2017-01-24 03:13


De ce China şi Rusia nu vor condamnarea regimului sirian

 |  21:00
De ce China şi Rusia nu vor condamnarea regimului sirian

China şi Rusia şi-au exercitat dreptul de veto asupra rezoluţiei care condamnă represaliile regimului lui Bashar al-Assad împotriva populaţiei. Ca urmare a votului negativ pe care cele două state l-au dat în Consiliul de Securitate, rezoluţia a fost blocată, iar comentatorii spun că acest moment marchează diminuarea rolului ONU şi o nouă reconfigurare a puterilor globale.

Analiştii  susţin că atât China, cât şi Rusia au motivele lor de a menţine relaţii bune cu  Siria legate de interesele economice şi cele strategice. China are un interes economic major, scrie CNN.„Interesul reînnoit al Beijingului în Damasc, nod terminal tradiţional al Drumului mătăsii..., indică faptul că Siria este vazută ca un centru comercial important“, potrivit unui studiu făcut de Washington în 2010. Statisticile Comisiei Europene arată că statul chinez ocupă poziţia a treia în topul ţărilor care importă produse din Siria. „China şi Siria au oferit fiecare sprijin şi întelegere în problemele referitoare la interesele principale şi majore ale celeilalte. China a arătat înţelegere coerentă şi sprijin ferm pentru poziţia Siriei în chestiunea Înălţimilor Golan, în timp ce Siria oferă Chinei sprijin ferm în probleme legate de Taiwan, Tibet, Xinjiang şi drepturile omului“, arată studiul Fundaţiei Jamestown. Săptămâna trecută, ambasadorul permanent al Chinei la ONU a afirmat că uciderea civililor inocenţi trebuie să fie oprită, dar că este împotriva  forţării unei schimbări de regim la Damasc.

Armele ruseşti

 Şi Rusia are un interes economic în Siria.  Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de armament în Siria. Valoarea totală a contractelor siriene cu industria de apărare rusă depăşeşte probabil 4 miliarde dolari, potrivit Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale Rusia şi Eurasia. International Peace Research Institute din Stockholm a estimat valoarea vânzărilor de arme ruseşti către Siria la 162 de milioane de dolari pe an, atât pentru 2009, cât şi pentru 2010. Mai mult, Moscova a semnat un contract în valoare de 550 de milioane de dolari cu Siria, pentru livrarea de avioane de antrenament. Rusia are un interes legat şi de Portul sirian Tartus care găzduieşte singura bază navală pe care marina rusă o mai are în Mediterana şi care îi oferă acces direct în zonă. Renunţarea la această punte din Orientul Mijlociu ar fi o ruşine pentru ruşi. Siria este un aliat major al Rusiei în Orientul Mijlociu.

Dar dincolo de interesele economice, cazul Siria este pentru ruşi şi chinezi şansa de a se impune ca superputeri cu influenţă la nivel global. Cele două au afirmat în repetate rânduri că marile decizii politice, economice şi militare se iau într-un cerc restrâns occidental care îşi urmăreşte propriile interese în defavoarea altora. Odată cu vetoul din ONU, Rusia şi China au reuşit să arate că ele contează şi pot avea un cuvânt de spus în soluţionarea chestiunilor globale. Altfel spus, un mesaj clar a fost transmis: „Fără noi nu puteţi!”. Pe de altă parte, ambele state se tem că o cădere a regimului din Siria va alimenta instabilitatea în zonă şi va slăbi în plus Iranul, un alt aliat important, prin instalarea islamiştilor la putere care ar complica sferele de influenţă în Orientul Mijlociu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-15

TAGURI: Rusia, China, Siria, Assad, ONU, rezoluţie, veto, interese, armamentComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MORMONUL DE SERVICIU
07 Feb 2012

Da,nenea Sam ce cauta prin Afganistan si Rosia Montana????.Nu,cumva niste Wolfram si Uraniu!!!!!
Random image