2017-01-22 16:21

POLITICA


Doar 7% dintre români se văd şi membri ai UE. Vrem în spaţiul Schengen, dar nu ne simţim europeni

 |  17:38
Doar 7% dintre români se văd şi membri ai UE. Vrem în spaţiul Schengen, dar nu ne simţim europeni

Chinurile şiîncordările oficialităţilor române pentru a intra în spaţiul Schengen n-au niciun fel de relevanţă pentru românul de rând. Libera circulaţie a forţei de muncăpe pieţele europene, aderarea la moneda euro, Baconschi se încruntă, Franţa şiGermania nu ne vor, toate acestea par a fi simple gesturi fără nici o miză,atât timp cât peste 90% dintre cetăţenii ţării noastre se simt în primul rândromâni şi mai puţin europeni.

Potrivit unuisondaj CCSB realizat luna aceasta, mare parte dintre cetăţenii ţării noastre,mai exact 91%, se simt în primul rând români. Dintre cei 91%, doar 34% acceptăcă pe lângă faptul că sunt români sunt şi cetăţeni europeni, iar 57% se simtdoar români. Aproximativ 40% dintre români nu au cunoştinţe despre spaţiulSchengen, 30% ştiu ceva şi doar 28% ştiu mai multe. Mergând pe aceeaşi idee,sondajul arată că mai mult de jumătate dintre români (53%) consideră cu Românianu va fi acceptată în spaţiul Schengen în martie 2011, în timp ce 40% cred căţara noastră va fi acceptată, restul refuzând să se pronunţe. Primul vinovatpentru neacceptarea României în Schengen este considerat preşedintele ţării -27% dintre respondenţi l-au indicat, după care clasa politică în ansamblu - 16%şi Guvernul - 12%. Principalul motivpentru care românii consideră că România va rata spaţiul Schengen este corupţiacu 42% dintre răspunsuri. Urmează situaţia politică din România - 12%, situaţiaromilor - 11% şi problemele din justiţie - 10%. Cu toate acestea, 60% dintreromâni cred că România merită să intre în spaţiul Schengen şi doar 35%consideră că nu merită.

Nu prea ştim ce e UE

Urmările neintrăriiîn Schengen ar fi după părerea respondenţilor înrăutăţirea imaginii României(22%), încetinirea dezvoltării economice a ţării (21%), întârzierea adoptăriimonedei euro (17%), izolarea României (15%) şi reducerea fondurilor europene(11%). 78% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcţiegreşită şi doar 15% cred că direcţia este bună. La patru ani de la aderareaRomâniei la UE mai puţin de jumătate, 40% dintre respondenţi, au spus că au încredereîn Uniunea Europeană, 55% având doar puţină încredere. Românii mai cred că ţaranoastră nu valorifică în mare măsură oportunităţile oferite de UE. Nici cuinformaţiile despre UE nu prea ne omorâm. Potrivit sondajului, o treime dintreromâni, nu au cunoştinţe despre UE, 33% ştiu ceva şi doar 30% ştiu mai multe. Sondajula fost realizat de CCSB pentru Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrativeîn perioada 14-19 ianuarie, iar chestionarul a fost aplicat pe un eşantionnaţional de 1.168 de persoane, marja de eroare fiind de +/ - 2,9%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-08

Mai multe imagini:
Doar 7% dintre români se văd şi membri ai UE. Vrem în spaţiul Schengen, dar nu ne simţim europeni
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
24 Ian 2011

Daca aceste sondaje de opinie ar fi concepute, realizate si interpretate de porfesionisti integri, nu de oameni cu gindire Stefan Gheorghiu, ar avea o oarecare relevanta.Dar cind vezi cu cita rea credinta sunt formulate intrebarile si interpretate rezultatele te lasi pagubas sa mai citesti ceva despre ele.O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image