2017-01-21 04:16

POLITICA


Cursa înarmării în Pacific s-a accelerat

 |  21:00
Cursa înarmării în Pacific s-a accelerat

USS Gerald R. Ford trebuia să contribuie la securizarea unei alte jumătăţi de secol de supremaţie navală americană. Portavionul american a fost proiectat să transporte un echipaj de 4.660 de oameni şi un arsenal formidabil de aeronave şi arme.Dar a apărut o problemă neprevăzută. China construieşte o nouă clasă de rachete balistice destinate să străpungă stratosfera şi să lovească navele de război de la o distanţă de 2.000 de mile marine. Noile dotări sunt destinate să menţină navele de război americane departe de Pacific, scrie „Wall Street Journal”.

Din 1945, SUA au descins în apele din Pacificul de Vest, în mare parte datorită flotei sale. Acum, China este angajată într-o acumulare militară majorăpentru a-şi dezvolta forţele nucleare strategice, încercând mai ales să “garanteze viabilitatea armelor de intimidare”, spun forţele militare americane. O parte din planul său este de a forţa transportatorii din SUA să stea cât mai departe de malurile sale, susţin analiştii militari chinezi. Acum Statele Unite vor trebui să se adapteze noilor schimbări. În joc este echilibrul de putere într-un colţ de lume care creşte rapid în importanţă. Noile rachete ale Chinei fac dificilă misiunea avioanelor de luptă americane de a penetra spaţiul aerian chinez sau de a stabili superioritatea în aer într-un conflict în apropierea graniţelor Chinei. Ca răspuns, Marina SUA este în curs de dezvoltare a unor avioane teleghidate fără pilot. În plus, Air Force vrea o flotă de bombardiere fără pilot capabilă să acopere o suprafaţă întinsă din Pacific. Dar şi aici ar fi o problemă. Oficialii americani sunt îngrijoraţi că, în caz de conflict, China va încerca să atace reţelele de comunicaţii prin satelit, precum şi reţelele militare în SUA, împiedicând astfel operaţiunile controlate virtual.

Adversari nenumiţi

Oficialii Pentagonului sunt reticenţi când vine vorba să vorbească în public despre un potenţial conflict cu China. Spre deosebire de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, Beijingul nu este un duşman explicit. În timpul unei vizite în China în ultima lună, Michele Flournoy, subsecretarul american pentru apărare, a declarat că „ SUA nu consideră China ca pe un adversar”. Cu toate acestea, oficialii militari americani vorbesc adesea despre pregătirea pentru un conflict în Pacific, fără a menţiona adversarul. „Nu poţi să spui pe faţă că statul chinez este o ameninţare”, spune Andrew Krepinevich, preşedinte al Centrului de studii strategice şi bugetare, un think tank cu legături strânse la Pentagon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-02

TAGURI: China, SUA, rachete balistice, Pacific, flotă, nuclear, conflict, supremaţieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image