2019-02-22 16:37


De ce se ceartă liberalii. Vosganian şi Antonescu. Povestea unei rupturi

 |  19:53
De ce se ceartă liberalii. Vosganian şi Antonescu. Povestea unei rupturi

Un lucru e cert în PNL: odinioară parteneri de nădejde,Varujan Vosganian şi Crin Antonescu nu mai merg umăr lângă umăr în deciziilepolitice care se iau la vârful partidului. Subiectul alianţei cu PSD este doar celmai recent moment dintr-o serie mai lungă care a produs nemulţumirile fostuluiministru de finanţe. Neincluderea lui în „guvernul din umbră” liberal alcătuitde Antonescu, numirea purtătorului de cuvânt Mihai Voicu drept locţiitor alpreşedintelui PNL, dar şi constituirea alianţei cu PC au fost evenimentele careau creat distanţarea dintre Crin Antonescu şi Varujan Vosganian.

Liderii centraliai PNL au dat luni (ieri, n.r.) un vot covârşitor împotriva organizării unuicongres extraordinar al partidului în scopul validării preconizatei alianţepolitice cu PSD. Singurul care a „stricat” unanimitatea rezultatului votuluiprintr-o abţinere a fost senatorul Varujan Vosganian, cel care, de alfel, şisusţinuse ideea organizării congresului. Deşi s-a conformat decizieimajorităţii, abţinerea de ieri a lui Vosganian reprezintă distanţarea lui, maimult sau mai puţin oficială, faţă de viziunea politică a lui Crin Antonescu.

Lăsat fără funcţia promisă

Primul moment cândAntonescu s-a lepădat de Vosganian a venit imediat după ce a câştigat alegerilepentru un nou mandat de preşedinte al PNL. Evenimentul s-a produs la începtullunii martie a anului trecut, la Congresul PNL. Atunci, Antonescu a desfiinţatfuncţia de prim-vicepreşedinte al partidului. Aceasta, cu toate că doar cu olună înainte, în februarie 2010, declara presei că, în viziunea sa, cel maipotrivit pentru această funcţie este Varujan Vosganian.

Neinclus în „guvernul din umbră”

Toamna anuluitrecut a adus şi prima nemulţumire pe care Vosganian a exprimat-o faţă dedeciziile lui Crin. Motivul: fostul ministru al finanţelor nu a fost inclus în „guvernuldin umbră” liberal alcătuit de Crin Antonescu, mai mult, nici nu a fostconsultat înainte de prezentarea componenţei cabinetului alternativ, cu toatecă Vosganian fusese cel care alcătuise programul de guvernare al liberalilor. „Asta e,într-adevăr, o problemă. Când anunţi ceva, înainte de a fi validat, creezi oanumită presiune privind validarea, pentru că cei care invalidează îşi dauseama că fac partidul de râs. Poate că, totuşi, înainte de anunţarea guvernuluidin umbră, iniţiatorii acestuia ar fi trebuit să se întâlnească cu cei care aurealizat programul şi să le mulţumească. În 2004, după ce am coordonatprogramul de guvernare din partea PNL, mai era puţin şi Călin Tăriceanu mădădea afară din PNL”, scria Varujan Vosganian în 20 septembrie 2010 pe blogulpersonal.

Mihai Voicu i-a luat locul

Cu toate căAntonescu a desfiinţat funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, el a creat în partid un rol informal deprim-adjunct al său. Rolul nu i-a fost atribuit lui Vosganian, ci lui MihaiVoicu, purtătorul de cuvânt al partidului, iar evenimentul era anunţat oficialîn noiembrie anul trecut de însuşi Crin Antonescu. „Mihai Voicua preluat funcția de prim-vicepreşedinte informal al partidului. Sigur, noi nuavem această funcţie în statut, dar, practic, într-o ierarhie informală, domniasa este numărul doi şi ţine locul preşedintelui în toate împrejurările, atât cadecizie, cât şi ca reprezentare”, declara Crin Antonescu pe8 noiembrie.

Neconsultat la alianţa cu PC

Alianţa pe carePNL a format-o cu PC a reprezentat un alt moment în care Crin şi Varujan nu aumai mers împreună. Fostul ministru al finanţelor s-a plâns că nu a fostconsultat când s-a luat decizia, spunând despre alierea cu conservatorii că afost „pripită”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...