2017-01-18 01:39

POLITICA


Cum vor să scape de ghiuleaua de la picior . Mesajele politice ale lui Vasile Blaga şi Emil Boc, în traducere liberă

 |  18:47
Cum vor să scape de ghiuleaua de la picior . Mesajele politice ale lui Vasile Blaga şi Emil Boc, în traducere liberă
Candidaţii pentru preşedinţia PDL, premierul Emil Bocşi secretarul general Vasile Blaga, şi-au pregătit un set de mesaje cu care încearcăsă-şi convingă colegii că sunt soluţia optimă pentru viitorul partidului.

Punctul forte al premierului Emil Boc, în competiţiapentru şefia PDL, îl reprezintă susţinerea de care beneficiază din partea luiTraian Băsescu. Parteneriatul cu Palatul Cotroceni a fost prezentat drept unatu al platformei preşedintelui PDL. La capitolul vulnerabilităţi, premierul aînţeles că trebuie să-şi convingă colegii că activitatea sa în frunteaGuvernului a fost una performantă. În ultimele apariţii publice, prilejuite dealegerile interne din cadrul filialelor PDL, Emil Boc a explicat partidului utilitateamăsurilor de austeritate luate anul trecut. “Aşa cum un doctorintervine şi curmă o boală gravă şi face organismul sănătos, tot aşa, şi dinpunct de vedere economic, PDL va culege aceste roade după această perioadă greaşi dificilă. Am luat măsurile necesare şi vom culege roadele politice când vafi momentul votului, în 2012”, a explicat premierul. La Constanţa, premierul aanunţat că datorită acestor măsuri “la bugetari avem o creştere salarială înacest an, avem asigurată susţinerea sistemului de pensii prin măsurile pe carele-am luat, iar pentru peste 1,5 milioane de pensionari din grupele I şi II demuncă se poate vorbi de o creştere a pensiilor”. Nu a uitat să spună că suma de 11 miliarde de euro din bani europeni estealocată pentru proiecte de infrastructură. Mesajele premieruluis-au repetat la fiecare Conferinţă judeţeană organizată de pedelişti pentrualegerea unei noi conduceri. Nu au fost uitate realizările guvernării. “Noi, în2009 şi 2010, cu toate greutăţile pe care le-am avut, am finalizat 116kilometri de autostradă sau de drumuri în regim de autostradă şi oricine poatevedea că este Autostrada Transilvania cu 45 de kilometri, centura Sibiului,centura Bucureştiului în regim de autostradă, centurile Timişoarei şiPloieştiului. Se vede că s-au alocat corect banii”, a precizat Emil Boc. Astfel,discursul premierului conţine următoarele mesaje-cheie: parteneriat cupreşedintele Traian Băsescu, măsuri corecte de reformă urmate de creştereeconomică, PDL va câştiga alegerile din 2012, USL este doar o “gogoaşăumflată”. “Avem obligaţia să le spunem oamenilor că cei care formează astăzialianţa socialistă sunt aceia care în 2008 au pus ţara pe butuci, au fost aceiacare, în toată această perioadă, n-au susţinut nici o reformă a statului caresă-l modernizeze, care să aducă România spre dezvoltare şi prosperitate. Sunt foarte tari la demagogie, la populisme şi la faze rostite frumos lateleviziunile lor, dar nu au nici un fel de soluţii”, a fost tirul îndreptat deEmil Boc către Opoziţie.

Problemecu Traian Băsescu

Secretarulgeneral al PDL, Vasile Blaga, se poate lăuda că are o relaţie excelentă cufilialele, datorită vechimii sale în partid. Chiar dacă are o imagine bună, ascensiuneasa în fruntea PDL poate fi blocată chiar de preşedintele Traian Băsescu. Înspaţiul public, a fost deja acreditată ideea că Palatul Cotroceni nu acceptă caîn fruntea partidului să vină Vasile Blaga. Aceasta este principalavulnerabilitate a secretarului general al PDL, care încearcă prin diferitemesaje să contracareze această percepţie. “Indiferent că le place unora sau nu,partenerul nostru a fost şi este preşedintele Traian Băsescu. Am şi eu unproiect împreună cu preşedintele Traian Băsescu", a ţinut să precizezeBlaga cu ocazia alegerilor interne organizate în filiala PDL Gorj. Mesajul afost reluat, semn că reprezintă un punct-cheie în strategia secretaruluigeneral. “Eu, în PDL, am numai prieteni, numai oameni cu care am luptat,adversarii mei sunt în PSD şi PNL. (...) Aud vorbindu-se de unitate, de maiştiu eu ce, îl vedeţi pe Blaga plecând din partid? Nici dacă rămân doar eu cu nea Antonie nu plec. Nu asta e problema. De potenţiale fracţionări vorbesc cei care n-au trecut prin nici oconvenţie. Amavut trei moţiuni în 30/31 mai 2001: a lui Petre Roman, a lui Traian Băsescu şia Simonei Marinescu şi nu s-a fracţionat partidul'', a susţinut Blaga. El aprecizat că nu a uitat de doleanţa preşedintelui privind reformaconstituţională şi reducerea numărului de parlamentari. “Adversarii noştri suntîn afara PDL şi ne sunt adversari inclusiv în marile proiecte pe care noitrebuie să le îndeplinim pentru că suntem datori cu acel mare proiect - reformaconstituţională. Aici să vedem dacă avem capacitatea de a duce mai departevoinţa poporului de a reduce numărul de parlamentari. Va trebui să ne batem cuPSD şi PNL, ăia sunt adversarii noştri”, a susţinut secretarul general în faţademocrat-liberalilor gorjeni. Astfel, mesajele lui Vasile Blaga sunt axate peurmătoarele coordonate: prietenie cu preşedintele Băsescu, PDL trebuie să fie oechipă unită, nu există o înţelegere ascunsă cu USL, disciplină în partid şicâştigarea alegerilor din 2012. El nu s-a sfiit să spună că în PDL “cine mişcăîn front, să ne lase”. Totodată, Blaga a declarat: “Am convingerea că dacă vomrămâne la guvernare şi în 2011, şi părerea mea este că vom rămâne în mod certşi după 2012, oamenii vor vedea că am avut o politică înţeleaptă, logică, a vremuriloractuale şi vor veni lângă noi la alegerile de anul viitor”. Mesajul încrezătoral secretarului general este explicat prin faptul că “PDL a scăzut în sondaje,dar oamenii nu s-au îndreptat către partidele din Opoziţie”

.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image