2017-01-24 11:10


Demisia lui Emil Boc văzută de consultanţii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul României

 |  20:24
Demisia lui Emil Boc văzută de consultanţii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul României

Ziarul „Puterea“ a chestionat mai mulţi consultanţi şianalişti politici şi le-a pus următoarea întrebare: „Dacă aţi fi consultantullui Emil Boc, l-aţi sfătui să-şi dea demisia după moţiunea de cenzură?”. VasileDâncu, Alfred Bulai, Dan Andronic, Bogdan Teodorescu şi Adriana Săftoiu aurăspuns pentru „Puterea”. Iar opiniile lor au fost împărţite. Unii au spus căda, lui Boc i-ar fi utilă din punct de vedere politic o demisie, alţii, înschimb, au răspuns că nu – o demisie nu i-ar folosi la nimic lui Emil Boc.Reamintim că premierul cochetează de ceva vreme cu ideea demisiei în scopulrecâştigării de către PDL a electoratului pierdut în urma măsurilorguvernamentale dure. În lumea politică se vorbeşte chiar că Emil Boc ar puteapărăsi şefia Guvernului la scurt timp după moţiunea de cenzură dezbătută ieri.

Alfred Bulai,Bogdan Teodorescu şi Adriana Săftoiu sunt cei care afirmă că demisia nu i-ar fibenefică lui Emil Boc din punct de vedere politic. Vasile Dâncu şi Dan Andronicspun, în schimb, că dacă premierul ar demisiona ar face o mutare politică bună.

Dâncu: „Prezenţa lui Boc la Guvern încurcă PDL“

Sociologul VasileDâncu este de părere că orice zi în plus a lui Emil Boc în fruntea Guvernuluiaduce deservicii partidului său. „Prezenţa lui Emil Boc la Guvern îi încurcăfoarte tare pe cei din PDL, după cum vedeţi, partidul se chinuieşte de cevavreme să îşi ţină un congres pe care îl tot amână. Probabil că l-aş sfătui peEmil Boc să-şi dea demisia şi să-i lase pe ceilalţi să-şi deruleze programelelor. Oricum, până la urmă cred că asta se va întâmpla (demisia lui Emil Boc dinfruntea Guvernului, n.r.)”, a mai precizat Vasile Dâncu.

Andronic: „Demisia l-ar ajuta să-şi spele imaginea“

Dan Andronic,consultant politic, spune că o demisie l-ar ajuta pe premier să-şi speleimaginea mult prea şifonată. „Când vorbim despre demisia unui prim-ministru,trebuie să ne gândim mai puţin la imagine şi mai mult în termeni de consecinţeale actului. Dacă Emil Boc şi-ar da demisia, s-ar produce un efect de relaxareîn rândul populaţiei, întrucât el este cel care a luat măsurile economice dure.Pe termen scurt, această relaxare nu va avea efect, pentru că oamenii au nevoiede timp, însă, pe termen mai lung, Emil Boc îşi va spăla imaginea. Mai alesdupă ce va începe revenirea creşterii economice în urma măsurilor dure luate”,afirmă Andronic.

Bulai: „Trebuie să îşi pună cenuşă în cap“

Alfred Bulai,profesor la Scoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) nul-ar sfătui pe Emil Boc să demisioneze acum. El spune că singura soluţie pecare o are ca politician premierul este să înceapă să îşi recunoască dingreşeli. „Boc, în acest moment, trebuie să îşi pună cenuşă în cap. Adică săînceapă să le şi mai dea dreptate din când în când celor care-l critică.Desigur, într-un mod abil, nu culpabilizându-se continuu. Pentru că sunt mulţioameni care înţeleg că ia măsurile economice dure din necesitate. Dar când îlvăd venind şi spunând de cinci ori pe an că am ieşit din criză, oamenii gândescla modul «hai, măi, dă-o-ncolo, după ce că iei măsuri dure, pe deasupra mai şivii şi ne minţi în faţă?!»”, a declarat Alfred Bulai pentru „Puterea”.

Analistul afirmăcă l-ar fi sfătuit pe Boc să plecede la Palatul Victoria imediat după ce a început să ia măsurile de austeritate.„Eu, în general, sfătuiesc politicienii că instituţia demisiei este foarteutilă dacă vor să mai facă politică. Numai că, în cazul lui Emil Boc lucrurilesunt un pic mai complicate. Demisia în cazul său e foarte tardivă. Ar fi fostutilă dacă s-ar fi produs imediat după ce a luat măsurile impopulare şi cândcapitalul său politic era abia la începutul scăderii. Dacă Emil Boc ardemisiona acum, nu ar mai fi un lucru bun pentru el. Gestul său ar fi perceputca o victorie a celor care au vrut să plece de la Guvern”, a mai precizat Bulaipentru „Puterea”.

Săftoiu: „Trebuia să fi demisionat în toamnă“

Adriana Săftoiu,fost consilier al lui Traian Băsescu, momentan deputat PNL, a reintrat larugăminţile noastre în rolul de consultant politic. Ea afirmă că demisia luiEmil Boc acum ar fi un gest luat prea târziu pentru a-l mai ajuta să redevinăcredibil. „Atât cât îl cunosc eu pe Emil Boc - şi nu cred că s-a schimbat întretimp - îmi vine greu a crede că nu cunoaşte regula de aur: atunci când ieimăsuri guvernamentale atât de dure, trebuie să oferi şi elemente de relaxarepopulaţiei. Această relaxare ar fi putut veni dacă Emil Boc şi-ar fi datdemisia mai din timp. Toamna trecută, să zicem. Iar eu cred că el şi-ar fi datdemisia dacă ar fi fost lăsat să judece după capul său, dacă şi-ar fi construitsingur propria strategie. Cred că întrebarea legată de demisia lui Emil Boc înscopul îmbunătăţirii imaginii sale nu este corectă. Pentru că, în acest moment,domnul Boc nu mai poate face nimic pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Dacă EmilBoc vine şi spune „afară plouă”, iar afară, într-adevăr plouă, oamenii nu îlvor crede. Atât de mare este gradul de respingere a sa de către populaţie. Iardomnul Boc cred că ştie acest lucru. De aceea, cred eu, singurul calcul pe careşi-l mai face este unul politic ce ţine de lupta pentru şefia PDL. Iar şansemai mari pentru a mai câştiga încă un mandat de preşedinte al partidului le aredacă rămâne premier”, a declarat Adriana Săftoiu pentru „Puterea”.

Bogdan Teodorescu: „OK, pleci, dar apoi ce faci?“

BogdanTeodorescu, profesor la SNSPA, afirmă că nici el nu l-ar sfătui pe Emil Boc sădemisioneze acum din funcţia de premier. Argumentele lui Teodorescu: doar dinpostura de prim-ministru poate câştiga competiţia cu Vasile Blaga „Dincolo deipoteza consultantului, este foarte riscant dacă Emil Boc ar pleca acum dinfuncţia de prim-ministru. Eu nu i-aş spune «mai stai un pic», ci i-aş spunealtceva: «OK, pleci, dar apoi ce faci?». Pentru că, dacă îşi dă demisia dinfuncţia de premier, Emil Boc rămâne fără nimic, poate rămâne şi fără funcţia depreşedinte PDL. Pentru că, în acest moment, Boc are un avantaj în faţa luiBlaga în bătălia pentru partid: el dirijează resursele, pe când Blaga estetotal în afara resurselor. Deci, ar putea să le şoptească şefilor de filiale «măi, băieţi, tot la mine ajungeţi!». Deci, ar fi riscant pentru Emil Boc dacă şi-ar da demisadupă moţiune. Şi ar fi riscant chiar şi pentru PDL, pentru că s-ar putea să lefie greu să mai poată forma un nou guvern, întrucât acest guvern va trebuivotat în Parlament şi s-ar putea să nu mai reuşească să coaguleze omajoritate”, a declarat Bogdan Teodorescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-20

Mai multe imagini:
Demisia lui Emil Boc văzută de consultanţii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul României
zoom
Demisia lui Emil Boc văzută de consultanţii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul României
zoom
Demisia lui Emil Boc văzută de consultanţii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul României
zoom

Demisia lui Emil Boc văzută de consultanţii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul României
zoom
Demisia lui Emil Boc văzută de consultanţii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul României
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image