2019-03-24 05:25


Decizie CCR. Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, declarată NECONSTITUȚIONALĂ. Reacție furibundă a lui Ponta

 |  14:40
Decizie CCR. Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, declarată NECONSTITUȚIONALĂ. Reacție furibundă a lui Ponta

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este neconstituţională. CCR a admis a admis astfel sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL şi de către USR şi PMP la legea privind înfiinţarea Fondului. Atât şefstatului, cât şi partidele din opoziţie susţin că înfiinţarea Fondului intra în atribuţiile autorităţilor publice centrale, nu ale Parlamentului, fiind astfel încălcată separaţia puterilor în stat.

CCR a judecat obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii S.A., precum şi pentru modificarea unor acte normative, formulată de 51 de deputaţi ai Uniunii Salvaţi România, ai Partidului Mişcarea Populară şi de deputaţi neafiliaţi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 66 de deputaţi PNL, precum şi sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Fostul premier, Victor Ponta susține printr-un mesaj pe Facebook că judecătorii Curţii au împiedicat astfel "cel mai mare jaf din avuţia României după 1989", o "hoţie" făcută de liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Curtea Constituţională a oprit (pentru moment cel puţin) cel mai mare jaf din avuţia României după 1989-această uriaşa hoţie a fost promisă de Liviu Dragnea “protectorilor” săi din afară ţării (Rusia, Israel, SUA) / era un preţ de peste 10 miliarde de euro din ce a mai rămas Statului şi poporului Român pe care Dragnea era dispus să îl plătească pentru protecţia sa politică şi pentru câteva fotografii cu lideri internaţionali! Însă CCR nu poate face mai mult-dacă vrem ca Dragnea să nu vîndă România la bucată trebuie să facem şi noi mai mult ( iar parlamentarii care au votat acest jaf să nu închidă ochii şi să ştie că sunt complici la acesta crimă împotrivă României)!", a scris fostul premier Victor Ponta pe Facebook.

În 4 iulie, preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională asupra legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii S.A., arătând că o astfel de decizie trebuie să se regăsească într-un act al administraţiei centrale, nu într-o lege adoptată de Parlament.

"Instituind prin lege înfiinţarea FSDI, Parlamentul a nesocotit dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţie în componenta sa referitoare la separaţia puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ţine de competenţa de reglementare a autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, viciu de natură să antreneze - conform jurisprudenţei instanţei constituţionale - neconstituţionalitatea legii în ansamblul său", afirma şeful statului.El subliniază că referirea din titlul legii criticate şi la 'modificarea unor acte normative' nu schimbă această stare de lucruri, întrucât modificările aduse OUG 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale 'Loteria Română' SA, respectiv OUG 199/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale 'Imprimeria Naţională' SA sunt simple modificări de corelare legislativă devenite necesare ca urmare a înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii."În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a stabilit că exercitarea arbitrară de către Parlament a competenţei sale de legiferare, prin adoptarea de legi în domenii ce revin în exclusivitate în competenţa decizională a autorităţilor administrative, concretizată în acte normative cu caracter infralegal (administrativ), încalcă şi dispoziţiile art. 61 alin. (1) din Constituţie, cu riscul de a transforma legiuitorul în autoritate publică executivă", adaugă şeful statului, amintind de decizia CCR nr. 777/2017.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-18

TAGURI: CCR, decizie, fond, neconstitutionala, lege
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
18 Iul 2018

Greu de inteles ce anume se putea face prin acest fond suveran, pompos denumit si neconcludent. Ce hotie mai mare decat ce se facu se mai poate fece? Credeam ca e rasa biata Romanie, ca se fura din fonduri europeene atrase pe mustata si mici bulibaseli, se pare ca asta era una mare.
NEGRO
18 Iul 2018

Trag nadejde a jefuitorii PSD-ALDE vor respecta de data aceasta observatiile Curtii lor Constitutionale. Nu cum au procedat cu referendumul cetatenesc, impus tot de ei, cu numarul de 300 de parlamentari, pe care l-au calcat in picioare. Domnul Liviu Dragnea nu va mai putea desfasura turul de forta de a instraina ceea ce a mai ramas din Romania pentru a-si vedea visul implinit: acela de presedinte al Tarii devalizate. Daca, totusi, joi, nu va putea sa emita ignonimia Ordonantei codurilor penale (prin marioneta domniei sale, doamna Viorica Vasilica) si a amnistiei generale, va fi pus la punct in toamna de forurile europene care au declarat ca nu admit in Comunitate o gaura neagra pastorita de condamnati penali care nu stiu sa se retraga de la conducere, cand sunt dovediti ca sarlatani. Simpla prezenta a unor astfel de elemente in Guvernul și Parlamentul Romaniei ne umplu de rusine in fata lumii civilizate, iar daca nu-i dam jos vom fi socotiti complicii lor. Asa sa ne-ajute Dumnezeu!
ANONIM
18 Iul 2018

Remarcați și faptul că despre invesițiile străine nu au fost depuse sesizări și nici despre facilitățile acordate investițiilor străine, prin lege, cum ar fi legea despre Petrom, de exemplu ,sau prin facilități din partea guvernului, așa cum s-a solicitat pentru alte investiți străine ?Ar puea fi amintite contractul Bechte, afacera Marmosim, afacera Roșia Montana, afacerea Insula Mare a Brăilei, afacerea Petromidia, etc. ? șTIȚI CUMVA DACĂ ȘI ALRO sau Transgaz sau altele, au beneficiat de facilități constând în "tratament juridic privilegiat" ?
ANONIM
18 Iul 2018

Deci, remarcați și faptul că despre investițiile străine nu au fost depuse sesizări și nici despre facilitățile acordate investițiilor străine, prin lege, cum ar fi legea despre Petrom, de exemplu ,sau prin facilități din partea guvernului, așa cum s-a solicitat pentru alte investiții străine ?Ar putea fi amintite contractul Bechtel, afacera Marmosim, afacerea Roșia Montană, afacerea Insula Mare a Brăilei, afacerea Petromidia, etc. ? Știți cumva dacă și ALRO sau Transgaz sau alte afaceri au beneficiat de facilități constând în "tratament juridic privilegiat" ?
ANONIM
18 Iul 2018

Apreciați că ar trebui realizat un "inventar al legislației" de după 1989 pentru a se stabili "spețele" de ,"tratament juridic privilegiat" ?
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...