2017-01-21 12:46

POLITICA


Deputatul PDL Sorin Buta a primit verdict de turnător

 |  19:55
Deputatul PDL Sorin Buta a primit verdict de turnător

SorinButa, deputat PDL de Argeş, este oficial colaborator al Securităţii. ÎnaltaCurte de Casaţie şi justiţie i-a respins săptămâna trecută recursul prin careataca decizia Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care-l dovedise colaborator,în martie anul trecut. Soarta lui Buta ar putea fi împărtăşită şi de alţi doiparlamentari: senatorul PC Dan Voiculescu şi deputatul PSD Florin Pâslaru.Amândoi au pe rol câte un recurs la Înalta Curte privind verdicte decolaborator.

Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie a respins pe 20 ianuarie recursul deputatului PDL de ArgeşSorin Buta faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti. Curtea se pronunţase înmartie 2010, soluţionând că Buta a colaborat cuSecuritatea. Cum ÎCCJ este ultima instanţă (exceptând curţileinternaţionale) la care Buta se putea adresa, pedelistul primeşte astfelverdict de colaborator al regimului opresiv ceauşist.

Buta, alias Horia

Cazul lui Buta aajuns în justiţie în urma solicitării Consiliului Naţional pentru StudiereaArhivelor Securităţii. Conform CNSAS, Sorin Buta ar fi furnizat Securităţiiinformaţii legate de studenţii străini cazaţi în complexul studenţesc „Tei”,fiind recompensat financiar pentru acţiunile sale. CNSAS arată că Buta ar fifost recrutat în calitate de colaborator de către Securitatea MunicipiuluiBucureşti, la data de 22 ianuarie 1981, semnând angajamentul pe 22 ianuarie1983, sub numele conspirativ „Horia”. Buta ar fi fost recrutat pentru„cunoaşterea şi prevenirea unor fapte negative de natură să periclitezesecuritatea statului din partea studenţilor străini cazaţi în complexulstudenţesc Tei” şi pentru „realizarea supravegherii informative în rândulstudenţilor români şi străini din cadrul Facultăţii de construcţii civile”.CNSAS mai arată că, potrivit unei chitanţe din 9 decembrie 1983, informatorul„Horia” a semnat pentru primirea sumei de 500 de lei pentru „aport informativ”.În urma unei alte chitanţe semnate „Horia”, din 24 mai 1984, reiese că acesta aprimit suma de 800 de lei pentru „sprijinul acordat”.

MonaMuscă, Felix şi Pâslaru

Înainte de verdictulîn cazul lui Sorin Buda, singurul parlamentar care fusese dovedit în justiţiecă semnase un angajament cu fostul regim opresiv ceauşist era Mona Muscă. Imediatdupă decizia de colaborare, Mona Muscă şi-a depus demisia atât din Parlament,cât şi din PLD, partidul din care făcea parte la acea dată. Alţi parlamentaricare încearcă să îşi dovedească în justiţie necolaborarea cu Securitatea suntîn acest moment senatorul PC Dan Voiculescu şi deputatul PSD Florin Pâslaru.Amândoi au pe rol câte un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privindverdicte de colaborator.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
26 Ian 2011

Adevarat securist e Voiculescu. Doar el are tupeul, in ciuda probelor, sa spuna ca nu-i vinovat, ca Felix e un pseudonim asa, doar in joaca, iar turnatoriile lui sunt eseuri literare

Adauga un comentariu

Random image