2018-12-15 12:12


Cum “sare” Boc peste Senat

 |  16:51
Cum “sare” Boc peste Senat

Preşedintele Traian Băsescu s-a supărat pe Senat. Motivul: blocajul care durează de săptămâni întregi a făcut imposibilă adoptarea legii privind numirile judecătorilor la Înalta Curte şi a legii asistenţei sociale. Aşa că, după ce le-a tras un perdaf senatorilor, spunând că aceştia s-au compromis cu toţii, Băsescu a  anunţat că Guvernul în frunte cu Emil Boc îşi va angaja răspunderea pe cele două proiecte de lege, dar şi pe proiectul legii sănătăţii

"După mine, Senatul în ansamblul lui, cu tot cu preşedinte, s-a compromis. Să refuzi – pentru că la ei a fost un refuz – să adopţi legea cu privire la crearea mecanismului de promovare şi selectare a judecătorilor pentru Înalta Curte este descalificant pentru Senat, a afirmat şeful statului. Băsescu a explicat că senatorii au reacţionat la modernizare spunând că “nu au reuşit să aibă cvorum sau că s-a dat pauză şi apoi au plecat toţi”. “Atunci n-au de ce să se supere dacă legislaţia cu privire la selectarea magistraţilor pentru Înalta Curte va fi adoptată prin asumarea răspunderii, dacă legea privind modernizarea asistenţei sociale va fi adoptată prin descalificant pentru Senat”, a conchis şeful statului.

Legea care modifică procedura de promovare la ÎCCJ a fost respinsă, în urmă cu câteva săptămâni în Senat. Puterea a încercat reluarea votului, apelând inclusiv la medierea ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, dar fără succes. Senatul este Cameră decizională pe acest proiect. La rândul său, proiectul legii asistenţei sociale este blocat de opt săptămâni în Senat, unde echilibrul dintre Putere şi Opoziţie este foarte fragil. PDL nu a reuşit să-şi adune la vot toţi oamenii chiar dacă, la nu moment dat, liderul de grup, Cristian Rădulescu, a venit în sala de şedinţe cu o cameră de luat vederi. Pe fondul absenteismului democrat-liberalilor, Opoziţia a reuşit să blocheze votul şedinţe la rând.

Dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe cele două proiecte de lege, atunci Senatul nu va mai trebui să le adopte, cu alte cuvinte va fi “sărit” din procedura de legiferare. Proiectele de lege sunt considerate adoptate dacă Opoziţia nu depune moţiune de cenzură sau dacă moţiunea de cenzură depusă nu este votată de jumătate plus unu dintre parlamentari.

Opoziţia: “Preşedintele încalcă legea fundamentală”

Opoziţia a reacţionat imediat la anunţul preşedintelui. “Modul direct în care un preşedinte al României cere Guvernului să încalce dreptul de legiferare al Parlamentului este o încălcare gravă a Constituţiei”, a declarat liderul PSD, Victor Ponta. “Instituţia Senatului s-a bucurat de o apreciere impardonabilă din partea şefului statului. Este inacceptabil aşa ceva din partea instituţiei preşedintelui faţă de instituţia fundamentală a democraţiei, Parlamentul, respectiv Senatul”, a spus şi liderul de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu.

Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a fost de părere că Traian Băsescu ar trebui “să-i cheme la ordine pe subordonaţii săi”. “Senatul nu s-a compromis deloc, cu atât mai mult cu cât legile la care face referire preşedintele au obţinut mai multe voturi împotrivă decât voturi în favoare. Astfel, singura concluzie elementară şi aritmetică este că inclusiv parlamentari ai Puterii au votat împotriva proiectelor Guvernului. Nu văd de ce noi, Opoziţia, ar trebui să votăm proiectele Guvernului, mai ales că nu suntem de acord cu nici unul dintre acestea”, a spus Haşotti.

USL, cu gândul la moţiune

Social-democraţii şi liberalii iau în calcul depunerea moţiunii de cenzură dacă Executivul va recurge la angajarea răspunderii. „USL va decide cel mai probabil luni dacă vom depune sau nu moţiune de cenzură. Dar, ca un punct de vedere personal, vă pot spune că moţiune de cenzură trebuie depusă, pentru că noi suntem Opoziţie, iar legiferarea e menirea Parlamentului, nu a Guvernului. Mai avem puţin şi Guvernul îşi asumă răspunderea şi pentru programe de tipul «Cornul şi laptele», or nu asta e situaţia normală”, a declarat vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu pentru “Puterea”. “Vom decide cu privire la moţiunea de cenzură atunci când Guvernul va începe demersurile pentru angajarea răspunderii. Altfel, preşedintele Traian Băsescu spune multe, puţini îl mai cred. Dar, ca o părere personală, cred că o moţiune de cenzură se impune”, a spus şi purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...