2017-01-19 02:28

POLITICA


Declaraţii de război rece dintre SUA şi Rusia

 |  21:00
Declaraţii de război rece dintre SUA şi Rusia

Premierul rus, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite de orchestrarea protestelor pe străzile Rusiei după desfăşurarea alegerilor parlamentare de duminică. În primele sale comentarii după trei zile de proteste anti-Kremlin, Putin a spus că Hillary Clinton, secretarul de Stat american, a incitat la manifestaţii. Clinton a înfuriat Kremlinul după ce a declarat că votul, pe care observatorii internaţionali l-au pus sub semnul fraudei, nu a fost nici liber, nici corect.

Potrivit premierului rus, Hillary Clinton „a dat semnalul de start” opoziţiei ruse contestând rezultatul alegerilor parlamentare, iar opoziţia reacţionează “cu susţinerea” Washingtonului în conformitate cu un scenariu bine stabilit. „Am ascultat prima reacţie a colegilor noştri americani. Hillary Clinton a catalogat scrutinul nostru ca fiind incorect, deşi încă nu primise raportul observatorilor de la Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE”, a declarat Vladimir Putin. Insistând că poporul rus nu doreşte o revoluţie sau orice schimbare, el a spus clar că Kremlinul nu va permite ca protestele de stradă să se agraveze şi că Rusia ar trebui să îşi sporească vigilenţa faţă de tentativa grupurilor străine de a influenţa politica internă a ţării. Putin a avertizat că cei care lucrează pentru guvernele străine ar putea fi traşi la răspundere în justiţie. Comentariile lui Putin au venit în aceeaşi zi în care el a înregistrat oficial candidatura sa pentru alegerile prezidenţiale din luna martie.

Retorica anti-Vest

Comentariile lui Putin sunt ecoul retoricii antioccidentale din perioada când a deţinut funcţia de preşedinte, între 2000 şi 2008, când sugera că naţiunile occidentale au finanţat duşmanii Kremlinului pentru a încerca să slăbească Rusia şi pentru a preveni reapariţia acesteia după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Acum, acceptând candidatura pentru alegerile prezidenţiale, Putin a avertizat din nou că Occidentul ar încerca să influenţeze voturile parlamentare şi prezidenţiale.„Ce este de spus? Noi suntem o mare putere nucleară şi să rămână aşa. Acest lucru îngrijorează partenerii noştri. Ei încearcă să ne agite, astfel încât noi să nu uităm cine este şeful pe planeta noastră", a spus premierul rus. Putin rămâne cel mai popular politician din Rusia. Dar scăderea însemnată a sprijinului pentru partidul de guvernământ reprezintă un semnal de frustrare a electoratului legat de sistemul politic, în care mulţi ruşi simt că nu au nici o influenţă.

Sute de protestatari au fost reţinuţi de către autorităţile după alegerile pentru Duma de Stat de duminică. Noi mitinguri sunt planificate de către activişti din opoziţie pentru weekend.Rusia Unită, partidul de guvernământ, a câştigat confortabil alegerile, cu puţin sub cincizeci la sută din voturi, dar a scăzut în preferinţele electoratului cu cincisprezece la sută. Criticii au spus că, în realitate, ar fi avut cam 40% din voturi dacă nu se fraudau alegerile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25

TAGURI: Vladimir Putin, SUA, acuzaţii, proteste, manipulareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image