2017-01-19 02:29

POLITICA


De ce Occidentul poate pierde jocul de şah cu Iranul

 |  16:08
De ce Occidentul poate pierde jocul de şah cu Iranul

Iranul continuă jocul de-a războiul rece. Guvernul de la Teheran va acţiona preventiv împotriva duşmanilor dacă va considera că interesul naţional al Iranului este pus în pericol, a declarat şeful adjunct al forţelor armate ale republicii islamice.Reacţia iraniană urmează declaraţiei făcute duminică seară de şeful Statului Major israelian, generalul Benny Gantz, potrivit căruia Israelul va lua singur o decizie în ceea ce priveşte Iranul.

„Strategia noastră actuală este ca, în cazul în care considerăm că duşmanii noştri vor să pună în pericol interesul naţional al Iranului şi decid să facă acest lucru, vom acţiona fără să aşteptăm mişcarea lor“, a spus oficialul iranian. Guvernul de la Teheran încearcă o contraofensivă la presiunea comunităţii internaţionale care ameninţă cu izolarea economică. Statele occidentale încearcă să blocheze exporturile de petrol ale Iranului, iar guvernul de la Teheran a ameninţat că va răspunde închizând Strâmtoarea Ormuz şi a blocat livrarea de petrol către Franţa şi Marea Britanie.

Succesul embargoului petrolier împotriva Iranului va fi condiţionat de două variabile care sunt puse sub semnul întrebării: 1) dacă Arabia Saudită poate mări producţia pentru a satisface cererea de petrol de pe piaţă şi 2) dacă Chinaşi Japonia vor coopera. Agenţia AP a raportat că statul chinez va creşte importurile iraniene. Forţarea unei producţii de petrol saudit mai mare vine cu costuri şi dăunează câmpurilor petroliere.Totodată, producţia din Arabia Saudită este deja aproape de capacitatea maximă. În plus, trasportul petrolului pentru Europa va implica trecerea prin strâmtoarea Ormuz. Şi nu în ultimul rând,  există rapoarte conform cărora saudiţii au făcut deja aranjamente speciale pentru a trimite 100% din contractele petroliere  în Japonia şi China. Deci, se pare că argumentul că Arabia Saudită va creşte producţia pentru a satisface cerea nu este valabil. În context, jocurile geopolitice par să lucreze în defavoarea occidentalilor.

La data de 20 ianuarie, premierul israelian Benyamin Netanyahu a spus şefului de Stat Major, generalul Martin Dempsey, că este timpul pentru o acţiune împotriva Iranului.  În această săptămână, presa israeliană (dar nu şi în Occident) a informat că Netanyahu consideră că embargourile împotriva Iranului nu funcţionează.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-06

TAGURI: iran, occident, petrol, embargou, ormuz, arabia saudită, Benyamin Netanyahu, china, strategie, război preventivComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image