2017-01-19 21:30

POLITICA


Dacă UDMR şi UNPR nu-şi primesc drepturile, Boc devine istorie. Angajarea răspunderii de Ziua Femeii, moţiune de Ziua Maghiarilor!!

 |  19:34
Dacă UDMR şi UNPR nu-şi primesc drepturile, Boc devine istorie. Angajarea răspunderii de Ziua Femeii, moţiune de Ziua Maghiarilor!!
Zarurile sunt aruncate. Pe 8 martie Guvernul îşi angajeazărăspunderea pe Codul muncii, iar Opoziţia va răspunde prin moţiune de cenzură.Emil Boc şi-ar putea pierde postul dacă nu va ceda pretenţiilor UDMR şi UNPRBiroul Permanent comun al celor două Camere a decis lunica în şedinţa de marţi, 8 martie, Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Codul muncii.Până vineri 4 martie (ora 20.00) senatorii şi deputaţii au posibilitatea de aînainta amendamente. Guvernul poate ţine cont sau nu de aceste amendamente. Marţi,8 martie, cu începere de la ora 10.00 este programată şedinţa comună aParlamentului în care va avea loc angajarea propriu-zisă a răspunderii Guvernului.În termen de 3 zile, deci până vineri 11 martie, Opoziţia poate ataca angajarearăspunderii prin moţiune de cenzură. (Deja liderii USL au anunţat că vor uza deaceastă cale de atac). Conform regulamentelor parlamentare, dezbaterile pentrumoţiune ar urma să aibă loc pe 15 martie, adică exact de Ziua maghiarilor depretutindeni. Când, senatorii şi deputaţii UDMR nu sunt prezenţi în Parlament.

Miercuri se joacă, de fapt, soarta lui Boc

Pentru a demite prin moţiune de cenzură Cabinetul Boc,Opoziţia are nevoie de 236 de voturi. La ora actuală dintre cei 216 senatori şideputaţi PSD şi PNL, doar 214 sunt disponibili: un senator (Cătălin Voicu esteîn arest preventiv, iar altul este în spital). Drept urmare Opoziţia ca să-şiatingă scopul trebuie să mai beneficieze de minimum 22 de voturi venite dinzona Puterii (evident, în situaţia unei prezenţe 100% a parlamentarilor USLdisponibili – n.a.). Dacă va beneficia sau nu de aceste voturi, vom aflamiercuri 2 martie. Adică în ziua în care ar trebui să se semneze protocolul decolaborare dintre PDL – UDMR – UNPR – Minorităţi. Dacă protocolul nu se vasemna, în acest caz, se poate pune sub semnul întrebării supravieţuireaactualului Cabinet Boc la moţiunea de cenzură.

Posturi în Guvern şi Legea minorităţilor, preţul supravieţuirii

În primă instanţă, ideea semnării unui protocol întreformaţiunile politice componente ale coaliţiei aflate la guvernare, s-a consideratca fiind un răspuns la nou formata USL. În realitate, semnarea acestui protocolreprezintă o condiţie pusă (în special) de UDMR şi de UNPR. Liderii maghiari vorsă se asigure de faptul că PDL va urgenta adoptarea Legii Minorităţilor. Se ştie,proiectul acestei legi se află în Parlament încă de la începutul anului 2005.Proiectul nu a fost agreat atunci de PRM şi de PSD, dar a fost blocat cu largulsprijin al... PD. Dacă acum PDL nu răspunde prompt acestei condiţii a UDMR,atunci există şansele unei „revolte” a principalului partenere de la guvernarea democrat-liberalilor, care s-ar putea materializa printr-un vot alături deOpoziţie la moţiunea de cenzură. Cu cele 31 de voturi ale UDMR moţiunea poatetrece fără probleme. Poate, şi din motive de „securitate proprie”,premierul Boc a stabilit calendarul angajării în aşa fel, încât parlamentariiUDMR să nu fie prezenţi.

Complicată este însă şi relaţia PDL cu UNPR. Conform unorsurse parlamentare, gruparea condusă de Gabriel Oprea nu se mai mulţumeşte cuce a primit până în prezent şi pune noi condiţii pentru sprijinirea actualuluiCabinet. “UNPRmai doreşte un portofoliu, două sau trei posturi de secretar de stat şipreluarea unor deconcentrate. Dacă i se refuză, se poate lua în calcul un votîn favoarea moţiunii”, ne-a precizat sursa citată. Cele 26 de voturi ale UNPR,alăturate celor ale Opoziţiei sunt, de asemenea, suficiente pentru ca moţiuneade cenzură să treacă.

Cristian Pârvulescu: “UNPR se relansează prin căderea Guvernului

Analistulpolitic Cristian Pârvulescu este aproape convins că mandatul Cabinetului Boc vafi stopat de moţiunea de cenzură. “În situaţia în care preşedintele TraianBăsescu chiar doreşte să îl schimbe pe Emil Boc, atunci moţiunea de cenzurăreprezintă cel mai bun prilej. Boc cade fără să fie implicat PDL. Se evită deciunele pierderi la capitolul imagine. UNPR este interesat ca moţiunea să treacă.Este un excelent prilej de ralansare a partidului. Se va crea impresia că UNPRse opune noului Cod al muncii, că este de partea sindicatelor şiar câştiga astfel puncte la capitolul imagine. În realitate, UNPR vrea să obţinămai multe avantaje de pe urma guvernării. Dacă Guvernul Boc cade, atunci UNPRva negocia la sânge sprijinirea viitorului cabinet. Este unica lor posibilitatede a creşte. Va cere încă două ministere şi alte posturi secundare. Dacă îşi varezolva problemele, UNPR va susţine noul Guvern inclusiv o nouă angajare arăspunderii pe Codul muncii. În ceea ce priveşte relaţia cu UDMR, nu cred că PDLva risca şi nu va accepta solicitările privind Legea minorităţilor. Numai căUDMR va cere garanţii ferme, ţinând cont de precedentele din 2005 şi 2006 când,de fapt, PD a fost factorul decisive în blocarea legii. Un prim răspuns vomavea miercuri acum, când se spune că se va semna protocolul coaliţiei”, ne-adeclarat Cristian Pârvulescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

HALLA
02 Mar 2011

Protocolul s-a semnat. E interesanta viziunea domnului Parvulescu dar nu poate contesta nimeni ca printre parlamentarii UNPR sunt profesionisti care pot ocupa acele posturi cu succes.
CRISTACHE
02 Mar 2011

Nu este prima oara cand UNPR-ul demonstreaza ca are oameni competenti care pot exercita cu succes functii importante. Cine trateaza UNPR-ul cu indiferenta, greseste. Acest partid se afirma din ce in ce mai puternic. Oamenii lui Oprea sunt pe pozitii!
CRINACHE
02 Mar 2011

Uf, de cate ori s-a spus si nu s-a inteles. UNPR si UDMR, sprjina neconditionat aceasta coalitie. E spre binele Romaniei acest lucru, factor de stabilitate economic, politic si social.
FILIMON
03 Mar 2011

Lasa ma ca nu e un capat de tara ce cere UNPR lui Boc. Si oricum legea minoritatilor se facea. asa ca ... Ce sa mai spunem de Ponta si Crin care facusera un guvern din umbra dar cand au ajuns sa aleaga presedintele si premierul s-au inecat mai ceva ca ... stim noi cine la mal.
ANDREI77
03 Mar 2011

Impportant este ca pretentiile UNPR-ului sunt unele benefice pentru romani. Daca Boc nu face fata, atunci este bine . . . plecat. Atat UDMR-ul cat si UNPR-ul au contribuit la stabilitatea politica si economica a tarii si acest lucru nu cred ca Boc il va putea uita. Vom trai si vom vedea probabil ca romanii vor avea castig de cauza de pe urma acestui nou protocol.
MESTEACANUL
03 Mar 2011

Ce alte pretentii sa mai fie. UNPR-ul a obtinut trei functii de conducere in urma negocierilor: Cea de Pre?edinte al Comisiei pentru afaceri europene, vicepre?edinte al Comisiei pentru politic? extern? ?i secretar în cadrul Comisiei pentru s?n?tate public?.

Adauga un comentariu

Random image