2018-12-16 03:21


Cum se vede mişcarea de dreapta

 |  21:00
Cum se vede mişcarea de dreapta

Sebastian Lăzăroiu, ministrul muncii, dă din nou de lucru analiştilor politici. Fostul consilier prezidenţial profeţeşte înfiinţare unei mişcări politice de centru-dreapta, al cărei membru va deveni şi el. Anunţul său nu-i sperie pe pedelişti. Pe de altă parte, unii liberali nu zic nu unui dialog dintre PDL şi PNL.

„Albă-ca-Zăpada este inevitabilă”, a spus în urmă cu trei zile Sebastian Lăzăroiu într-un interviu pentru site-ul blogary.ro. Fostul consilier al lui Traian Băsescu lasă de înţeles că înfiinţarea formaţiunii politice va avea loc în curând şi că el va deveni unul dintre membrii ei. „Nu mi-a condiţionat nimeni să intru în PDL şi nici nu intenţionez să forţez eu lucrurile. Eu cred că ar trebui să urmărim cu atenţie ce se întâmplă în anul următor, pentru că mai e până la alegeri şi eu aş fi interesat să intru într-o mişcare mai largă, care să aibă legătură cu centrul-dreapta. O mişcare de centru-dreapta, care să mobilizeze energiile de centru-dreapta ale societăţii”, a spus Lăzăroiu.

La PDL sună bine

Roberta Anastase, prim-vicepreşedinte al democrat-liberalilor, recunoaşte că „Albă-ca-Zăpada” lui Lăzăroiu ar putea fi una din soluţiile refacerii colaborării dintre PDL şi PNL. „Da, poate fi o platformă (pentru refacerea Alianţei D.A., n.r.)”, a declarat Anastase pentru „Puterea”. Un alt prim-vice democrat-liberal, Gheorghe Flutur, susţine şi el că PDL „nu se teme de nici un fel de construcţie de dreapta, ba din contră”.

Mofturoşii

Cristian Preda, eurodeputat PDL, este sceptic că mişcarea politică anunţată de Lăzăroiu va fi una de succes. El însuşi o figură nouă în politică, Preda susţine că „numărul feţelor noi este limitat în acest moment şi că majoritatea sunt spectatori şi nu vor să se implice în politică”. Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL, şi el din garda nouă, nu crede în profeţia lui Lăzăroiu. „Nu cred că până în 2012 se va forma, dar vă pot spune că până atunci vor apărea noi actori pe scena politică, rezultaţi din schimbarea dinamicii politice actuale. De exemplu, până în 2012, USL se va destrăma”, susţine Voinescu.

Liberalii ciulesc urechile

Liberalii marginalizaţi în PNL strâmbă din nas când aud de Albă-ca-Zăpada şi Lăzăroiu. Cu toate acestea, unul dintre ei, vicepreşedintele Varujan Vosganian afirmă că o construcţie politică de dreapta în cadrul căreia să se regăsească intelectuali are uşa deschisă în PNL. Mai mult, Vosganian susţine că nu ar fi exclusă nici chiar o colaborare cu PDL. „PNL nu intră la guvernare, sau în continuarea unei guvernări cu PDL. Şi în nici un caz nu cu actuala conducere a PDL. Ei trebuie să stea o vreme în afara guvernării ca să arate că şi-au înţeles greşelile, iar apoi, desigur, putem discuta”, mai spune fostul ministru de finanţe. Ludovic Orban, alt marginalizat în partid, e însă mai categoric. „Ce treabă are Lăzăroiu cu dreapta? Ce treabă are PDL cu dreapta?”, afirmă el.

Clonele fiicei Împăratului

Două mărci cu iz de partid sau mişcare politică s-au înfiinţat recent. Ambele au în centrul atenţiei apropiaţi ai lui Traian Băsescu. Prima dintre ele: Fundaţia Creştin Democrată, al cărei ctitor este ministrul de externe, Teodor Baconschi, actual prim-vice PDL. A doua: Mişcarea populară, sintagmă înregistrată la OSIM de Ioana Băsescu, nimeni alta decât fiica cea mare a preşedintelui. Despre ce va face în viitor cu acest nume, fata preşedintelui a păstrat un mister total, însă tot mai multe voci au lansat ideea că va fi o mişcare politică ce ar putea acţiona în viitorul apropiat.

Foto: studio foto union


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...