2017-01-22 08:01

POLITICA


Cum împarte Băsescu regiunile seara la televizor. Oferta maximală în negocierile PDL - UDMR: Harghita şi Covasna să rămână aşa cum sunt

 |  20:08
Cum împarte Băsescu regiunile seara la televizor. Oferta maximală în negocierile PDL - UDMR: Harghita şi Covasna să rămână aşa cum sunt

Negocierile dintre PDL şi UDMRpe tema reîmpărţirii administrativ-teritoriale a României au luat o nouă turnurămiercuri seara, după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat într-o emisiunetelevizată care este „oferta maximală” pe care o pot obţine maghiarii.

„Eu am spus (UDMR-ului - n.r.): ceeace se poate întâmpla maximal, în condiţiile în care nu vreţi să reorganizămteritoriul pe judeţe mari, este ca acele două judeţe, Covasna şi Harghita, să rămânăaşa cum sunt. Separate ca judeţe. Le avem acum, Covasna şi Harghita rămân aşacum sunt”. Aceasta este declaraţia făcută miercuri seara, la postul de televiziuneB1 TV, de preşedintele României, Traian Băsescu. Acesta purtase discuţii cu ozi înainte atât cu partidele de opoziţie, cât şi cu formaţiunile din coaliţiaguvernamentală pentru reîmpărţirea administrativ-teritorială, consultări carenu s-au încheiat cu nici un rezultat concret. Reprezentanţii UDMR părăsiserăPalatul Cotroceni pe uşa din dos, ei refuzând să facă declaraţii oficiale.Ulterior, UDMR a făcut cunoscut faptul că zile viitoare urmează să finalizezepropria ofertă în cadrul negocierilor, lăsând să se înţeleagă că nu este deacord cu propunerea înaintată de PDL de reorganizare în opt judeţe sau regiuni.

La postul tv amintit, preşedinteleTraian Băsescu a declarat că mai mult decât cele 8 judeţe plus Harghita şiCovasna, separate, nu se poate obţine în cadrul negocierilor. „Am spus: estevarianta opt plus doi şi este maxim ce puteţi obţine. Am spus: vă putem oferi ovariantă maximală peste care nu se poate trece, adică opt judeţe plus două carerămân aşa cum sunt, Covasna şi Harghita de acum. Nu unite! Am spus: existaţi, rămâneţiaşa, dar nu încurcăm 20 de milioane de români într-o evoluţie pozitivă pentru ochestiune etnică. V-a lăsat Dumnezeu aşa, Dumnezeu din '68 v-a lăsat în judeţulHarghita şi Covasna, aşa rămâneţi şi este maxim ce se poate obţine”, a declaratBăsescu, la B1 TV.El a infirmat informaţiile apărute recent în presă, potrivit cărora ar fipropus UDMR o variantă care să ia în calcul opt judeţe mari plus unul formatdin Harghita şi Covasna. „Este o minciună varianta 8 +1. Noi am avut o înţelegere,consultaţi-vă întâi şi pe urmă discutăm”, a spus Băsescu.

Ziarul „Puterea” v-a informatieri, în exclusivitate, cu privire la poziţia UDMR în carul acestor negocieri.Dacă PDL va accepta Ţinutul Secuiesc ca regiune administrativă distinctă, dar şicrearea unui judeţ format din Bihor, Sălaj şi Satu Mare, UDMR va spune „da”proiectului PDL de regionalizare, a declarat, pentru „Puterea”, liderul deputaţilorUDMR, Mate Andras Levente. „Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantăa reorganizării administrative este cea a celor 16 regiuni propuse de noi. Însă,de dragul compromisului, UDMR va accepta varianta celor opt regiuni dacă şi PDLva accepta Ţinutul Secuiesc ca un singur judeţ, respectiv Bihor, Sălaj şi SatuMare, şi ele ca o singură entitate”, a spus liderul maghiar în exclusivitatepentru ziarul nostru.

Consiliul Unional al formaţiuniimaghiare se va întruni vineri, iar o poziţia oficială a UDMR legată de reîmpărţireaadministrativ teritorială este de aşteptat pentru sâmbătă.

Preşedintele Traian Băsescu amai spus miercuri seara la B1 TV că în cazul în care UDMR va refuza varianta dereorganizare administrativă în opt judeţe mari, plus Covasna şi Harghita carear trebuie să rămână aşa cum sunt, atunci se va face o reformă a instituţiilordeconcentrate. „Dacă refuză (UDMR - n.r.), oricum se trece pe reorganizarea pejudeţe mari a deconcentratelor ministerelor. Adică nu vom mai avea într-un judeţmare sau într-o regiune de dezvoltare opt inspectorate de poliţie, vom aveaunul singur, într-un singur oraş. (...) Acelaşi lucru se va întâmpla cuinspectoratele de învăţământ, cu direcţiile sanitare. Deci nu poţi să blocheziRomânia la nesfârşit, pe motivaţii etnice. Rămân preşedinţii de consilii judeţene,dar deconcentratele se comprimă, se diminuează ca densitate şi ca personal”, adeclarat şeful statului, miercuri seară, la postul B1 TV.

Opoziţia, în ochii lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu adeclarat, miercuri seara, la B1 TV că preşedintele Senatului, Mircea Geoană,din punctul său de vedere, este mai matur politic decât liderul PSD, VictorPonta, despre care spune că „e încă la juniori”. „Da, categoric (Geoană estemai matur decât Ponta în momentul de faţă - n.r.). E alt calibru de om politicGeoană, Ponta e încă la juniori, e la echipa aceea a lui Hagi, cum se cheamăLuceafărul Constanţa”, a afirmat preşedintele. Şeful statului a mai spus căexistă oameni maturi în Opoziţie, dând exemplu în acest sens pe senatorul PSDMiron Mitrea, preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, pe liderul deonoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, dar şi pe deputatul PNL CălinPopescu Tăriceanu.

Referendum în Hunedoara

Consiliul Judeţean (CJ)Hunedoara a aprobat, joi, organizarea unui referendum pe tema reorganizăriiadministrativ-teritoriale, acţiunea fiind programată pe 24 iulie, în vedereaorganizării consultării populare, consilierii judeţeni alocând aproape 200.000de lei din bugetul de rezervă al instituţiei. Hotărârea a fost adoptată cu 23de voturi pentru şi opt împotrivă, consilierii PNL şi PSD exprimându-se pentrureferendum, iar cei de la PDL declarându-se contra organizării acestei acţiuni.Pe buletinul de vot al referendumului populaţia va trebui să răspundă cu „Da”sau „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Hunedoara?”.„Nu doresc să-mi apăr scaunul, după cum am fost acuzat de PDL, la alegerilelocale cetăţenii urmând să se exprime cu privire la acest subiect”, a declaratpreşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ (PNL). În opinia sa, oraşele mici şicomunele hunedorene vor fi cele mai afectate, în cazul în care se va desfiinţajudeţul Hunedoara şi se va pune problema alocării de fonduri pentru dezvoltare,în detrimentul unor localităţi cu populaţie mai mare din alte judeţe care facparte acum din Regiunea Vest (Timiş, Arad, Caraş-Severin).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image