2018-12-16 13:42


Cum se topesc ideologic PSD şi PNL

 |  20:59
Cum se topesc ideologic PSD şi PNL

Ca să-şi ţină aproape electoratul fidel, PSD flutură din nou lista măsurilor de protecţie socială. Multe locuri de muncă, scăderea impozitelor, impozitare diferenţiată, un stat responsabil au promis social-democraţii într-o Rezoluţie adoptată la  Consiliul Naţional de la sfârşitul săptămânii. Liberalii, altădată critici aspri ai politicilor de stânga, s-au ferit acum să demonteze măsurile avansate de PSD. Ba mai mult, sunt măsuri bune, iar dezbaterea doctrinară dintre statul social şi cel minimalist a trecut într-un plan secund, au afirmat ei.

„Mai puţin de la cei săraci, mai mult de la cei bogaţi, adică un sistem de impozitare diferenţiată, locuri de muncă numeroase şi bine plătite, reducerea impozitelor şi a contribuţiilor sociale pe muncă în paralel cu suprataxarea câştigurilor obţinute din activităţi speculative, creşterea taxelor pe proprietăţile nelucrative”, aşa sună câteva din măsurile pe care PSD susţine că le va aplica imediat ce USL va ajunge la guvernare.

Prudenţi, liberalii au trecut peste diferenţele de doctrină şi au evitat să critice propunerile partenerilor de alianţă. Ba chiar au avut şi cuvinte de laudă. „Şi noi am propus creşterea numărului locurilor de muncă, asta e o măsură liberală. Şi reducerea costurilor pe muncă la fel, pentru că trebuie să crească interesul pentru afaceri şi să se elimine munca la negru. Am propus şi reducerea impozitelor, da, să fie un sistem de impozitare de 16%. Suntem de acord şi cu suprataxarea câştigurilor din activităţi speculative. E o măsură corectă pentru că afacerile sănătoase sunt cele care generează forţă de muncă”, a declarat liberalul Relu Fenechiu pentru „Puterea”. Întrebat dacă măsurile promise de PSD nu contravin principiilor liberale, Fenechiu a răspuns: ”Dincolo de dezbaterea dintre statul social şi cel minimal, cel mai important este să discutăm concret ce vrem să facem. Cred că măsurile PSD sunt cele necesare”. „Măsurile PSD o să le regăsiţi în programele sectoriale ale USL. Şi se împacă foarte bine cu măsurile liberale pentru că liberalismul nu a însemnat niciodată că nu trebuie să se reducă taxele, că nu trebuie să avem grijă de oameni”, a explicat şi deputatul PNL Alina Gorghiu.

„Statul social este un concept consacrat în UE. Această paradigmă se discultă foarte mult în Uniune, nu văd de ce n-ar fi un subiect de dezbatere şi la noi”, s-a mulţumit să spună senatorul PNL Varujan Vosganian. Doar Ludovic Orban s-a arătat mai tranşant. „E un document de poziţie al PSD, nu putem să-i împiedicăm să adopte rezoluţii. Dar măsurile USL vor fi stabilite de USL, iar PSD nu trebuie să vorbească în numele USL. Nu cred că Rezoluţia PSD e un pericol pentru PNL în măsura în care actuala conducere a partidului nu abdică de la valorile liberalismului”, a spus Orban.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: Ludovic Orban, Crin Antonescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...