2017-01-21 15:26

POLITICA


De ce în Rusia nu se aşteaptă o „Primăvară Arabă”

 |  21:00
De ce în Rusia nu se aşteaptă o „Primăvară Arabă”

În contextul protestelor stradale masive şi a unei investigaţii în curs de desfăşurare a autorităţilor electorale, un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a ieşit la rampă şi a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare din Rusia este legitim, semn că premierul nu va ceda presiunii opoziţiei.

„Chiar dacă ipotetic aşa-numitele probe, care reprezintă doar puţin peste 0,5 la sută din numărul total de voturi, ajung în instanţă,  acest lucru nu poate afecta în nici un fel problema legitimităţii votului sau rezultatelor generale”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin. Comentariile sale au urmat un ordin din partea preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind deschiderea unei anchete în legătură cu acuzaţiile de fraudare a alegerilor.  Anunţul preşedintelui pe pagina sa de Facebook a generat peste 8.000 de comentarii, numărul mesajelor de susţinere fiind relativ egal cu cel al celor critice sau al celor neutre. Cele mai dese mesaje dure postate pe pagina lui Medvedev au fost „Ruşine!“ şi „Eşti un mincinos patetic!“.

Protestatarii care s-au adunat în ultimele zile pe străzile din Rusia au cerut ca rezultatele votului să fie anulate, toate partidele politice să fie lăsate să participe la alegeri, şeful Comisiei Electorale Centrale să fie demis, să fie investigate toate plângerile referitoare la fraude şi să fie organizat un nou scrutin pentru Duma de Stat a Rusiei.

Contramanifestaţie

Partidul Rusia Unită a anunţat că va organiza în centrul Moscovei un miting la care aşteaptă până la 15.000 de susţinători. La manifestaţia autorizată, ce se va desfăşura sub sloganul „Glorie Rusiei“, vor lua parte membri ai mişcărilor de tineret pro-Kremlin, care vor flutura pancarte pe care va scrie „Am votat! Am câştigat!“, în engleză şi în rusă. „Sperăm că pancartele în engleză vor ajuta jurnaliştii străini să ne înţeleagă punctele de vedere, pentru a nu avea nevoie de «translatori» ascultători şi interpreţi din partea opoziţiei“, a anunţat Biroul de Presă al mişcării de tineret pro-Kremlin.

Putin nu poate fi dărâmat

În Rusia nu este încă „Primăvara Arabă”. Partidul aflat la guvernare, Rusia Unită, are dreptate când afirmă că sute de demonstranţi nu sunt un criteriu pentru populaţia Moscovei, cifrată la mai multe milioane, scrie presa germană. Totuşi, ruşii nemulţumiţi au dat un semnal puternic că sunt dispuşi la luptă, chiar dacă nu au forţa să zdruncine dintr-o singură lovitură actualul sistem greoi al puterii şi să obţină schimbarea lui. Despre o repetare a alegerilor nici nu poate fi vorba şi, fără îndoială, premierul va rămâne la putere, însă aura lui Putin a început să aibă probleme, mai comentează germanii. Cu toate acestea, premierul rămâne extrem de popular. Cei mai mulţi ruşi îl consideră conducătorul care poate rezolva problemele ţării. Un sondaj recent a arătat că aproximativ de două ori mai mulţi oameni doresc un „lider puternic“ faţă de cei care doresc un guvern democratic.

Cele mai multe mesaje ale opoziţiei s-au propagat prin reţele sociale. Comunitatea de internet din Rusia are peste 50 de milioane de utilizatori şi este cea mai mare din Europa. Contribuţia esenţială a lui Medvedev a fost de a păstra accesul gratuit la internet. Pentru a preîntâmpina acţiuni precum cele din Egipt, Tunisia sau Liban, autorităţile ruse au mijloacele să impună un control mai strict al internetului, spun specialiştii. Pe de altă parte, odată cu intarea în drepturi a iernii, oficialii se pot aştepta ca mărimea şi intensitatea demonstraţiilor să se diminueze. Rusia este o ţară puternică. Ea are afaceri mari legate de petrol şi gaze cu multe ţări şi nu va ezita să le utilizeze împotriva forţelor externe care ar sprijini mişcări puternice de proteste în Rusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-10

TAGURI: Vladimir Putin, proteste, Rusia, primăvara arabă, alegeri fraudate, acuzaţiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image