2017-01-23 02:32


Deşi este laureal al Premiului Nobel, liderul opoziţiei nu este dorit de occidentali

 |  19:57
Deşi este laureal al Premiului Nobel, liderul opoziţiei nu este dorit de occidentali

O nouă zi tensionată în Cairo, după discursulpreşedintelui Hosni Mubarak, în care aanunţat că rămâne la putere, dar nu va mai candida la alegerile prezidenţialeprevăzute pentru septembrie. Acest anunţ nu i-a convis însă pe protestatari săîşi întrerupă mişcarea. Situaţia s-a complicat odată cu apariţia susţinătorilorlui Mubarak. Confruntări au izbucnit între susţinători ai preşedinteluiegiptean şi manifestanţi care cer plecarea lui, în Piaţa Tahrir din Cairo,centrul revoltei populare de nouă zile împotriva regimului său. Potrivitagenţiilor, susţinătorii lui Mubarak au atacat, pe cai şi camile, manifestanţiiopoziţiei. Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii opoziţiei din Egipt, adeclarat că se teme ca luptele dintre cele două tabere să nu se transforme"într-o baie de sânge". ElBaradei i-a numit pe susţinătoriipreşedintelui "o bandă de tâlhari".​

Cine nu-l vrea pe Mubarak

Imediatdupă discursul lui Mubarak,principalul lider al Opoziţiei a declarat că “cine i-a dat acest sfat, i l-adat total greşit. El trebuie să plece”. Departe de a-l considerape Mohamed ElBaradei drept un lider providenţial pentru Egipt, puterileoccidentale se arată sceptice faţă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace,considerat prea detaşat de realităţile ţării sale, apreciză unii experţi,citaţi de AFP. Mohamed ElBaradei este "un personaj respectat, dar şi un omfoarte singur, care nu are partid", subliniază Denis Bauchard, fostdiplomat specializat în Orientul Mijlociu, în cadrul Institutului Francezpentru Relaţii Internaţionale (IFRI). "Ceea ce îi lipseşte este osusţinere populară, atât din partea armatei, cât şi din partea burghezieiregimului", subliniază un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului.

Celcare se doreşte cea mai importantă figură a revoltei contra preşedintelui HosniMubarak nu trăieşte în Egipt, pe care l-a părăsit în urmă cu aproximativ 30 deani, ci îşi petrece majoritatea timpului la Viena. Capitala austriacăgăzduieşte sediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pecare el a condus-o timp de 12 ani, până în noiembrie 2009. Activitatea sa încadrul agenţiei i-a adus Premiul Nobel pentru Pace, în 2005. "Eu îl văd peElBaradei ca pe cineva credibil, dar problema este de a afla dacă va fi înmăsură să schimbe lucrurile sau dacă va fi doar o marionetă", afirmăThomas Hasel, un specialist în Africa de Nord, în cadrul Universităţii Liberedin Berlin. Pentru moment, Mohamed ElBaradei s-a impus ca purtător de cuvânt alunei opoziţii foarte fragmentate, fiind însărcinat de aceasta să negocieze cuGuvernul, dar nu ca lider al său, subliniază unii experţi. El s-a apropiat deFraţii Musulmani, cea mai importantă forţă a opoziţiei, interzisă, dar careeste, în fapt, tolerată.

Importanteste ca ElBaradei să fie "acceptabil pentru Statele Unite", sublinizăo specialistă în Orientul Mijlociu din cadrul Exclusive Analysis, la Londra,Zaineb al-Assam. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. La Washington, el reprezintădoar "una dintre diferitele voci de ascultat", a declarat, la 31ianuarie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley."Avem contacte importante în Egipt. Între ele se află şi persoane dincadrul Guvernului, numeroşi actori nonguvernamentali şi membri aiopoziţiei", a conchis el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image