cu ocontraperformanţă în domeniul atragerii fondurilor europene”.

Pe Twitter, CrinAntonescu se identifică fiind „Viitorul preşedinte al României. 100% liberal, 100%sincer. Fără echivoc, fără ascunzişuri. Un altfel de preşedinte de care Româniaare nevoie”. Interesul publicului pentru Crin Antonescu este dat de numărul deoameni care îi urmăresc activitatea, iar acesta este în jur de 1.400. El ocupălocul 358 printre cele mai urmărite persoane pe Twitter.

Câmp de bătălii politice

Bloggingul efolosit de politicieni şi în bătăliile politice. Un recent astfel de exemplu îlreprezintă postările pline de acuze pe care şi le-au adus reciproc MonicaMacovei (PDL) şi Adrian Năstase (PSD). Luna trecută, fostul premier afirmase peblogul personal că ex-ministrul Monica Macovei este „cel mai tânărprocuror ceauşist, ajuns ministru al justiţiei”. Replica Monicăi Macovei avenit imediat, a doua zi, pe blogul ei personal. Ea a afirmat că este un „inculpat”responsabil pentru amânarea aderării României la Schengen.

De la frunza carpatină la cea de lobodă

Influenţamediului online a fost observată şi de către ministrul dezvoltăriiregionale şi a turismului, Elena Udrea. Ministrul ElenaUdrea e foarte activă în mediul virtual. Are tot ce-i trebuie: cont de Facebook,de Twitter şi blog cu nuanţe portocalii. Ştirea că a făcut pace cu primarulcapitalei, Sorin Oprescu, a ajuns în atenţia publicului prin reţeaua Facebook.Elena Udrea a încheiat chiar şi un parteneriat cu Facebook pentru promovareaRomâniei. Pentru Udrea, spaţiul online e bun şipentru a poza drept populară. La televizor, Udrea ne-a arătat că ştie săcroşeteze. Pe Twitter ne-a dezvăluit că încă mai obişnuieşte să facă piaţa. „De trei zile am înfrigider doar un borcan cu zacuscă. Când termin treaba, mă duc la piaţă. O fiieşit loboda?”, a scris nu demult Udrea pe reţeaua de microblogging.

Dezvăluiri picante”

Cu sau fără voia lor, conturile de Facebook ale politicienilor ne oferăinformaţii cel puţin „interesante” despre aceştia. Deexemplu, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, îşideclară preferinţele pentru două companii producătoare de armament. DeputataPSD Rodica Nassar scrie că interesele sale sunt bărbaţii. Menţionăm că estemăritată. Pe contul de Facebook al Andreei Vass, consilierul lui Emil Boc, eramenţionat până nu demult că este logodită cu o femeie. Vass a declarat ulteriorcă a fost o glumă proastă făcută de altcineva.

Politicieni în Top Zelist

1. Adrian Năstase, locul 35

2. Ion Iliescu, locul 109

3. Cristian Preda, locul 136

4. Dan Voiculescu, locul 150

5. Alina Gorghiu, locul 186

6. Corina Creţu, locul 200

7. Mihai Voicu, locul 292

8. Dan Mihalache, locul 391

9. Diana Tuşa, locul 440

10. Iulian Urban, locul 449

11. Varujan Vosganian, 518

12. Monica Macovei, 542

13. Crin Antonescu, 662

14. Sever Voinescu, 698

15. Elena Udrea, loc 859

Politicieni în Top Roblogfest

1. Cristian Preda (locul 8)

2. Adrian Năstase (locul 9)

3. Alina Gorghiu (locul 12)

4. Elena Udrea (locul 13)

5. Relu Fenechiu (locul 18)

6. Sever Voinescu (locul 20)

7. Ion Iliescu (locul 21)

8. Ana Birchall (locul 27)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28

Mai multe imagini:
Cum folosesc politicienii spaţiul virtual. Clasa politică se mută încet, încet pe internet
zoom
Cum folosesc politicienii spaţiul virtual. Clasa politică se mută încet, încet pe internet
zoom
Cum folosesc politicienii spaţiul virtual. Clasa politică se mută încet, încet pe internet
zoom

Cum folosesc politicienii spaţiul virtual. Clasa politică se mută încet, încet pe internet
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image