2019-01-20 19:27


Darea în plată amânată la CCR. Decizia la sesizarea de neconstituționalitate, pe 27 octombrie

 |  19:58
Darea în plată amânată la CCR. Decizia la sesizarea de neconstituționalitate, pe 27 octombrie

Curtea Constituţională (CCR) a amânat pentru 27 octombrie pronunţarea unei decizii în cazul legii privind darea în plată, după ce marţi a judecat în şedinţă publică 33 de excepţii de neconstituţionalitate ridicate de şase bănci la actul normativ, potrivit Mediafax.

Într-o şedinţă maraton, care a durat peste patru ore, judecătorii constituţionali au ascultat argumentele avocaţilor celor şase bănci comerciale care au ridicat 33 de excepţii la legea dării în plată, dar şi pledoaria avocatului Gheorghe Piperea, autorul legii şi reprezentant al clienţilor.

Criticile de constituţionalitate aduse de către bănci legii dării în plată au vizat actul normativ în întregime, dar au fost şi critici punctuale, pe articole. Unul dintre cele mai contestate articole ale legii a fost articolul 3, care prevede dreptul consumatorului ”de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului”.

O altă prevedere foarte contestată de bănci a fost cea de la articolul 5, alineatul 2 al legii dării în plată, care descrie procedura prin care un debitor demarează darea în plată către bancă a imobilului cumpărat prin credit ipotecar.

De asemenea, critici de constituţionalitate au fost aduse şi articolului 1, alineatul 3 al legii dării în plată, care prevede că ”dispoziţiile prezentei legi se aplică şi în cazul în care creanţa creditorului izvorând dintr-un contract de credit este garantată cu fideiusiunea şi/sau solidaritatea unuia sau mai multor codebitori sau coplătitori”.

Alineatul 5 al articolului 8 din lege a fost şi el contestat în faţa CCR de către avocaţii băncilor. Acesta prevede că ”dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului”.

Critici de constituţionalitate au fost aduse şi altor articole din lege, precum art. 4; art. 6; art. 7; art. 8, alin (1), (3) şi (5); art. 10, alin (1); art. 11.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-11

TAGURI: plata amanata, ccr, sesizare, ccr, 27 octombrie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...