2017-01-19 13:25

POLITICA


Cum s-a strecurat Guvernul prin comisii

 |  21:00
Cum s-a strecurat Guvernul prin comisii

Miniştrii propuşi de Mihai Răzvan Ungureanu au fost validaţi ieri în comisiile de specialitate. Şi asta în condiţiile în care Opoziţia nu a fost deloc prezentă la şedinţe.  Reprezentanţii Puterii au apelat la diverse strategii pentru a avea majoritate în comisii, doar cu parlamentari din Coaliţie. Ei au cumulat câte trei comisii deodată la audierea unui ministru pentru a întruni o majoritate.

După ce premierul desemnat a anunţat ieri componenţa noului Executiv, miniştrii nominalizaţi au fost audiaţi de către comisiile speciale din Parlament, începând cu ora 14.00. În unele comisii de audiere, Opoziţia deţine majoritatea, cum este cazul comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat. Comisia respectivă a fost printre cele trei comisii care l-au audiat pe ministrul propus pentru Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Ieri, la ora 15.00, acesta a primit aviz favorabil, în unanimitate, din partea comisiilor juridice, cele pentru drepturile omului şi cele pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor şi Senat.

La fel şi Cristian Diaconescu, care a fost audiat în comisiile de politică externă şi cele ale românilor de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat. La ambele  audieri au lipsit parlamentarii USL.  Ladislau Ritli şi Bogdan Drăgoi au fost la rândul lor validaţi.

Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, aflat în una dintre audierile de la comisii, a explicat în exclusivitate pentru ziarul „Puterea” strategia pe care au adoptat-o pentru ca miniştrii să fie validaţi: „Va exista o majoritate a parlamentarilor din Coaliţie la nivelul tuturor comisiilor”. Aşa se explică cumularea comisiilor din cazul lui Predoiu.Cele trei comisii numără 33 de membri, iar din aceştia 21 sunt membri ai Coaliţiei de guvernare.

Reacţiile Opoziţiei „păcălite”

Toni Greblă, preşedintele comisiei juridice din Senat, unde Predoiu a fost audiat, a declarat în exclusivitate pentru ziarul „Puterea“: „Confirm că nici eu şi nici ceilalţi colegi ai mei nu am participat la această audiere. Ei nu aveau cvorum. Astfel, încalcă regulamentul. Avizul consultativ care se dă după audiere este obilgatoriu pentru votul din plen de mâine”. Greblă nu a ezitat să spună ce cei din Coaliţie vor trebuie să suporte consecinţe politice şi juridice pentu ceea ce fac, invocând nedreptatea faţă de cetăţean şi încălcare aunor proceduri parlamentare.

Alina Gorghiu, deputat PNL, a confirmat în exclusivitate pentru ziarul „Puterea”: „În urma şedinţei BPN, s-a hotărât ca nici un parlamentar să nu participe la audierile miniştrilor, nici la comisiile de la Senat, nici la cele din Camera Deputaţilor şi nici la votul din plenul reunit, de mâine. Ceea ce fac ei este neregulamentar, întrucât nu au cvorum, jumătate plus unu. Iar acest lucru se întâmplă la 5-6 comisii, din informaţiile mele”, a explicat Gorghiu. Aceasta a completat: „De exemplu, la Comisia juridică din Senat, majoritatea este deţinută de către Opoziţie. În timp ce la Camera Deputaţilor, comisia juridică din care fac şi eu parte este deţinută de către cei din Coaliţie”, a concluzionat liberala.

După verificările noastre la  componenţa celor două comisii, ceea ce a spus Gorghiu s-a confirmat: comisia juridică de la Cameră numără 11 membri ai Puterii şi 7 ai Opoziţiei, în timp ce la Senat sunt  6 membri ai Opoziţiei şi 5 ai Coaliţiei.

Florin Iordache, vicepreşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a declarat în exclusivitate pentru ziarul “Puterea”:

“La ora aceasta este audiat Predoiu, de comisiile de specialitate, fără preşedintele comisiei juridice de la Senat şi fără mine, vicepreşedinte la comisia de la Cameră. Este o procedură neregulamentară”, încheie Chelaru.

Ce spun regulamentele

Regulamentul de funcţionare al Comisiilor permanente din Parlament stipulează la articolul 12:

„Comisiile permanente sesizate în fond lucrează legal, în şedinţe comune, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu atât din numărul deputaţilor, cât şi din numărul senatorilor care le compun; hotărârile se adoptă cu votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi”.

În regulamentul de funcţionare al Camerei Deputaţilor, în secţiunea 5 a „Comisiilor Camerei Deputaţilor”,la secţiuneaDispoziţii comune, articolul 51 prevede clar, la alineatele 2 şi 3:

„(2) Participarea deputaţilor la şedinţele comisiilor este obligatorie.

(3) Pentru ca şedinţele comisiei să se desfăşoare în mod regulamentar este necesară prezenţa majorităţii membrilor.

(4) Hotărârile comisiilor Camerei Deputaţilor se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi”.

Miniştrii noului Guvern

- vicepremier - MARKO BELA (UDMR)

- ministrul administraţiei şi internelor - GABRIEL BERCA (PDL)

 -ministrul  finanţelor publice - BOGDAN ALEXANDRU DRĂGOI (PDL)

- ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri - LUCIAN NICOLAE BODE (PDL)

- ministrul afacerilor externe - CRISTIAN DIACONESCU (UNPR)

- ministrul afacerilor europene - LEONARD ORBAN (independent)

- ministrul transporturilor şi infrastructurii - ALEXANDRU NAZARE (PDL)

- ministrul mediului şi pădurilor - LASZLO BORBELY (UDMR)

- ministrul dezvoltării regionale şi turismului - CRISTIAN PETRESCU (PDL)

 ministrul apărării naţionale - GABRIEL OPREA (UNPR)

- ministrul culturii şi patrimoniului naţional - HUNOR KELEMEN (UDMR)

- ministrul justiţiei - CĂTĂLIN MARIAN PREDOIU (independent)

- ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale - ŞERBAN RĂZVAN MUSTEA (PDL)

- ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale - CLAUDIA BOGHICEVICI (PDL)

ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului - CĂTĂLIN OVIDIU BABA (PDL)

- ministrul sănătăţii - LADISLAU RITLI (UDMR)

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale - STELIAN FUIA (PDL)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-07

TAGURI: guvern, comisiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANDREI
09 Feb 2012

in sfarsit am gasit un articol la obiect pe tema validarii noului cabinet. bravo!

Adauga un comentariu

Random image