2019-01-22 21:46


Dezvăluirile WikiLeaks. Lista facilităţilor vitale pentru SUA

 |  18:15
Dezvăluirile WikiLeaks. Lista facilităţilor vitale pentru SUA

O listă lungă de facilităţi-cheie din întreaga lume, descrise de SUA cafiind vitale pentru securitatea naţională, a fost publicată de către WikiLeaks.

Considerată ca una dintre cele mai controversatetelegrame publicate până în prezent, lista include numeroaseţări, cu cabluri submarine de telecomunicaţii, porturi, baraje, oleoducte,gazoducte, mine şi întreprinderi care fabrică în special produse farmaceuticeimportante pentru sănătatea publică. Înfebruarie 2009, Departamentul american de Stat le-a cerut tuturor misiunilorSUA din străinătate să întocmească liste cu infrastructuri şi întreprinderi dinlume a căror pierdere ar afecta în mod semnificativ sănătatea publică,securitatea economică şi/sau securitatea naţională a Statelor Unite. Deremarcat este că nu s-a cerut diplomaţilor americani să consulte guvernelelocale pentru a întocmi lista, ceea ce va declanşa un posibil scandal înspatele culiselor. Gama geografică adocumentului privind instalaţiile este extraordinară. În cazul în care SUAconsideră că poartă un "razboi global împotriva terorii", atunciacest lucru reprezintă un conglomerat global cu instalaţii şi facilităţi-cheie -multe dintre ele medicale sau industriale - care sunt văzute ca fiind deimportanţă vitală pentru Washington.

Postulbritanic BBC se întreabă ce speră să obţină WikiLeaks prin publicareadocumentului şi dacă este vorba, într-adevăr, de o listă cu potenţiale ţintecare ar putea fi folosită de terorişti. Lista nu cuprinde, în multe cazuri,adresele exacte aleobiectivelor şi nu sunt detaliate măsurile desecuritate luate de acestea. Însă este posibil ca raportul să determinepotenţiali atacatori să analizeze mai multe ţinte, în special în condiţiile încare autorităţile americane le descriu drept importante.

Pelângă infrastructurile strategice, lista menţionează şi canalul Panama, o minăde cobalt din Congo, alte mine din Africa de Sud sau America Latină, precum şiîntreprinderi farmaceutice care produc vaccinuri în Danemarca, Italia, Germaniasau Australia.

În China, lista vizează zone de sosire a cablurilorsubmarine, instalaţii hidroelectrice,mine. Referitorla Franţa, lista citează grupurile farmaceutice Sanofi-Aventis, EMD Pharms,GlaxoSmithKline de la Evreux, precum şi grupul industrial Alstom şi punctele desosire ale cablurilor de telecomunicaţii transatlantice. Sunt menţionate şidouă teritorii de peste mări ale Franţei, locuri de sosire a cablului submarinAmericas-II: Cayenne, în Guiana Franceză, şi Lamentin, în Martinica.

Punctulde joncţiune a conductelor de la Nadîm, din vestul Siberiei, este descris drept"cea mai importantă infrastructură de gaz din lume". Acesta este unpunct crucial de tranzit al gazului rus către Europa de Vest.

Înopinia lui Malcolm Rifkind, fost secretar de stat britanic pentru Apărare şiAfaceri Externe, atitudinea WikiLeaks este "iresponsabilă", în măsuraîn care această listă poate ajuta grupări teroriste. Dar este cu adevărat olistă de ţinte potenţiale carear putea fi de folos unui terorist sau reprezintă altceva?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...