2017-01-17 04:47

POLITICA


Dezvăluiri WikiLeaks. Ţările au început cursa pentru exploatarea resurselor din Arctica

 |  19:21
Dezvăluiri WikiLeaks. Ţările au început cursa pentru exploatarea resurselor din Arctica

Scăderea dramatică a cantităţii degheaţă din Arctica face rezervele de resurse maiaccesibile. Potrivit unortelegrame WikiLeaks,naţiunile au intrat în cursa pentru a pune mâna pe resursele din zona polară –rubine, petrol, gaze, arată BBC. Notele diplomatice sugerează că ţări precumStatele Unite şi Rusia au început bătălia pentru revendicare.

US Geological Surveyestimează că rezervele de petrol în largul coastelor Groenlandei sunt la fel demari ca şi cele din Marea Nordului. Telegramele postate pe site-ul WikiLeaks arată că miniştriide externe din cele opt state membre ale Consiliului Arctic - Rusia, StateleUnite ale Americii, Canada, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia şi Islanda - s-auîntâlnit în Nuuk, Groenlanda, să semnezeun tratat internaţional privind cercetarea şi salvarea zonei arctice şi sădiscute provocările viitoare din regiune.

Ministrul danez deexterne, Per Stig Moeller, a glumit cu americanii spunând că "dacă aceştia se retrag, restul ţărilorvor avea mai mult pentru ele din resursele din Oceanul Arctic". Groenlanda este un teritoriu autonom danez dependent,cu autoguvernare limitată, iar notele arată că diplomaţii americani cred că Groenlanda"este pe o cale clară spre independenţă" şi văd acest lucru ca pe"o oportunitate unică" pentru companiile petroliere şi de gazeamericane pentru a obţine un punct de sprijin.Ambasadorul SUA în Danemarca, James P. Cain, a spus că aprezentat guvernului din Groenlanda finanţatori din New York, pentru a le asigura investiţiile necesare pentru oastfel de exploatare.Lupta pentru Arctica s-a accelerat în 2007, cândexploratorul polar Artur Chilingarov a utilizat un submarin pentru a punesteagul rusesc. Notele SUA dezvăluie că un înalt oficial rus a spusamericanilor că aceasta a fost o mişcare deliberată a Kremlinului şi căChilingarov "a urmat ordinele de la partidul de guvernământ RusiaUnită". De asemenea, ambasadorulrus la NATO Dmitri Rogozin a spus că „în secolul 21 se va vedea o luptă pentruresurse şi Rusia nu ar trebui să fie învinsă în această luptă". Telegramele diplomatice expun, de asemenea, preocupărileStatelor Unite cu privire la pretenţiile teritoriale ale Canadei pentru o partedin teritoriul de la nord-vest şi la "resurse de pe fundul mării, care seextind până la marginea platoului continental".WikiLeaks arată că, în 2008, Ambasada SUA din Ottawa acerut Washingtonului să impună o nouă directivă prezidenţială prin care"Statele Unite să se afirme ca o prezenţă mai activă şi mai influentăpentru protejarea intereselor sale în Arctica".Compania britanicăpetrolieră Cairn Energy conduce mişcarea pentru petrolul arctic. "În loc săvadă topirea calotei glaciare ca un stimulent pentru o acţiune privindschimbările climatice, companiile petroliere precum Cairn se grăbesc să extragăcombustibili fosili, fapt care a cauzat topirea în primul rând” spunemilitantul Greenpeace, Ben Ayliffe.

Unii experţi cred căceea ce se întâmplă în zona arctică este ca lupta pentru Africa în secolul 19,când naţiunile europene au concurat pentru a-şi asigura resurse. Cu toateacestea, nu este doar o cursă pentru petrol şi gaze. Rusia speră că ruta pe MareaNordului se va deschide şi va permite transportul maritim din nordul Europei spreExtremul Orient, o cale mai rapidă de transport decât prin Canalul Suez..


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-05

Mai multe imagini:
Dezvăluiri WikiLeaks. Ţările au început cursa pentru exploatarea resurselor din Arctica
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image