2017-01-16 22:07

POLITICA


Diminuarea unei mari puteri mondiale

 |  17:40
Diminuarea unei mari puteri mondiale

Criza din zona euro reprezintă o cursă terifiantă pentru ca aceasta să devină o putere diminuată, susţine politologul britanic Timothy Garton Ash, într-un material publicat în „The Guardian“.

Chiar dacă s-a început tot mai frecvent să se discute despre o Europă în două viteze, nu este exclus ca evenimentele din viitorul apropiat să conducă spre o Europă cu multi-viteze şi posibil cu multi-direcţie, notează Ash. Dacă performanţele economice ale actorilor europeni nu vor fi omogene, există pericolul escaladării tensiunilor politice, iar în spatele acestor lucruri se află problema poziţiei şi puterii diminuate a Europei în lume.

Un indiciu în acest sens îl reprezintă preferinţa Chinei de a trata cu ţările majore din UE individual. Astfel, pentru Beijing, UE de astăzi este o invitaţie pentru a aplica principiul „divide et impera”, Timothy Ash îndemnând ca europenii să invite un reprezentant al Chinei la summiturile liderilor UE de la Bruxelles.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25

TAGURI: criza euro, diminuare putere mondiala, tensiuni politice, Europa, putere Uniunea EuropeanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image