2017-01-17 00:17

POLITICA


Cum riscă premierul Boc să fie demis la toamnă

 |  17:21
Cum riscă premierul Boc să fie demis la toamnă
Confruntat cu slaba absorbţie a fondurilor europene decătre miniştrii săi, premierul Boc are în plan o soluţie pentru o mai bunăabsorbţie: înfiinţarea unui nou minister, al afacerilor europene, care să seocupe şi de gestionarea fondurilor UE. Crearea unui nou portofoliu ar puteaînsă produce demiterea premierului, întrucât, pentru orice modificare astructurii cabinetului, este nevoie de un nou vot de încredere alParlamentului. Reamintim că, momentan, deputaţii şi senatorii sunt în vacanţă,ei urmând a-şi relua activitatea legislativă în toamnă.

La toamnă, cei471 de deputaţi şi senatori vor trebui din nou să dea un vot de încredere Guvernuluidacă premierul îşi va pune în aplicare planul înfiinţării unui nou minister,cel al afacerilor europene. Intenţia lui Emil Boc are o strânsă legătură cuprocentul mic din sumele UE pe care miniştrii le-au folosit până în prezent.Reamintim că ieri primul-ministru şi-a băgat miniştrii în şedinţă şi i-a luatla rost pe tema sumelor mici de bani europeni pe care le-au folosit. Tot ieri,pe la Palatul Victoria a trecut şi preşedintele Băsescu, la o lună după ce,într-o şedinţă de Guvern anterioară, le transmisese membrilor cabinetului că ecazul să plece din Guvern dacă nu şi-au făcut temele la materie de absorbţiefonduri europene. Soluţia înfiinţării ministerului afacerilor europene este,însă, riscantă pentru Cabinetul Boc din cauză că un vot negativ pe care noulministru l-ar primi ar însemna un vot negativ pentru întregul Guvern şi,implicit demiterea premierului Boc.

Udrea: „La toamnăfacem ministerul“

VicepreşedintelePDL, Elena Udrea, a declarat vineri că viitorul minister va fi înfiinţat, celmai posibil, în toamnă şi că în cadrul PDL încă nu s-a vehiculat un nume laconducerea acestuia. „Acest minister ar ajuta. Polonia este unexemplu pe care noi îl dăm de fiecare dată, pentru că a mers foarte bine acoloaccesarea fondurilor europene, după ce au centralizat gestionarea fonduriloreuropene într-un singur minister, la ei a crescut rata de absorbţie. La noi sepune problema înfiinţării unui minister care să se ocupe de coordonarea tuturorprogramelor operaţionale care să ne reprezinte în relaţia cu Comisia Europeană,iar ministrul respectiv să nu facă decât asta, să se ocupe doar de fondurileeuropene. Cred că este o idee bună”, a afirmat Elena Udrea.

Cum va vota USL

Liderul eurodeputaţilor PSD, CătălinIvan, a afirmat vineri că înfiinţarea unui minister pentru fondurile UE se aflăşi în propunerile economice ale PSD, iar social-democraţii îl doresc, dar nusunt prea încântaţi de varianta pedelistă a realizării lui. „Legat deministerul pe care vrea să îl înfiinţeze Traian Băsescu, acesta apare şi înpropunerile PSD, la cele 100 de soluţii economice. Ne dorim înfiinţarea unuiastfel de minister, dar nu aşa, pe genunchi, ca un iepuraş scos din pălărie deTraian Băsescu, ci în urma unei analize foarte clare a banilor folosiţi pânăacum”, a spus Ivan. El a mai declarat că, oricare ar fi ministrul pus înfruntea acestui nou minister, rata de absorbţie a fondurilor UE nu va creşte,atât timp cât restul miniştrilor nu îşi fac treaba. Ivan susţine căsingura variantă este demisia întregului Guvern.

Se caută ministru.UNPR abia aşteaptă

EurodeputatulPDL Cristian Preda susţine că viitorul minister ar trebui condus de o persoanăcu vaste cunoştinţe ale instituţiilor europene. „Ar fi bine, de altfel, dacă un asemenea minister ar fi gestionat de opersoană care să înţeleagă limbajul european. Nu toţi miniştrii sunt, dinnefericire, în aceată situaţie”, afirmă Preda.

Chiar dacă pedeliştii neagă că înpartid s-a discutat despre eventuali candidaţi pentru acest post, presa a scriscă printre favoriţi sunt fostul ministru al muncii, uneperistul Marian Sârbu,şi Leonard Orban, fost comisar european, în prezent consilier al preşedinteluiBăsescu pe probeleme de afaceri europene. Numele lui Sârbu a apărut încontextul în care joi el s-a aflat la Palatul Victoria în aceeaşi zi în care TraianBăsescu s-a dus la Guvern, iar Emil Boc şi-a băgat miniştrii în şedinţă,luându-i la rost pe tema gradului de absorbţie a banilor europeni. Marian Sârbuneagă că ar fi avut discuţii în care să i se fi propus postul de şef alnou-doritului minister. „Euhabar nu aveam că preşedintele a fost astăzi la Guvern, nu am nici o legătură.Eu am fost la Palatul Victoriapentru o chestie privată, dar a fost o coincidenţă”, a declarat ieri MarianSârbu, citat de Agerpres.

Menţionăm că numelelui Marian Sârbu a mai fost vehiculat de mass-media şi în alte momente când s-apus problema nevoii unui nou ministru. Mai precis, în apropierea remanieriiguvernamentale din toamna lui 2010, iar apoi mai recent, după demisiaministrului muncii Ioan Botiş. În ambele momente, jurnaliştii au scris că Sârbue în cărţi pentru portofoliul muncii.

MesajulCotrocenilor

Chiar dacăînfiinţarea noului minister riscă să-i aducă demiterea lui Emil Boc, Cotroceniipresează crearea sa. Chiar Leonard Orban, favorit pentru postul de ministru, adeclarat ieri că este nevoie de o astfel de instituţie guvernamentală aafacerilor europene. „E nevoie de oinstituţie sau chiar de un minister care să se ocupe de consolidarea peorizontală a fondurilor europene. Adică licitaţii sau negocierea alocărilorpentru următorul cadru financiar, nu să preia atribuţii de la ministere şi săle pună sub aceeaşi umbrelă”, a declarat consilierul prezidenţial Leonard Orbanpentru realitatea.net. Cât despre o eventuală numire a sa în Guvern în nouastructură ce se vrea creată, el a păstrat suspansul. „Nuam nici un comentariu de făcut pe această temă”, a declarat secconsilierul lui Traian Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image