2019-02-21 02:20


Deputaţii PDL au împiedicat extinderea cercetării penale în cazul Ridzi

 |  20:19
Deputaţii PDL au împiedicat extinderea cercetării penale în cazul Ridzi

DeputaţiiPDL au reuşit să o ţină la adăpost de DNA pe colega lor Monica Iacob-Ridziîmpiedicând aprobarea în plenul Camerei a cererii de extindere a cercetăriipenale şi a percheziţiei informatice. Pentru a fi scutiţi să dea explicaţiiasupra modului cum au votat, unii dintre democrat-liberali au preferat sălipsească de la şedinţă dând astfel un flit scurt premierului şi preşedinteluiBăsescu care au cerut hotărât ca în cazul Ridzi justiţia să fie lăsată să-şifacă treaba.

MihailBoldea, Alin Popoviciu, Marin Bobeş, Octavian Bot, Cătălin Croitoru, CristinaDobre, Florin Geantă, Mircea Giurgiu, Toader Paleologu, Adrian Popescu, CezarPreda, Marius Rogin, Mihai Surpăţeanu au fost deputaţii democrat-liberali careau lipsit de la şedinţa de plen în care s-a votat cererea DNA de extindere acercetării penale în cazul Ridzi. Unii dintre cei care au fost absenţi au spuscă au avut motive idependente de caz. De exemplu, Mircia Giurgiu a declaratpentru “Puterea” că a stat până la ora 20.00 la şedinţă, dar pentru că îşiprogramase de mai multe zile o întâlnire cu sindicatele a fost nevoit să plecechiar când s-a dat votul. “Nu am lipsit, pentru că aş fi avut ceva împotrivacercetării doamnei Ridzi, nu asta este problema mea acum. Dacă rămâneam votampentru ca legea să-şi urmeze cursul. Doamne fereşte, să nu fie nimeni în loculei, dar asta e convingerea mea”, a spus Giurgiu. El a adăugat că are o altăfrământare acum şi anume cum va vota la moţiunea de cenzură a Opoziţiei pe legeasalarizării bugetarilor pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. “Am problemecu sindicatele, trebuie să discut cu ele şi apoi să decid cum voi vota lamoţiune. În mod clar voi vota cu bilele la vedere, indiferent dacă voi vota prosau contra, pentru a fi credibil în faţa PDL şi a sindicatelor. Nu vreau săspun nimic deocamdată, nu am luat încă hotărârea să susţin moţiunea, suntîntr-o situaţie delicată, eu sunt cu Boc din Cluj şi va trebui să mă gândescbine ce fac. Sindicaliştii sunt foarte nemulţumiţi de această lege cu toatepromisiunile de mărire a salariilor pentru anul viitor”, a completat deputatulPDL. Un alt absent, Alin Popoviciu, a precizat pentru “Puterea” că a fost la oemisiune de televiziune şi nu a ajuns la timp la Parlament. “Emisiunea s-aîntins foarte mult. Am fugit, dar am ajuns prea târziu în Parlament”, a maispus deputatul. Nu l-a certat nimeni că în loc să fie la Cameră era la televiziuneşi nici nu s-a discutat la grup despre modul nedisciplinat în care s-aucomportat deputaţii PDL la acest vot încălcând decizia Biroului Permanent alpartidului. Popoviciu a mai menţionat însă că cererea de la DNA în ce opriveşte pe Monica Iacob-Ridzi va fi retrimisă Parlamentului, iar până la urmăva fi aprobată şi de plenul Camerei Deputaţilor. “În cazul lui Adrian Năstaseştiu că cererea a venit de vreo trei ori la Parlament, aşa va fi şi în acestcaz”, a mai spus deputatul PDL.

N-aureacţionat la ameninţări

Dincâte se vede, deputaţii PDL nu mai ştiu nici de frica şefilor de la partid şinici de frica şefului de la Palatul Cotroceni. Săptămâna trecută, Băsescu a datprimul semnal că PDL ar trebui să lase din braţe pe fostul ministru al tineretuluirecunoscând chiar că şi fără votul lor calculatorul folosit de Ridzi laminister “a fost de mult investigat”, dar acum mai e nevoie de documente legalela dosar. Preşedintele PDL, Emil Boc, s-a executat şi el imediat sarciniivenite de la Cotroceni şi luni, în Biroul Permanent Naţional al PDL, s-aadoptat o hotărâre conform căreia parlamentarii democrat-liberali vor votapentru extinderea cercetării şi pentru aprobarea percheziţiei informatice.Premierul Emil Boc a avut marţi după-amiază, înainte de vot, o întâlnire cudeputaţii PDL unde le-a cerut să respecte hotărârea BPN. Unii dintre aleşi însăs-au revoltat şi s-au declarat împotriva deciziei conducerii partiduluianunţând că ei nu vor participa la vot. Cu doar patru ore înainte de vot,Traian Băsescu făcea un nou apel către parlamentarii PDL, dar şi către ceiaparţinând arcului Puterii, ca votul pentru cazul Ridzi să fie “în favoareajustiţiei”. Apelul a rămas în aer.

Macoveio vrea pe Ridzi exclusă din partid

Nutoţi membrii PDL au fost mulţumiţi de rezultatul votului. EuroparlamentarulMonica Macovei a propus ca Monica Iacob-Ridzi să fie exclusă din PDL, iarparlamentarii care şi-au apărat “propriii inculpaţi” să fie sancţionaţi. VicepreşedintelePDL, Raluca Turcan, a spus şi ea că votul din Camera Deputaţilor face necesarăo discuţie în partid privind imaginea publică a PDL în condiţiile în care Opoziţiaşi mass-media speculează subiectul în defavoarea pedeliştilor. Ea este depărere că imaginea partidului esteafectată derezultatul votului. “Votul din Parlament a generat un joc cusuma nulă pentru PDL, după eforturi enorme la guvernare şi după multe poziţiicorecte din Parlament privind susţinerea justiţiei. Astfel, ce-a luat PDL pemere, după un an de reforme care au stabilizat economic România, a dat dinpăcate, pe pere, printr-un vot din care se vede că Parlamentul este scutîmpotriva justiţei”, ascris Turcan într-o postare pe blogul său. CameraDeputaţilor a respins, marţi, cu 109 voturi pentru şi 110 împotrivă cerereaParchetului de încuviinţare a percheziţiei informatice, şi cu 99 voturifavorabile şi 109 împotrivă, extinderea urmăririi penale în cazul fostuluiministru al tineretului şi sportului, Monica Iacob-Ridzi. Pentru ca să fieîncunviinţată extinderea cercetării penale era nevoie de 167 de voturi pentru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...