2019-05-25 20:33


Dezvăluiri WikiLeaks. Numele “Oleg Voronin” apare într-un mesaj diplomatic american despre riscul instabilităţii în Rusia

 |  18:57
Dezvăluiri WikiLeaks. Numele “Oleg Voronin” apare într-un mesaj diplomatic american despre riscul instabilităţii în Rusia

Numele"Oleg Voronin", similar cu cel al fiului fostului preşedintemoldovean Vladimir Voronin, figurează într-o notă diplomatică americană din2009, care evaluează riscul izbucnirii unor tensiuni sociale în Rusia, potrivitsite-ului WikiLeaks.

Mesajul,clasificat drept "secret", a fost trimis pe 27 februarie 2009 demisiunea diplomatică reprezentând interesele americane în Havana (Cuba), fiindsemnat de John Beyrle, actualul ambasador american la Moscova. Destinatariitelegramei diplomatice sunt Departamentul de Stat, Agenţia Centrală deInformaţii (CIA), Agenţia americană de Informaţii Militare (DIA) şi BiroulFederal american de Investigaţii (FBI).

Potrivitmesajului dezvăluit de WikiLeaks, "riscul unor tensiuni provocate de crizaeconomică este scăzut în Rusia şi foarte probabil va rămâne la acest nivel, celpuţin pe durata verii" anului 2009.

"Sondajelede opinie relevă o creştere a gradului de nemulţumire faţă de direcţia generalăspre care se îndreaptă Rusia, dar nu există indicii că starea de percepţienegativă ar conduce la creşterea tendinţelor de protest sau de exprimare anemulţumirii în mod activ. Sociologii de la Moscova vorbesc despre încredereaprofundă în Vladimir Putin, în succesele Guvernului de limitare adisponibilizărilor, precum şi de mentalitatea perseverentă - atunci când facpredicţii privind stabilitatea politică în următoarele luni", precizeazămesajul diplomatic.

Însubcapitolul intitulat "Este Rusia revoluţionară?" sunt prezentate înprimul rând opiniile unor sociologi care îşi exprimă scepticismul în legăturăcu riscul unor tensiuni sociale pe termen scurt sau mediu. În aceeaşi secţiune,sunt citate "contacte" ale diplomaţilor americani care evocau risculunor tensiuni sociale în toamna anului 2009. "Unele dintre contactelenoastre sunt mai puţin optimiste, considerând că există potenţialul creşteriitensiunilor sociale în toamnă. Valeri Solovei, de la Fundaţia Gorbaciov, îşiexprimă preocuparea în legătură cu clasa de mijloc, despre care crede că arreprezenta 25 la sută din populaţie. Clasa inferioară, săracă (estimată careprezentând 70 la sută din populaţie), nu are nimic de pierdut şi vasupravieţui dificultăţilor economice cu cartofi şi băutura de zi cu zi. OlegVoronin este de acord, apreciind că mulţi ruşi îşi vor petrece vara în caselede vacanţă, fiind doar proteste sporadice ale funcţionarilor (poate la Moscova)şi demonstraţii ale muncitorilor, cum au fost blocadele feroviare organizate demineri în Siberia. Însă toamna următoare, când Guvernul rus va rămâne fărăbani, tensiunile economice vor creşte, la fel ca şi exprimareanemulţumirilor", se arată în mesajul diplomatic american.

Numele"Oleg Voronin" ar putea fi cel al omului de afaceri şi fiuluifostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin. În iulie 2010, presa relatasecă Oleg Voronin, unul dintre cei mai bogaţi oameni politici din R. Moldova,primise oferta de a fi consilier economic al lui Iuri Lujkov, primarul de laacea vreme al Moscovei, înlocuit ulterior.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG