2019-02-20 20:33


Dispută diplomatică între Londra şi Moscova. Acuzaţii de spionaj transformate în expulzări reciproce de diplomaţi

 |  18:27
Dispută diplomatică între Londra şi Moscova. Acuzaţii de spionaj transformate în expulzări reciproce de diplomaţi

Marea Britanie şi Rusia au expulzat câte undiplomat de la ambasadele lor, după ce serviciile de informaţii britanice auafirmat că deţin dovezi clare privind activităţi de spionaj ale Moscovei. Disputadiplomatică vine în contextul vizitei premierului David Cameron la Moscova chiar la începutulanului viitor, în prima vizită a unui premier britanic în capitala rusă de lascandalul Litvineko. Mai mult, britanicii şi-au declarat în nenumărate rânduridorinţa de a avea relaţii puternice cu Rusia, iar noua dispută pune înîncurcătură anumite planuri ale unor politicieni de la Londra.

MareaBritanie a cerut la 10 decembrie diplomatului implicat în activităţi de spionajîn favoarea Moscovei să părăsească ambasada rusă din Londra. Rusia a ripostatdupă aproximativ o săptămână, solicitând expulzarea unui diplomat britanic dela Moscova.

"La10 decembrie am solicitat Ambasadei ruse de la Londra să îşi retragă un membrude personal din Marea Britanie", precizează ministrul britanic de externe,William Hague, într-o declaraţie scrisă pentru Camera Comunelor. "Aceastăacţiune a fost un răspuns la dovezi clare privind activităţi ale serviciilor deinformaţii ruse împotriva intereselor Marii Britanii. Rusia a răspuns la 16decembrie, cerând retragerea unui membru al personalului Ambasadei noastre dela Moscova. Respingem orice bază pentru această acţiune. Ambii oficiali au fostretraşi", a adăugat ministrul.

Decizia Londrei de a expulza un diplomat rusdin Marea Britanie "a fost un act neprietenos", a răspuns Moscova. "Parteabritanică a făcut o mişcare neprietenoasă recent, declarând personanon gratape unul dintre membrii Ambasadei noastre din Londra, absolut fără nici unfundament", a spus ministerul de externe rus. "Am fost nevoiţi săluăm măsuri adecvate. Este regretabil că mişcarea a fost făcută tocmai cândîncepuseră să se vadă tendinţe pozitive în relaţiile noastre cu MareaBritanie", a subliniat ministerul.

În prezent, ambii diplomaţi au fost retraşide la misiunile lor respective.

Diplomatul rus, care a mărturisit că esteofiţer al serviciilor de informaţii, a plecat din Marea Britanie voluntar, dupăce a încălcat "una din regulile jocului", au declarat surse citate deThe Guardian. El ar fi "depăşit linia" între ceea ce este privit caacceptabil şi inacceptabil pentru comportamentul unui agent de informaţii.

Oficialii britanici spun că retragereadiplomatului nu are nici o legătură cu acuzaţiile ce o privesc pe EkaterinaZatuliveter, asistenta rusă a lui Mike Hancock, parlamentar liberal-democrat,acuzată că ar fi furnizat informaţii sensibile SVR, serviciul rus de informaţiiexterne. Pe de altă parte, dezvăluirile WikiLeaks au arătat că Foreign Officeconsideră că activitatea de spionaj rus în Marea Britanie, cu o puternicăcomunitate de ruşi, este mai intensă ca niciodată, ceea ce pare un motivsuficient de presiune din partea britanicilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...