2017-01-24 21:23


Cum vede USL "Mişcarea Populară" a PDL

 |  16:24

PDL pregăteşte de ceva timp „Mişcarea populară”, o alianţă electorală de centru-dreapta, ce se vrea a fi o alternativă la USL. Astfel, spun pedeliştii, oamenii vor putea alege între cele două poluri, USL, pe partea stângă şi Mişcarea Populară, pe dreapta. Cu toate acestea, cei din USL nu dau vreo şansă alianţei. Detalii în cele ce urmează.

Este vorba despre câteva partide ce ar urma să faca parte din alianţă, printre care:

PNŢCD, PNG sau partidul lui Dan Diaconescu, PPDD.Doar că negocierile nu sunt finalizate.Voci din PDL  au spus că alianţa va fi formată înaintea alegerilor locale din iunie. Sever Voinescu,  purtătorul de cuvânt PDL ne-a explicat că există oameni mandataţi să ducă negocieri cu partidele mici, ca apoi să prezinte rezultatele în şedinţele Biroului Permanent Naţional al partidului.

Năstase: Experiment perdant pentru politica românească

Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional PSD, a scris pe blogul său cu privire la alianţa pe care PDL vrea să o constituie, că este greu de explicat de ce un partid de guvernământ, înainte de alegeri, încearcă să se camufleze într-o “mișcare”.

Social-democratul concluzionează: “Mișcarea populara”, va reprezenta, în  mod clar, un experiment prin care viaţa politică romanească va avea doar de pierdut”.

Pe de altă parte, mulţi lideri din partidul de guvernământ sunt foarte încrezători în acesta proiect. Gheorghe Ştefan, preşedinte PDL Neamţ, doreşte înfiinţarea cât mai rapidă a alianţei. Cristian Popescu, ministrul Turismului, se arată foarte încrezător în  Mişcarea Popualară: ”Sunt mai multe partide care pot să adere la această mişcare. Importantă este crearea unui pol de dreapta, atât timp cât s-a creat un pol de stânga, iar cetăţenii să-i aleagă pe cei care cred ei că sunt mai buni”, explică Petrescu.

Ioan Chelaru, vicepreşedintele PSD, a declarat pentru ziarul “Puterea”, că  în PDL este acum o adevărată degringoladă, existând  mai multe grupuri de interese cu privire la formarea alianţei. Motiv pentru care, alianţa lor nu are cum să fie un contracandidat pentru USL. Acesta a mai atras atenţia asupra componenţei pestriţe a alinţei, făcând referire la partidele luate în vizor de PDL:”Partidele astea mici ar obţine un 15% din voturi, nu mai mult. Şi mă rog, cu cine să facă alianţă, cu Partidul lui Becali?Sau Partidul Poporului?Păi ce, Becali e om politic? Ştie el ceva de ideologie politică? Apoi, UNPR este marioneta lui Udrea”, explică Chelaru cu privire la componenţa viitoarei alianţe.

Menţionăm că PNŢCD, la fel ca PDL, face parte din familia Partidului Popular European, formaţiune de dreapta.

Alina Gorghiu, deputat PNL, consideră că USL  nu are de ce să privească “Mişcarea Populară” drept contracandidat, întrucât este doar la nivel de discuţie, ei tot anunţă, dar nu au făcut nimic concret.

Părerea sociologului

Alfred Bulai, sociolog şi analist politic a explicat că de regulă alianţele sunt create de către Opoziţie, pentru a contrabalansa, nicidecum de cei aflaţi la conducere. Potrivit lui, alianţa nu este viabilă, nefiind un câştig electoral pentru PDL.  Explicaţie este următaorea: “În primul rând, procentele aduse fie de PNG, fie de PNŢCD, partide neparlamentare, vor fi nesemnificative, maxim 10%, luate de la simpatizanţi. Apoi, nu mai suntem în 2008, ca PDL să aibă voturile de atunci. Dacă vorbim despre orientare, PDL  s-ar potrivi doar cu  PNŢCD", încheie Bulai.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-07-22

TAGURI: Miscare Populară, PDL, USL, Adrian Năstase, Ioan Chelaru, PNŢCD,Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image