2018-12-15 14:34


Cum vrea Patriciu să privatizeze România

 |  17:25
Cum vrea Patriciu să privatizeze România

Diminuarea rolului statului în gestionarea sistemului de pensii, sănătăţii şi învăţământului reprezintă viziunea lui Patriciu despre reforma statului român. Altfel spus: privatizarea acestor servicii publice.

„Cele trei funcţii sociale - pensiile, sănătatea şi învăţământul - ar fi satisfăcute astfel, pe baza unei legislaţii simple, reducând rolul statului şi punând în mişcare motorul competiţiei”, susţine Dinu Patriciu în ultimul său editorial publicat în „Adevărul”, ziarul al cărui proprietar este.

Pensiile

Magnatul propune ca tipul de fonduri de pensii existent în prezent să fie înlocuit cu unul cu depunere voluntară. „Managementul banilor în aceste instituţii se face în scopul profitului. Astfel, cineva care a economisit 30.000 de dolari timp de 30 de ani (adica circa 80 de dolari pe lună), ajunge la sfârşitul perioadei să posede peste 350.000 de dolari (la un randament mediu propriu acestui tip de instituţii de 7-8% pe an), pe care îi poate ridica deodată sau îi poate păstra, obţinând un venit de circa 1.200-1.500 de dolari pe lună, până la sfârşitul vieţii. Suma principală (350.000 de dolari) rămâne evident urmaşilor. Acesta este un exemplu simplificator, desigur. El relevă însă diferenţa uriaşă între furtul practicat de stat şi un sistem de acumulare raţional. Trecerea de la unul la celălalt se poate face prin intermediul unui fond de solidaritate socială, cu durată de existenţă limitată, astfel încât generaţia de tranziţie să nu aibă de suferit”, scrie Patriciu.

Spitalele

Privatizarea spitalelor şi a caselor de asigurări de sănătate ar produce, susţine Patriciu, sistem sanitar mult mai bun. „Privatizaţi spitalele, treceţi-le în proprietatea unor fundaţii de interes comunitar, faceţi din casele de asigurări de sănătate instituţii având drept scop profitul şi vom avea rapid un sistem de asigurare a sănătăţii viabil”, îndeamnă petrolistul.

Şcolile

Patriciu crede că dacă în învăţământ ar fi finanţat elevul şi nu unităţile şcolare, atunci ar rezulta o şcolarizare mai bună şi salarii mai mari pentru profesori „Învăţământul ar deveni eficient şi competitiv internaţional dacă am finanţa elevul, şi nu instituţiile. Şcolile ar intra în competiţie pentru atragerea beneficiarilor. Profesorii n-ar mai fi remuneraţi conform unor grile, cu salarii de mizerie, ci ele ar fi stabilite de piaţă, conform cu atractivitatea programelor şi utilitatea studiilor”, mai afirmă multimiliardarul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ASANACHESCU ALEXANDRU
06 Aug 2011

Ca de fiecare data domnul Patriciu are sugestii foarte simple si mai mult decat eficiente.Ar trebui folosit in interesul national,asa cum ar trebui folosit si primarul Johannis de la Sibiu el fiind foarte bun gospodar.Dar noi romanii nu avem nevoie de acestia ci de Berceni,Vanghelisti,Boagii si altii care mint cu nerusinare si noi prostii cascam gura la ei.Pacat!
CIUPINGHER
06 Aug 2011

Nu-mi dau seama cat de viabile sunt propunerile lui Patriciu dar ceva trebuie schimbat ca asa cum conduc astea vom disparea ca natie!
YU-GI-ON
07 Aug 2011

@Asanaches.Dl Patriciu este echidistant atunci cind urmăreste cu solutii interesul national.Si pare convingător.Din păcate ,PNL nu il sustine si nu ii promoveaza ideile,astfel ca ele să poata fi aplicate.Cit priveste pe Johannes,nu merita atributele.Este suficient să vezi cum dorm vagabonzii,beti si murdari,pe băncile din fata gării.Gara care este inconjurata de peisaje neingrijite,ruinate si prăfoase!Taximetristii isi fac pretul,unii au denumirea consacrata de rechini,dovada că nu ii ia nimeni la control!
Random imageUltimele stiri


loading...