2017-01-22 18:26


Dacă Grecia se prăbuşeşte, ar lua cu ea în prăpastie şi moneda euro

 |  18:54
Dacă Grecia se prăbuşeşte, ar lua cu ea în prăpastie şi moneda euro
Criza datoriei suverane greceşti a adus guvernul la un pas de colaps şi adeclanşat furia publică faţă de măsurile de austeritate dure. Escaladarea crizeielene a avut un impact instantaneu la nivel mondial, existând temeri că eforturile de a restructura datoria Greciei ar puteaface ravagii în sectorul bancar din Europa, un scenariu asemănător cuprăbuşirea în 2008 a Băncii de Investiţii Lehman Brothers. Peacest fond, FMI a luatîn discuţie plata de urgenţă a următoarei tranşe a finanţării externe pentruGrecia, pentru a acorda Uniunii Europene suficient timp să finalizeze al doileapachet de bailout destinat statului elen, potrivit Reuters.

Problemele din Grecia reflectă oproblemă de credibilitate a monedei euro şi a reaprins dezbaterea în legăturăcu supravieţuirea zonei euro. Situaţia incertă ar putea conduce şi la o scăderesubstanţială a euro faţă de alte valute cheie, în special faţă de dolarul SUA. Pieţele europene au suferit pierderi ca reacţie lacriza grecească, în special băncile care au expunere mare la datoriile dinGrecia - inclusiv băncile franceze BNP Paribas, Credit Agricole şi SocieteGenerale. Pe de altă parte, ţările UE nu au ajuns la un acord privindmodalitatea de salvare a statului elen. Există o dispută între Germania şirestul Europei asupra modului în care Grecia va achita datoriile sale. Germaniadoreşte o "restructurare soft" a creditelor Greciei - o mutare carear face investitorii privaţi să împartă povara -, dar Banca Centrală Europeanăa avertizat că orice restructurare ar putea duce la o criză mai largă. Surseoficiale europene susţin că încheierea unui acord la summitul lideriloreuropeni de săptămâna viitoare este puţin probabilă şi ar putea fi întârziatăpână la mijlocul lunii iulie sau chiar mai târziu. Eurogroup, forul miniştrilorfinanţelor din zona euro, se va reuni din nou duminică şi luni pentru a pregăti summitulliderilor UE de la finele săptămânii viitoare. "Dacă mă întrebaţi dacă vomfi pregătiţi luni cu un al doilea pachet pentru Grecia, nu este o surpriză săvă răspund că nu este cea mai probabilă urmare. Trebuie să depăşim niştechestiuni de ordin politic, care sunt discutate acum la cel mai înalt nivel, şitrebuie de asemenea să trecem peste nişte obstacole tehnice, pentru care estenevoie de mult mai mult timp", a afirmat sursa citată.

Înaceste condiţii, noul pachet definanţare de urgenţă destinat Greciei, înconjurată de incertitudini şi riscuri,a condus la lipsa de încredere din pieţele financiare şi a împins randamenteleobligaţiunilor de stat ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei la cele mairidicate niveluri de la introducerea monedei euro în 1999. Pe acest fond, FMI ar putea plăti tranşapentru Grecia. "Situaţia este clară: dacă va exista un angajament ferm dinpartea europenilor să facă tot ce e posibil pentru a sprijini Grecia, atunciFMI va plăti tranşa. Şi vă pot spune că va exista un asemenea angajament",a declarat o sursă oficială din zona euro. O altă sursă a afirmat că FMI arputea plăti săptămâna viitoare partea sa din următoarea tranşă pentru Grecia,de 12 miliarde de euro. Tranşa este programată în acordul stand-by pentru 29iunie.

FMIa anunţat anterior că va plăti noi tranşe numai după finalizarea unui plan caresă garanteze acoperirea nevoilor de finanţare ale Greciei până la sfârşitulanului viitor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image