2017-01-18 16:32

POLITICA


De ce a demisionat şefa serviciului norvegian de securitate

 |  15:29
De ce a demisionat şefa serviciului norvegian de securitate

Şefa serviciului norvegian de securitate internă (PST), Janne Kristiansen, a demisionat după ce a făcut publice informaţii confidenţiale potrivit cărora Norvegia are agenţi secreţi în Pakistan. Autorităţile norvegiene şi de pakistaneze s-au grăbit să sublinieze că gafă lui Kristiansen nu ar dăuna relaţiilor dintre cele două state, în ciuda relaţiilor tensionate dintre Pakistan şi Occident.

„Motivul este posibila încălcare a confidenţialităţii prin dezvăluirea de informaţii clasificate”, a afirmat Ministerul Justiţiei într-un comunicat. Potrivit transcrierii şedinţei parlamentare, Kristiansen a făcut aceste declaraţii ca răspuns la întrebarea dacă Norvegia ar trebui să aibă contacte cu serviciile secrete pakistaneze. Ea a afirmat că agenţia de informaţii a forţelor armate norvegiene, serviciul E, deja acţionează în Pakistan.

O unitate specială a poliţiei norvegiene a lansat o investigaţie pentru a determina dacă observaţiile fostei şefe a PST au încălcat datoria ei de a păstra confidenţialitatea. Janne Kristiansen a fost criticată şi pentru eşecul PST de a detecta şi a opri atacul extremistului Anders Behring Breivik.

Norvegia este un aliat important al SUA şi are sute de trupe în operaţiunea condusă de NATO în Afganistan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-25

TAGURI: Norvegia, Janne Kristiansen, PST, spionaj, Pakistan, demisie, scandalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image