2018-10-18 19:31


UPDATE. Decizie CCR: Legea prin care sunt introduse pensii speciale pentru aleşii locali, neconstituţională

 |  12:22
UPDATE. Decizie CCR: Legea prin care sunt introduse pensii speciale pentru aleşii locali, neconstituţională

Curtea Constituţională (CCR) a decis, miercuri, că legea prin care sunt introduse pensii pentru aleşii locali este neconstituţională. Judecătorii constituţionali au admis astfel sesizarea înaintată de Guvern.

Președintele Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, referitor la pensiile speciale pentru aleșii locali, că orice bani pe care îi primeşti pot fi consideraţi un privilegiu.

"Orice bani pe care îi primești pot fi considerați un privilegiu, nu? (...) Nu este o pensie contributivă, nici nu știu cum s-o calific. O să vedem astăzi, după ora 12,00. (...) A avea efecte pentru trecut ar însemna că le dă pensie pentru anii care au trecut, le dă pensia din urmă. (...) Problema este că, dacă legea asta intra în vigoare, beneficiază de pensie și foștii prim secretari de partid, pentru că ei aveau și calitatea de președinți de consilii județene", a precizat Augustin Zegrean. 

Potrivit unor surse, citate de Mediafax, decizia CCR urmează să fie înaintată Guvernului.

Executivul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constituţională a României în legătură cu obiecţiuni privind Legea pensiilor speciale ale aleşilor locali.

"În cursul zilei de sâmbătă, 26 decembrie 2015, Guvernul României a formulat, printr-o sesizare adresată Curţii Constituţionale a României, obiecţiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene (Legea de modificare şi completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali). Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurararea finanţării pentru indemnizaţiile nou create", preciza Guvernul, într-un comunicat de presă.

„Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat", mai sublinia Executivul. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20

TAGURI: decizie, ccr, lege, pensie, speciala, alesi, locali, neconstitutionala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...