2018-12-14 00:34


Defrișările vor fi discutate de CSAT. Reexaminarea Codului Silvic va fi dezbătută miercuri în Camera Deputaților

 |  21:01
Defrișările vor fi discutate de CSAT. Reexaminarea Codului Silvic va fi dezbătută miercuri în Camera Deputaților
Răzvan Mateo Mateescu

Reexaminarea cerută de președintele Klaus Iohannis pentru Codul Silvic va fi dezbătută miercuri în ședința Camerei Deputaților. Președintele Iohannis a declarat la rândul său că e hotărât „să se discute acest lucru în CSAT”. „Aşteptăm materialele de la toate instituţiile abilitate pentru a avea o imagine clară asupra amplorii şi pagubelor produse de defrişările ilegale. (…) Tăierile ilegale de păduri reprezintă un atac la siguranţa naţională”.

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că Executivul vrea să adopte o ordonanță de urgență prin care să fie interzis temporar exportul de lemn neprelucrat, dar mai degrabă va fi un proiect de lege care să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgență. Dacă va fi aleasă ultima variantă, „atunci trebuie să luăm măsuri ca într-o săptămână să treacă de Senat și într-o săptămână de Cameră, ocazie cu care chiar dacă se va opune PNL, noi să ne mobilizăm și să avem o legislație care să interzică exportul de lemn neprelucrat“, a declarat Ponta la Senat.

Băsescu: opriți defrișările, nu comerțul

În opinia fostului președinte Traian Băsescu, soluția pentru protejarea pădurilor este „clauza de salvgardare prevăzută la art. 191 din Tratatul de la Lisabona, la capitolul mediu”. „Impresia mea este că nici unul dintre protagoniştii disputei legată de Codul Silvic nu vrea să atingă fondul cauzei, care este încetarea defrişării sălbatice a pădurilor”, a scris Băsescu. „Copacul aflat în picioare este pădure şi este protejat de Uniunea Europeană. Copacul tăiat din pădure este marfă şi comerţul nu poate fi îngrădit. România trebuie să îngrădească defrişările şi nu comerţul. Dar şi Iohannis, şi Ponta trebuie să vrea acest lucru. Pricepeţi, domnilor, Iohannis şi Ponta că nu ne puteţi prosti pe toţi cu o dispută falsă legată de împărţirea prăzii între români şi străini, când, de fapt, problema este să nu se mai defrişeze sălbatic pădurea indiferent de cine o face ?”, îi întreabă Băsescu.

Gorghiu: Ponta e ca frunza-n vânt

Duminică, Ponta a nominalizat-o pe Lucia Varga drept ministrul liberal care ar fi susținut în Parlament interesele companiei austriece Schweighofer privind Codul Silvic. În replică, Alina Gorghiu, copreședinte PNL, a declarat, luni, că premierul „este ca frunza-n vânt”, deoarece a uitat cum o lăuda pe Varga atunci când era ministru în cabinetul său. Gorghiu a susținut că dacă era în locul colegei sale, l-ar fi dat în judecată pe premier.

Despre acuzațiile lui Ponta la adresa Schweighofer Holzindustrie, Gorghiu a declarat: „Acum doi ani spunea că este foarte bună investiţia austriecilor şi o susţine, azi spune că oamenii ăia sunt răi şi nenorociţi şi poimâine o să spună că Lucia Varga este un ministru foarte potrivit”.

„Dacă domnul Ponta, acum, vrea să insiste în a păstra acea hoţie în domeniul silvic, cu colegii săi parlamentari, cu membri ai PSD implicaţi în dosare care ţin de această problemă şi de această problematică. Eu cred că domnia sa, mai devreme sau mai târziu va trebui să dea socoteală”.

Și fostul ministru Lucia Varga a declarat că PNL ar putea vota proiectul Codului Silvic dacă din text va fi eliminat articolul 20, altfel, votul liberalilor va fi împotriva proiectului PSD. În opinia sa, articolul 20 trebuie eliminat din proiectul PSD deoarece „aprobarea unei legi care cuprinde un articol care permite tăierea pădurilor fără document tehnic, fără amenajament silvic”, este un „atentat la siguranța cetățenilor și a comunităților”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-18

TAGURI: defrisari, csat, cod, silvic, camera deputatilor, presedinte, klaus, iohannis
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PLANTAREA OBLIGATORIE
18 Mai 2015

Plantarea zonelor taiate , cind se va face ? Nimeni nu spune si obliga replantarea obligatorie ? Si lemnele le tine in pastrare si pe urma explozie de export . Seful vamesilor este mafiotul de BLAGA .
Random imageUltimele stiri


loading...