2018-12-14 19:09


Dezbinarea vine de la Moscova

 |  21:00
Dezbinarea vine de la Moscova

Principalul scop al Rusiei în Europa este să menţină divizarea între principalele puteri ale continentului, în vreme ce Moscova obţine tot ceea ce îşi doreşte din punct de vedere financiar şi tehnologic. Aceasta este concluzia unei analize Stratfor asupra strategiei pe care o va pune în aplicare Vladimir Putin în cursul noului său mandat.

Stratfor apreciază că „au trecut zilele în care Putin putea cere ajutorul unui prieten din Europa în ceea ce priveşte NATO sau pentru diverse deficienţe tehnologice. Rusia trebuie să îşi alcătuiască o nouă strategie pentru a putea să relaţioneze cu o Europă extrem de diferită şi să adere la imperativele ei profunde mai degrabă, în loc să se bazeze pe relaţiile politice şi personale.”

O Europă diferită

Revenirea la putere îl pune pe Vladimir Putin în faţa unei Europe diferite faţă de cea pe care o ştia în vremea ultimului său mandat de preşedinte, este vorba de o Europă în care prietenii personali ai preşedintelui rus nu mai deţin puterea, afirmă Stratfor. Este vorba, în primul rând, de dispariţia de pe scena politică italiană a lui Silvio Berlusconi, înlocuit de tehnocratul Mario Monti, care „nu deţine mandatul politic şi nici voinţa de a se implica în alinieri geopolitice cum ar fi o eventuală relaţie strânsă cu Rusia”. Nici în Franţa Putin nu pare să aibă prieteni printre miniştrii noului preşedinte François Hollande.

Astfel, dintre toţi conducătorii europeni ai unor state mari mai rămâne doar „Merkel, cu care Putin are cele mai slabe relaţii. Mai mult, Merkel este îngrijorată de ţinerea la un loc a Europei, ceea ce îi lasă puţin timp sau interes faţă de planurile Rusiei pentru Europa”, consideră Stratfor.

Ukazul ţarului

Imediat după învestirea sa în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a cerut diplomaţiei de la Moscova să facă presiuni asupra Washingtonului pentru a obţine garanţii că scutul american antirachetă din Europa nu va fi îndreptat asupra facilităţilor nucleare ale Rusiei. „În relaţia cu SUA, să se pornească de la premisa că negocierile vizând reducerea armelor strategice ofensive sunt posibile în contextul în care se ţine cont de toţi factorii, fără excepţie, care influenţează stabilitatea strategică globală”, a dispus Vladimir Putin. „Să se susţină consecvent abordările ruse referitoare la crearea sistemului global antirachetă al SUA, să se obţină prezentarea de garanţii ferme că acesta nu este îndreptat împotriva forţelor de descurajare nucleară ale Rusiei”, se mai arată în document.

Pe de altă parte, Putin a întins o mână către Uniunea Europeană, cerând Ministerului rus de Externe să obţină încheierea unui acord cu UE referitor la anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată reciproce ale cetăţenilor. Putin ar mai vrea şi încheierea unui parteneriat energetic cu Uniunea Europeană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-07-11

TAGURI: dezbinare, moscova
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...